Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dwawc

pytanko na temat soczewek

Polecane posty

Gość dwawc

firma jonson produkuje szkłą kontaktowe 2-tygoniowe czy nioscicie je miesiac bo z tego co sie dowiadywałąm to duzo ludzio nosi te 2tygodniowe jonsona jako miesieczne i jescze jedno pytanie o soczewki optixa meisieczne jaka roznica w cenie i jaka w noszeniu???

Gość lulejka
o no włąsnie a ja mam pytanie o soczewki opitxa oni maja chyba na promien krzywizny 8.6 jak ja mam 8.3 to juz nei moge nosic??

ja nosze soczewki jonson te dwu tygodniowe miesiąc i jest wszystko ok ale pod koniec miesiąca widać ze są juz zużyte i należy wymienić.. a skoro masz taki promień to nie radze zakładać innego bo sie wykończysz ... ja mam 8,3 a założyłam 8,7 i miałam odczucie jakby soczewka latała mi po całym oku ...

Gość lulejka
heh ja mam jeszcze taki oto dylemaCIK mam okulary OL -1,5 OP-2,5 a szkła lekarz wyznaczył mi ol-1,75 op-2,75 czy sie nei pomylił z tego co wiem to wszyscy maja kontakty słabsze niz okulary i teraz sie zastanawiam czy nei kupic sobei op-2,25 i ol-1,25 poprostu nie wiem czy samowolnie moge sobei zmienic ostrosc kupowanych soczewek a ze ten lekarz wyznaczyl mi rowniez krzywizne 8.3 to zaczynam miec watpliwosci rowniez co to tego...

Dwutygodniowe Johnsony nadają się do noszenia przez miesiąc, ale tylko pod warunkiem, że są ZAWSZE zdejmowane na noc. Polecam wszystkim nowość J&J: Acuvue Oasys z systemem nawilżającym uaktywniającym się podczas mrugania- po prostu cudo!

PS. A ten Twój lekarz, to chyba jakiś nie za bardzo... Soczewki zwykle są o 0,25 dioptrii słabsze, niż okulary, a on Ci dał akurat 0,25 mocniejsze. To z pewnością pomyłka. Radzę kupić -1,25 i -2,25. A jak nie jesteś pewna krzywizny, to spraw sobie soczewki z krzywizną uniwersalną (np J&J)

Gość lulejka
niech mi kto sodpisez prosez bo neiche wydawca kasy na nastepne badanie

Gość lulejka
oh dziekuje w takim arzie udam si epownownie na badanie psia krew :(

Gość no własnie dobrze wyznaczył
akurat o 0,25 mocniejsze

a poza tym sa soczewki jednodniowe, tygodniowe, dwutyg miesięczne itp zeby nosic je tyle czasu jakie sie kupiło, chyba że ktos chce sobie popsuc oczka

Gość lulejka
dobrze??? mocniejsze

no jeżeli soczewki sa słabsze od okularów to owinnas dostac mocniejsze ok 1,5 = socz 1,75 ok 2,5 = socz 2,75

Źle!!! Soczewki są SŁABSZE od okularów z tego prostego powodu, że nosi się je wprost na oku, nie ma odległości między szkłem, a okiem, jak w przypadku okularów. Dlatego moce soczewek zawsze są mniejsze, niż okularów o 0,25 dioptrii.

Gość lulejka
nie nei chyba zle zroumiałs dostałm soczewki mozniejsze niz nosze okulary o 0,25 ;/

a najlepiej bybyło zebyś zrobiła badanie wzroku w którym bezie kupowac soczewki bo oni Ci tak dokładnie dobiora soczewki i pomogą włozyć

Gość lulejka
o noooo wałsnei :D tylko etra zpytanei czy osc znow na ponowne dopasowanie czy kupic poprostu o 0,25 slabsze niz te w okularach

A mocy okularów jesteś na 100% pewna? Jeśli tak, to na Twoim miejscu kupiłabym sobie soczewki słabsze o te 0,25 i już. A zakładać soczewki już potrafisz? Powinien Cię tego nauczyć ktoś, kto zna się na rzeczy. Nie warto eksperymentować samemu.

Gość lulejka
ja dopasowywałam z pierwszym razem tam gdzie kupowalam :/ i tak mnie urzadzili

Gość lulejka
ja juz mam doswiadczenei w noszeniu soczewek ale sie wsciekłam i przestałąm nosic bo kasa na badanie poszła a wynik napisałam dlatego nei wiem czy isc drugi raz dopasowac czy poprostu kupic sobie sląbsze a okularki kupowałm niedawno i było -1,5 i -2,5 ;/

To kup sobie słabsze, nie powinno być żadnego problemu. Skoro potrafisz je sobie założyć, to wszystko w porządku.

Gość lulejka
ehh chyba jednka pojde wydam jescze raz te 60 zł na badanie dzieki ludziska