Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Chrobotek

Zapaenie stawów-czy ktoś przez to przechozdił?

Polecane posty

Gość Chrobotek

Od kilku miesięcy puchną mi dłonie poszczególne stawy dłoni teraz ból rozszerzył sie na łokcie ,barki a nawet stawy biodrowe.Mam uczucie jakby dłonie były z ołowiu rano z trudem nimi poruszam.Lekarz internista po wyglądzie rąk i opisie objawów stwierdził zapalenie stawów .Dostałam zastrzyki ale nie ma poprawy czuję się gorzej,mam dwójkę małych dzieci i jest cięzko wykonywać prace domowe.Dodam tez że nie mogę przyjmowąć leków doustnie bo mam chorobę wrzodowa .Czy ktoś z was sie też z tym boryka zapraszam do wymiany doświadcze

A masz może problemy ze skóra? Swoja drogą poproś lekarza o skierowanie na krioterapię. Mi pomogło. Skończyłam terapie miesiąc temu i prawie juz nie czuje bólu. a podobno ma byc jeszcze lepiej.

Gość Chrobotek
Na czym polega ten zabieg.Nie słyszałm o nim.Mam problemy ze skórą na dłoniach jest sucha i czerwona i bardzo piecze bez używania non stop kremów.

Wchodzi się na 2-3 minuty do lodówki o temperaturze 120-130 stopni mrozu. wierz mi nic a nic nie boli. Ja w sumie byłam 20 razy. Ze skierowaniem od reumatologa zabiegi są refundowane. O skórę pytam, bo sama ma z nią problemy. Łuszczy sie?

Gość musisz jak najszybciej
iść do dobrego reumatologa, bo wygląda to na reumatoidalne zapalenie stawów (gościec przewlekły), na który zapada coraz więcej młodych kobiet. Mówię bardzo poważnie. Nie lekceważ, bo jeśli to rzs a Ty zignorujesz to możesz skończyć na wózku.

Chwila, piszesz, że lekarz zdiagnozowal chorobe po opisie objawów, bez przeswietlenia i żadnych badań z krwi????

Gość Chrobotek
Zaraz po nowym roku pójde do reumatologa ale niestety muszę iść prywatnie bo na kase są straszne kolejki.Wiem że nastepstwem zapalenia stawów może być łuszczyca a nawet wózek .Zdaję sobie sprawę z zagrożenia .Przy każdym ruchu stawy chroboce z trudem piszę na klawiaturze bardzo mnie to wszystko martwi.

Gość czy zdiagnozował
RZS?

Nie, to nie łuszczeca jest efektem, ona może byc powodem. żrób sobie dobre badania. I nie daj sie zbyć byle lekarstwami, bo one zamias pomagac moga bardzo zaszkodzic. Maja setki efektów ubocznych. Owszem szybko działaja, ale możesz je brac dopóki nie zaczna szkodzic. A po odstawieniu i tak wszystko wraca. A kroioterapie powtarza się co pół roku i nie szkodzi organizmowi. Przeciwblowo polecam Ibuprom max, no i Litozin. Tu masz link do krioterapii. http://www.frms.pl/podstrony/krio.html

Gość Chrobotek
To był lekarz pierwszego kontaktu dostałam skierowanie do reumatologa ale na wizytę musze czekać ponad miesiąc wiec musze iść prywatnie.Zresztą każdy kto kiedyś chorował wie jak nasza służba zdrowia działa .

Gość Chrobotek
Dzięki

Gość amdo
Też miałam zapalenie stawów, ale ograniczyło się tylko do rąk. Niektóre stawy mi na stałę powykrzywiało (tzn. mam grubsze stawy palców). Bolały mnie też stopy. Towarzyszyła temu gorączka i psychiczne wykończenie, bo myślałam że to gościec. Wszystko się pewnego dnia zakończyło, ale mam obawę że może wrócić. Dlatego rozumiem Cię i współczuję, bo wiem co w tym trudnym okresie przechodzisz. Teraz jak tylko zmarzną mi ręce zaraz swędzą i kłują mnie stawy rąk. Życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia Aha, tego gośćca wyklucza jakieś badanie krwi. Niech Ci internista zleci. Tylko nie pamiętam czego to stężenie badają.

Gość optimal propaganda
dieta optymalna to leczy :D

Gość Chrobotek
Też boję się że to gośdziec bo atakuje mi kolejne stawy .Pracowałam przez pół roku w sklepie mięsnym beż ogrzewania podczas zimy chyba tam się tego świnstwa nabawiłam.

dieta optymalna.... nie leczy, przynajmniej mi nie pomogla. Za to słyszałam, że pomaga głodówka.

Gość Chrobotek
Na czym polega ta dieta dodam że mam wrzody żołądka i dwunastnicy.

Gość optimal propaganda
podobno czasem nawet na prawidłowo stosowanej DO, co rzadko sie zdarza w sumie, trzeba czekac kilka miesięcy na efekty jeśli chodzi o RZS.

Gość Chrobotek
Głodówka u mnie odpada.Muszę jeść regularnie ale zauważyłam że sposób odżywiania ma związek ze stawami po jakimkolwiek przyjeciu i większej ilości potraw i napojów stawy bolą bardziej i puchną.

Gość optimal propaganda
no ale na wrzody to akurat ŻO powinno pomóc :) można spróbować bo teoretycznie schorzenia układu pokarmowego leczą się najszybciej.

Gość amdo
Ja też przed tym atakiem na stawy pracowałam w "zimnych" warunkach. i z chemikaliami. Jak zmieniłam pracę na normalne warumki stawy oszalały. Więc na pewno wylęgło Ci się to z zimna. Po prostu musisz wygrzać te stawy i one dojdą do siebie. Wymaga to niestety czasu.

A ja w zimie czuję sie duzo lepiej, a latem na plaży mam problem ze wstaniem z leżaka.... Przede wszystkim niech ci to zdiagnozują.

Witam! Wiem co przechodzisz, bo ja też to przeżywałam.Po porodzie tak mnie noga bolała i ręka, że nie mogłam wstać nawet.Wcześniej tez miałam takie bóle, że w końcu wylądaowałam z nogą w gipsie.Byłam u reumatologa i okazało się, że mam gośca.Teraz już przestałam chodzić do lekarza ale tez od jakiś trezch lat mam spokój i nic mnie nie boli, no mo że tylko trochę, ale napewno nie tak jk wtedy.Miałam robione jakieś badanie krwi, ale nie wiem dokładnie co i po tych badaniach stwierdzono gośca.Uwqierz mi ból był nie do zniesienia, nie ruszałam ani ręką ani nogą.O chodzeniu nie było mowy.

Gość Chrobotek
MMMMADZIU czy gośdziec można leczyc czytałm że ta choroba postępuje skoro byłaś tak poważnie chora a teraz czujesz się dobrze to napawa mnie optymizmem.Może mieliście dobrych lekarzy mieszkam w małym mieście gdzie przyjmuje 3 reumatologów z czego 2 to konoiwały to tego jednego są straszne kolejki ale pójde prywatnie.POZDRAWIAM!

Gość wiem ze nie jestescie
lekarzami,ale moze ktos mial podobny przypadek.Od jakiegos czasu boli mnie prawe ramie w stawie.czasem pare dni przechodzi bol.Potem znowu sie pojawia, boli przy ruszaniu reka.Albo rano , po przebudzeniu. Czy to moze tez byc zapalenie? problemy skorne mam ,aleniezwiazane chyba z tym stawem.Przez problemy ze skora rozmumiem jakies zaczerwienieie w okolicy tego stawu tak? nie ma takowego.

Gość Chrobotek
Prawdopodobnie masz problem z tym stawem zastanów sie czy gdzieś Cię nie przewiało a może nadwyrężyłaś to ramię.Zapaleniu stawów towarzyszy uczucie rozbicia ,brak energii,często gorączka oraz obfite pocenie się.Ale jak sama piszesz nie jesteśmy lekarzami najlepij idżmy do specjalisty .Pozdrawiam!

Gość wiem ze nie jestescie
bylam u lekarza,ale4 z innych schorzeniem i powiedzial mi,ze tym sie zajmie pozniej, bo nie jestto nagla sparwa.ten staw mnie boli od jakiegos roku, moze wiecej.Ale nie boli non stop. Wiem,ze musze przebadac tylko sie zastaanawialam czy ktos nie mial podobnie, bo goraczki nie mam

Chrobotku, przeczytaj uważnie. Ja mam RZS od 2 lat, a mam 32. Obecnie czuję się dobrze, ale osoba chora na gościec czyli właśnie rzs MUSI być pod stałą opieką reumatologa. Choroby absolutnie NIE MOŻNA zlekceważyć bo można skonczyć na wózku. Najwazniejsze jest jak najszybsze rozpoczęcie leczenia. Ja mam zaatakowane nadgarstki, przeszłam terapię sterydami, obecnie raz w tygodniu biorę tzw. chemię - czyli metotrexat - 6 tabletek w niedzielę. Czuje się rewelacyjnie, nic nie boli, nie puchnie (odpukać), ale dobre samopoczucie nie moze zwieść. To choroba, która moze być uśpiona na lata, ale obecnie leczy sie ją objawowo, a nie przyczynowo. Jesli masz jakieś pytania to chętnie odpowiem. Ale bardzo, bardzo Cię proszę, żebyś nie zignorowała choroby. Na początej radzę Ci wejść w GOOGLE - wpisz RZS i od razu wyświetli Ci się dużo informacji na temat choroby. Ja np. od razu wiedziałam, że na to choruję, bo miałam kilka objawów, a akurat w tym czasie był artykuł w Twoim Stylu o RZS. Szczęście w nieszczęściu, że tak szybko się zorientowałam, dzięki czemu nie doszło do uszkodzeń stawów. Mam małe dziecko, jestem młoda, chcę żyć aktywnie. Trzeba więc dbać o siebie. A zapewniam Cię, że da się z tą chorobą żyć, ale trzeba ją cały czas kontrolować. Bardzo ważny jest ruch i rehabilitacja - np kriokomora. Pozdrawiam Cie serdecznie :)

Dodam jesszcze jedno - objawy, które opisałaś, niestety wyglądają na rzs, ale oczywiście powinien Cię zbadać naprawdę dobry reumatolog. Życzę zdrówka :):):)

Gość Chrobotek
DUDI jakie miałaś objawy RZS po ,których wiadomo ,że to właśnie TO.Trż mam 32 lata i małe roczne dziecko drugie ma 9 lat.Chciałabym normalnie żyć ale na razie to bardzo trudne ze względu na ból.Wnocy śpie na wznak ma wyprostowane rece i palce ,ta pozycja pozwala mi zasnąć .Może będę potrzebować pomocy specjalisty w innym mieście.Na razie zrobię badania żeby wiedzić co to jest.