Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 arlie

Problemy z okolicami odbytu, ale chyba nie hemoroidy

Polecane posty

Go艣膰 arlie

Bo偶e. Mam 16 lat. I ostatnio lekkie problemy z wypr贸znianiem, chyba za du偶o czekolady w 艣wi臋ta :D Ostatnio ze trzy dni temu zacz膮艂 mnie leciutko sw臋dzie膰 odbyt. My艣la艂am, 偶e to owsiki. Kiedy nast臋pnego dnia przy wypr贸偶nianiu pojawi艂a si臋 krew i lekkie pieczenie za艂ama艂am si臋. Poczyta艂am o hemoroidach i wpad艂am w panik臋. Mama po偶yczy艂a mi ma艣膰 na takie rzeczy i czopki jednak po nich wyst臋puje pieczenie i le偶膮c na 艂贸偶ku a偶 podskakuje z dreszczy bo to takie dziwne uczucie. Dzi艣 przy wypr贸偶nieniu by艂y lekkie problemy, ale krew si臋 nie pojawi艂a. W okolicach odbytu mam lekkie zgdubienie, ale nie sine. W kolorze sk贸ry, taka delikatna gr贸dka. Przejrza艂am r贸偶ne fora, lek贸w od groma, balsam贸w, nasiad贸wek i innych domowych sposob贸w ? Jednak czy hemoroid贸w mo偶na pozby膰 si臋 raz na zawsze samemu, czy jest to niemo偶liwe ? Czy tylko lekarz mo偶e raz na zawsze nas oswobodzi膰 ? A i czy znacie jakiego艣 dobrego lekarza na te sprawy w Warszawie.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 id藕 do dobrego chirurga
to mo偶e by膰 szczelina odbytu - wyleczysz j膮 u偶ywaj膮c ma艣ci i robi膮c nasiad贸wki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 id藕 do dobrego chirurga
z kory d臋bu :) Nie martw si臋 - to jest uleczalne , ale powinna艣 is膰 do lekarza :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 anonimkaaa
Je艣li nie b臋dziesz przestrzega膰 diety to mog膮 powr贸ci膰, zaparcia s膮 jedn膮 z przyczyn powstawania hemoroid贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arlie
No w艂a艣nie ale nie jestem pewna czy sama to wylecze. Tzn. planuje si臋 w styczniu zapisa膰 do lekarza ale jeszcze nie wiem gdzie. Ostatni post ignoruje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arlie
help me ? przeczyta艂am temat hemoroidy zewn臋trzny za艂o偶ony przez barodtk臋, ale tam od cholery sprzecznych rad

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arlie
eee tam s膮 tylko z艂ogi ka艂owe

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 gtrvxcd
jesli twoja mama ma takie lekarstwa to moze ma hemoroidy a to rodzinne czesto

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arlie
A pfe, moja mama nabawi艂a si臋 ich po moim porodzie. Wi臋c to chyba nie mo偶liwe.

Udost臋pnij ten post

generalnie, kobiety ktore nie rodzily nie powinny miec hemoroidow, udaj sie do proktologa, bo to moze byc poczatek wrzodziejacego zapalenia jelita grubego, ja myslalam na poczatku tak samo ale okazalao sie wlasnie wzj

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dgcccc
siodemka, a jakie mialas objawy? jak to wygladalo u ciebie, za nim zdiagnozowano ci wzj?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ooooloo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arlie
no w艂a艣nie si贸demka ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ppppppolo
????

Udost臋pnij ten post

zaczelo sie na wiosne , mialam bol przy oddawainu stolca i niteczki krwi w nim, ale po 2 tygodniach przeszlo, natomiast tego samego roku na jesien w pazdzierniku sie zaczelo znowu, z tym ze z duza iloscia \"zywej\" krwi, tez myslalam ze to hemoroidy, poszlam do lekarza 1 kontaktu, i zbadal mnie za pomoca palca(per rectum - sie to chyba nazywa), nie wyczul nic i dodtakowo mi powiedziala lekarka ze jesli nie rodzilam to nie powinnam miec hemoroidow, ale dala skierowanie do proktologa, mialam robiona rektoskopie (30 cm rurka), i lekarz napisal ze sa to zylaki odbytu,i do dalszej diagnostyki mnie skierowal, to byl styczen, a termin do szpitala na kolonoskopie byl na marzec, oczywiscie przed wizyta u proktologa bylam juz przekonana ze to na pewno musi byc rak....nie powiem byl to ciag czekania na badanie i wyniki, ale wracam do marca - mialam kolonoskopie i wyszlo tam wlasnie WZJ, z tym ze tylko czesc odbytnicy zajeta i poprzecznica, w nasteopnym roku, dostalam w kwietniu nagle ataku, brzuch jak bania, i straszliwy bol, nawet chodzic nie moglam, musialam czekac do poniedzialku by sie udac do lekatrza i dostalam od razu skierowanie na oddizla,z podejrzeniem przebicia jelita, kroplowki, leki, pozniej czekalam na kolejna kolonoskopie, tam juz bylo wlasciwie cale jelito zajete do cienkiego wlacznie, no i dostalam garsc lekow....oczywiscie schudlam po szpitalu straszliwie, teraz jestem w sumie w remisji, nie biore nic, bo nie lubie sie katowac dragami, ale czuje ze wraca WZJ, dzisiaj sie wlasnie paskudnie czuje z brzuchem, tak wiec badajcie sie koniecznie, na to sie nie umiera i mozna z tym w miare normalnie zyc, aha zapomnialam ze oprocz krwi to glowny objaw - biegunka (oczywiscie z krwia, choc ta moze byc utajona) potrafi dochodzic do 15 dziennie albo i wiecej, zalezy od ataku czy ostry czy nie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arlie
Moje objawy s膮 takie. Gl贸wnie nie mam zapar膰, ani problem贸w z wyp贸偶nianiem si臋. Wypr贸偶niam si臋 mniej wi臋cej co dwa dni. Odbyt szcyzpie, a raczej sw臋dzi po zastosowaniu ma艣ci Glyvenol co艣 tam. Tak to tylko wieczorami sw臋dzi. 艢ci膮ganie mi臋艣ni odbytu jedynie leciutko boli ( i to od czasu do czasu ). Krew raz zawarta w kale.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 etam
ZAWSZE najlepiej i艣膰 do lekarza. W tym przypadku proktologa, cho膰 to ma艂o popularna profesja, jest ich w sumie kilkunastu w kraju. Je艣li mieszkasz w ma艂ym mie艣cie, id藕 do lekarza og贸lnego, niech Ci臋 skieruje do specjalisty. Z chorobami odbytu czy jelit nie ma 偶art贸w. Nowotw贸r to - wierzcie - tylko jedna z bogatej oferty opcji, jednak najcz臋艣ciej si臋 o tym NIE M脫WI. Autorko pierwszego posta, wpisz w google "choroby odbytu", otw贸rz par臋 stron i poczytaj o objawach, mo偶e kt贸re艣 b臋d膮 "Twoje", ale to wci膮偶 NIE JEST diagnoza. Temat "wstydliwy", bo utar艂o si臋, 偶e ty艂ek to co innego ni偶 r臋ka czy twarz. Ciekawe, czy ludzie, kt贸rzy "nie mog膮 czyta膰" o tego typu dolegliwo艣ciach nigdy np. nie wymiotuj膮? Bo taki cz艂owiek po zwymiotowaniu ju偶 nigdy nie powinien sobie spojrze膰 w twarz, biedaczek nadwra偶liwy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arlie
Ja sobie postanowi艂am tak. Je艣li one same si臋 nie wch艂on膮 (co jest mo偶liwe) to po feriach id臋 do specjalisty. A co si臋 b臋d臋 m臋czy膰 ?

Udost臋pnij ten post

krew moze byc i raz zawarta w kale ale reszta moze byc nie widoczna golym okiem, idz tak czy inaczej do rodzinnego lekarza i niech da ci skierowanie do specjalisty, wizyta u proktologa to nie koniec swiata, a przebadac sie trzeba...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arlie
Ej bo ja jestem dzieckiem tzn. mam 16 lat to pediatra mi da to skierowanie ? I powiedzcie czy proktolog zawsze wk艂ada t膮 rurk臋 do odbytu czy tylko ogl膮da go :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Airliner a ile masz cm wzrostu

Udost臋pnij ten post

najpierw pewnie cie zbada palcem, ale nie martw sie ani to ani rektoskopia - \"czyli w skr贸cie kr贸tka rurka\" nie bola, lekarz ci powie w jakiej pozycji masz usiasc itd, jedynie co moze odrobine doskwierac to wpompowywane powietrze do jelita, ale zawsze mozesz to powiedzic proktologowi by powolutku wpompowywal powietrze - czesto wlasnie niektorzy za szybko wpompuja za duzo ilosc i wtedy boli ...ale to tez jest do zniesienia, zwlaszcza ze to tylko kawalek jelita

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 my艣l臋 偶e to
mo偶e by膰 SZCZELINA ODBYTU - odbyt sw臋dzi , piecze i mo偶e pojawia膰 si臋 krew -艣wie偶a i czerwona .Dla pewno艣ci , czy to nie jest krwawienie z wewn膮trz ( np ,jelita ) -zr贸b badanie ka艂u NA KREW UTAJON膮 - TO wiele wyja艣ni .Mo偶esz is膰 do proktologa ,ale te偶 chirurga -te偶 powinien rozpozna膰 szczelin臋 .POwodzenia i skutecznej terapii :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dasgfjh
a czy ginekolog "wykryje" szczeline?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 my艣l臋 偶e to
s膮dz臋 ,偶e ginekolog -nie bardzo :(

Udost臋pnij ten post

wiesz, jest jescze choroba Lesniowskiego -Crohna, tam sie tworza przetoki cyt:\"Najcz臋stszymi objawami choroby s膮 b贸l brzucha, cz臋sto w prawej dolnej jego cz臋艣ci, oraz biegunka. Mo偶e r贸wnie偶 wyst膮pi膰 krwawienie z odbytnicy, utrata masy cia艂a, gor膮czka. Krwawienia nie nale偶y lekcewa偶y膰 - mo偶e by膰 powa偶ne i d艂ugo si臋 utrzymywa膰, prowadz膮c do niedokrwisto艣ci. U dzieci z chorob膮 Le艣niowskiego-Crohna cz臋sto obserwuje si臋 zaburzenia wzrostu i og贸lnie ca艂ego rozwoju. Najcz臋stszym powik艂aniem jest \"blokada\" jelita i rozwini臋cie si臋 choroby zwanej niedro偶no艣ci膮 przewodu pokarmowego. Takie utrudnienie w przechodzeniu tre艣ci jelitowej jest spowodowane pogrubieniem 艣cian jelita - wynik tworzenia si臋 obrz臋ku i tkanki bliznowatej. W przebiegu tej choroby mog膮 si臋 r贸wnie偶 tworzy膰 \"tunele\" (nazywane fachowo przetokami) dr膮偶膮ce okoliczne tkanki i narz膮dy w kierunku sk贸ry. Cz臋sto dotyczy to okolicy odbytu, a zaj臋tymi organami s膮 p臋cherz moczowy oraz pochwa. W wielu przypadkach jedynym skutecznym leczeniem b臋dzie wtedy zabieg operacyjny.\" tak czy inaczej sie musisz przebadac, ale bys sie za bardzo nie wystraszyla - z tym tez sie da zyc, takze glowa do gory!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 dasgfjh
raany.... tego jeszcze nie podejrzewalam...... tylko, ze u mnie nie ma biegunek. zalatwiam sie regularnie, raz dziennie. stolec jest normalny, normalnego koloru. jakis rok temu bylo robione badanie na krew utajona (wsyztsko ok). pojawiaja sie czasem bole podbrzusza, fakt. uciazliwe, kilkudniowe. a te ranki pojawiaja sie i znikaja. nie potrafie okreslic okolicznosci :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 sasasasas
a jezeli u mnie krew niepojawia sie na kale tylko....ze tak to ujme...odrobinka na papierze? to tez hemoroidy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arlie
I'm scared of myself. Oh my god. Bo偶e, bo偶e bo偶e. Napisze jeszcze raz objawy. Problemy z wypr贸偶nianiem ostatnio si臋 pojawi艂y, tzn. czuje 偶e mam tam wszystko nape艂nione ale to nie moo偶e wyj艣膰. Sw膮d odbytu (bez b贸lu) , szczeg贸lnie po ka偶dym oddaniu stolca Za艂atwiam si臋 mniej wi臋cej (tak porz膮dnie) co dwa dni. RAZ zobaczy艂am krew na papierze. Ostatnio zobaczy艂am dziwny 艣luz. W okolicach odbytu mam takie zgrubienie takie jakby jedno z tych 艣ci膮gni臋c mi臋艣ni si臋 powi臋kszy艂o ! AAAAAA

Udost臋pnij ten post