Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pooooomocy

SŁodycze a dieta

Polecane posty

Gość pooooomocy

Słuchajcie musze zrobicprace na temat : "słodycze a dieta". ma to byc referat chemiczny i kurcze tu sie zaczyna problem,w googlach nie ma nic konkretnego o slodyczach pod wzgledem chemicznym. pomozecie mi jakos??

Gość pooooomocy
upupupupupuppupupuppupupupupuppuupupupupuppu

Gość kwiatek na łące
ale o co Ci konkretnie chodzi? o skład słodyhcy pod wzgl. chemicznym czy co-sprecyzuj co nieco. Słodycze to węglowodany ogólnie i tłuszcze, ale zalezy z czym mamy do cznienie. napisz wszystko co wiesz-uścislij, może coś pomogę :)

Gość buntownik bez powodu
poczytaj o biochromie i o chromie dlaczego zalec asie go jeśc żeby nie jesc słodyczy

Gość pooooomocy
mam taki temat :"słodycze a dieta". i mam go ujac pod wzgeldem chemicznym-nic wiecej mi nie uscislono:O nie wiem o czym mam pisac na czym sie skupic nic...

Gość moze chodzi o jakies
konserwanty, pllepszacze smaku, wyglada, cukry typu sacharoza, fruktoza, te wszystkie dodatki E180..itd ?

wygladu*

Gość pooooomocy
wlasnei gdybym ja wiedziala o co chodzi. zostal mi rzucony suchy temat i zadnych objasnien-o czym napisz to bedzie....:O

o jezu to pisz o wszystkim co jest zwiazane z chemia w slodyczach. nie wykrecaj sie tylko pisz... samo sie nie zrobi:O

Gość kwiatek na łące
a napisz mi kochana jeszcze -jaki poziom-tzn. jaki etap edukacji? gimnazjum? srednia czy studia?(który rok) bo nie wiem, jakimi terminami mogę operować

Gość pooooomocy
srednia ostatnia klasa,profil biologiczno-chemiczny na poziomi akademickim... czyli w sumie pierwszy rok studiów.

Gość a nia łaska było
dowiedzieć się czegoś więcej? teraz to się leci na łatwiznę, fajnie tak, nie? samo się zrobi...

Gość kwiatek na łące
zacznij we wstępie, że słodycze są plagą dzisieszego społeczeństwa. Napisz w kilku zdaniach, że otyłość jest coraz powszechniejsza i est to już poważna choraoba współczesnych czasów. troszkę filozofii na wstepie nie zaszkodzi. Może przytocz jakieś dane statystyczne z neta? nietrudno będzie znaleźć , jak sądzę..

Gość pooooomocy
nie nie bylo łaska sie dowiedziec jeśli temat referatu przekazywała nam nauczycielka od polskiego. miala napisane tematy na kartce i tyle to o co ja ja mialam pytac?? nie chcesz to nie pomagaj ale nie przeszkadzaj!!

Gość pooooomocy
wstęp już własnie mam cos w tym stylu ale co dalej to ja nie wiem...

Gość kwiatek na łące
w rozwinięciu możesz zrobić kilka akapitów: 1) skłąd chemiczny słodyczy: czyli głównie cukry proste, tłuszcz, konserwanty, barwniki. Musisz to rozwinąć-z googlami nie będzie problemu-wyszukasz przykładut konserwantów itp Ciekawie będzie, jeśli podasz "żywe" prztykłady, np. z opakowania na cvzekoladzie albo cukierków jakichś -po prostu przeanalizuj skład. 2) w kolejnym akapicie możesz podac budowę chemiczną owych węglowodanów -np. sacharozy-cukru buraczanego, tłuszczów-trójglicerydów (z tym chyba problemów nie będzie-na biol-chem. w końcu jesteś, nie) i co tam jeszcze znajdziesz 3) w kolejnym akapicie możesz np. napisać o tym, że związki występujące w wielu słodyczach (głównie cukier) ulegają szybkiemu metabolizmowi -przyczyniając się do gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Poziom ten następnie równie gwałtownie spada - trzustka ma więc dużo pracy związanej z produkcją insuliny...musisz poczytać o tych biochemicznych procesach dokładnie...Równoczesnie obecność tłuszczy obok dużej ilości cukrów powoduje, że organizm -mając wystarczającą ilość energii pochodzącej z glukozy- zaczyna magazynowac tłuszcz, co w konsekwencji prowadzi do tycia przerywan na razie, zeby zapytać, czy o to chodzi...czy w dobrym kierunku zmierzam

Gość pooooomocy
moim zdaniem jak najbardziej tak:P

Gość kwiatek na łące
no to mozesz napisac jeszcze, że słodycze nie są zbilansowanym posiłkiem, ponieważ dostarczają mnóstwo "pustych" kalorii właśnie w postaci duże ilości cukrów i tłuszczy. Tym możesz zaskoczyć nauczycielke: Cukier zawarty w słodyczach to produkt rafinowany-sztuczn i wysoko przetworzony.By nadać mu białą barwę -jest poddawany działaniu chlorku wapnia -trucizny!!! Do naszego żołądka trafia więc sacharoza czyli subst. pozbawiona witamin, soli mineralnych, substancji aktywnych biologicznie ( a te wszystkie rzeczy ma burak, z którego cukier jest przecież wytwarzany). żeby taki produkt rafinowany został wchłoniety przez organizm, organizm musi wykorzystać szereg substancji (których w "jałowym" i rafinowanym cukrze brakuje). Dlatego też organizm zmuszony est oddawać te substancje z własnych zapasów: wapń z kości, zelazo z krwi itp. Cukier-jak wiadomo-jest dostarczany tyloma drogami do organizmu, że niemożliwe jest wręcz ich wyliczenie. Efektem długofalowego nadmiaru cukru we krwi jest wzrost zachorowan na cukrzcę, anemię, nowotwory krwi...itp. może być? coś jeszcze ci napiusac? czy wystarczy?

Gość kwiatek na łące
jak tak, to spadam. powodzenia!!!!

Gość a nie łaska było
juz zadowolona?