Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

melizka

icie o nowym pomyśle Giertycha ??? Spis ciężarnych w szkołach.

Polecane posty

Ja myśle ze to juz jest wchodzenie z butami w czyjeś prywatne sprawy, według mnie to przesada zeby w szkole tłumaczyc sie ze swojego prywatnego życia . Sama jestem w ciazy i kończę liceum. Co op tym sadzicie???

Gość a kto ci wchodzi w życie
??? To jest ankieta dla dyrektorów szkół, a nie dla ciebie. Z niczego nie musisz się tłumaczyć.

jak dla mnie jest to pogwałacenie konstytucyjnego prawa do prywatności i tyle, Giertych zawsze miał problemy z rozumieniem prawa, a najlepsze jest absolwentem prawa

zreszta większość obecnie rządzących polityków ma kłopoty ze zrozumieniem prawa, żałosne i tyle:o

Gość a kto ci wchodzi w życie
A nie wkurza cię spis powszechny, albo inne ankiety uliczne? Albo liczenie, ze w danej szkole jest 678 chłopów i 783 dziewczynki?

Gość tu na Kaffee znalazłby
Roman duuuuużo takich 19 letnich mamusiek, niech tu zrobi ankietę

Gość do a kto ci wchodzi w życie
ankieta może dla dyrektorów ale nazwisko konkretnej osoby a to już jest ładowanie się w zycie,gdybym była uczennicą w ciąży to stanowczo protestowałabym pzreciwko naruszaniu moich praw i swobód obywatelskich

Gość JednaMalaTaka
Chore. Pan Roman G. powinien isc na obserwacje do psychiatryka w Rybniku - na oddzial zamkniety. Na zawsze. I powinien zabrac ze soba wszystkich swoich kumpli z Wiejskiej.

Gość
Przykre, że taki pan Roman ma wiele do powiedzenia. A potem wszyscy się dziwią, że jesteśmy wyśmiewani:o Wystarczy prezydent, premier i ten pożal się Boże minister - pan Roman:o

Gość pewnieeeee
znaczniej prościej byłoby policzyć dziewice w szkołach hehehe...

jestem nauczycialka i tez te ankiete uwazam za chory pomysl, jedyne co mogloby tlumaczyc postepek \'pieknego Romcia\' to fakt ze chcialby wiedziec jaka opieka otaczane sa zaciazone dziewyczny, niestety w wielu szkolach od razu rodzicom sugerowane jest nauczanie indywidualne w domu uczennicy i w ten sposob odcina sie ja od spolecznosci szkolnej. U mnie np pamietam sytuacje gdy jedna z dziewczyn ktora byla w 3kl gimn i miala skonczone 17lat (wagarowala i 2krotnie nie zdala)potrzebowala wsparcia to nawet my nauczyciele sie zbieralismy - tzn nie finansowo a kazda z babeczek ktroa miala male dziecko lub chciala pomoc przynosila ubranka pieluszki i inne rzeczy dla maluszka.

Nie jestem z młodziezy wszechpolskiej...:P nie jestem takze elektoratem pana Girtycha ... Jednak ten pomysł wcale nie do konca jest głupi ..:O moze niektóre matki młodziutkie zyjace w skrajnie ciezkich warunkach beda mogły godniej zyc ? moze bedzie udzielone im wsparcie finansowe ....?

Gość to jest ankieta
anonimowa, nie rozumiem tego oburzenia

Gość
_Acha_ Witaj 🌼 Może i są takie zamiary, dobrze by było. Tylko widzisz, życie weryfikuje plany... Pewnie skończy się na tym, że zostaną zrobione statystyki, parę dziewczyn \"dla przykładu\" dostanie pooc... A co z resztą??? Pracuję w wiejskiej szkółce i już powstawały różne programy pomocy dla potrzebujących. Ale zawsze kończyło się tylko na gadaniu, a tak naprawdę najbiedniejsze rodziny, najbiedniejsze dzieci dosłownie NIC nie dostaly, żadnej pomocy, złamanego grosza. Trochę zrobią z tym szumu i znowu wszystko ucichnie... Chciałabym wierzyć, że teraz będzie inaczej, ale wiem jak to wygląda od podszewki. Pracuję w bardzo specyficznym środowisku, w mmiejscowości, w której naprawdę można policzyć na palcach jednej ręki, kto w miarę normalnie żyje, a reszta, aż serce boli... Więc już w takie rzeczy nie wierzę...

Caroline_🌻🖐️ Wiem masz rację....Sama mam zajecia w świetlicy środowiskowej - wiejskiej - wiec wiem jak jest z kasa ...:(:(:( Ale .... Becikowe sprawdziło sie i funkcjonuje.... Ta ankieta ma byc ankieta anonimowa ...chodzi o to aby \"zobaczyc\"jaki odsetek jest typowo młodych mam .... Chodzi o to aby zweryfikowac te liczbe .... Zastanowic sie jak pomoc ...Czy chocby polozyc w tych szkołach wiekszy nacisk ...na edukowanie młodych ludzi - przygotowaniem do zycia w rodzinie ... Moze sa zaniedbane pewne srodki przekazu .... Bo co jak co ale 16 latka w ciazy co gorsza 14-15 latka to nie jest młoda mama a mama-dziecko .... Mysle ze nie nalezy od razu nastawiac sie negatywnie .... Pozyjemy , zobaczymy .... Najwyzej wtedy powiemy \" Kolejny cudoiwny pomysł ..Giertycha..\">>>;)

Najpierw był pomysł tworzenia szkół dla uczniów tzw. \"trudnych\", teraz spis cieżarnych uczennic. Moze zaczął już spełniać swoje pomysły i chce tymi uczennicami zapełnic pierwsze ławki w tych szkołach ???? ;-) ;-) ;-) ;-)

Paulka123_ Nic od panstwa nie chce !I nie dla siebie ...a dla młodych matek ... Ale wierze w lepsze jutro ...coz pozostało ?

Paulka123 - spada przyrost naturalny w Polsce, przyszło mi do głowy, a może R.G. chce tworzyć miejsca rodem z hitlerowskich Niemiec - tzw. Lebensrau?????? Takie wylęgarnie małych Polaków.... Brrrr..... normalnie gęsiej skórki dostałam.....

Gość
chcąc zmienić ten system, należy zacząć zmieniać \"wyżyny\" czyli nauczycieli, dyrektorów, należy kłaść nacisk na większą tolerancję na takie sytuacje. Jednoraqzowa pomoc nie wystarczy, tutaj potrzebna jest pomoc psychologa, pedagoga, współpraca nauczyciela, dyrektora i psychologa z młodą matką i jej rodziną. A zazwyczaj są one niewygodne dla placówki szkolnej i po prostu spychane na margines...:( przykre, ale preawdziwe. Tutaj trzeba otoczyć opieką (nie tylko fnansową), ale również duchową taką dziewczynę, żeby ona odczuła, że nie jest "TA ZŁA"

moim zdaniem powinna byc jakos lepiej wprwadzana edukacja sexualna a nie do tej pory wiele nastoaltek wychodzi z zalozenia ze przy pierwszym razie nie zajda lub w druga skrajnosc ze zachodzi sie w ciaze siedzac chlopakowi na kolanach... wystarczy poczytac fora nawet na kafeterii gdzie sa setki bzdurnych pytan o ciaze i antykoncepcje. W mojej szkole ciaze nie sa jakies czeste ale na 6 lat pracy to juz 3 sie przytrafily i szkola stanela na wysokosci zadania bo proibowalismy pomoc dziewczynom ale wiem ze sa w miescie takie szkoly (i gimnazja i licea) gdzie panienka dostaje wilczy bilet i nawet nie nauczanie indywidualne (zwlaszcza w liceum)tylko przeniesiona na wieczorowke zostaje. Mlodziez w obcenych czasach jest zbyt wyzwolona, jak patrze na te 14latki porozbierane jak sie da i wygladajace jak w drodze na dyskoteke a nie do szkoly to az przykro. Bywalam w pierwszej ciazy czesto w szpitalu i czasami niestety wiecej bylo w czasie moich pobytow nastolatek niz dojrzalych pan. Nie mam nic przeciwko 20latkom w ciazy ale uwazam ze 17latka nie jest gotowa by odpowiadac za siebie a co dopiero mowic za malutka istotke. A wsyzstkie te 14-15latki to niestety dla mnie juz patologia. Wydaje mi sie ze ktos w koncu musi cos z tym zrobic bo nie dzieje sie dobrze wsrod polskiej mlodziezy no a co za tym idzie w polskiej szkole ps. pracuje w gimnazjum gdzie rejon maja dzieciaki z domu dziecka, pogotowia opiekunczego i z rejonow miasta zagrozonych duza patologia, jest ciezko i wiem ze od panstwa cokolwiek wydebic jest ciezko ale sie staramy jako nauczyciele trzymac szkole w garsci.

Aneczka - jaka edukacja seksualna??? Mają rozpowszechniać naturalne metody antykoncepcji i będzie na to wielka kasa z naszych podatków. Juz widzę, jak wciskają broszurki pt.: \"Kalendarzyk Twoim sprzymierzeńcem\", albo: \" Antykoncepcja - szklanka wody zamiast...\" uczennicom. Dla mnie to ewidentnie propaganda, zeby zwiększyć przyrost naturalny w kraju, bo te starsze kobiety to już są mądre na tyle, zeby nie dać sobie wcisnać takiej ciemnoty..... Szkoda tylko młodych dziewczyn, które zamiast uczyć się, bawić, poznawać smak zakochania - bez podstawowowej wiedzy seksualnej będą prać pieluchy i chowac maluchy, które zbyt szybko przyszły na świat.... Poza tym opieka nad młodą matką w szkole - powinna być tylko w zakresie nauki - by nie stwarzać jakichkolwiek problemów, zeby dziewczyna mogła spokojnie dokończyć naukę oraz psychologii - żeby wiedziała, co się z nia dzieje i uświadomić jej, ze to nie koniec świata.

to jest ankieta ------> sęk w tym ze to nie jest ankieta anonimowa bo musisz podac imie i nazwisko:P

Ta ankieta tak naprawdę w niczym nie pomoże, na pewno młode matki uzyskają pomoc psychloga i może jakieś wsparcie finansowe, ale problemu jakim są młodociane matki Giertych takim sposobem nie rozwiąże. Ciąża wśród nastolatek jest dość powszechnym zjawiskiem, zwłaszcza w wiejskich szkołach i nie oszukumy się, ten problem dalej będzie istniał, młode dziewczyny będą chodzić na imprezy, będą się puszczać z kim popadnie i przede wszystkim dalej będą gwałty. Tej fali młodocianych matek raczej nikt nie powstrzyma.