Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zalatana

Co z NIPem przy otwieraniu działalności gosp.,

Polecane posty

Gość zalatana

Gość zalatana
hej :) Otwieram moją pierwszą działalność gospodarczą, zaczynam latanie po biurach :P tak więc wiem że najpierw muszę się zgłosić do UM po wpis potem potrzebuję NIP, no ale NIp już mam. Niestety nie posiadam żadnego dokumentu potwierdzającego ten numer. Czy muszę iść po wznowienie jeżeli tak to ile mniej więcej się czeka ???? Czy oby to wyrabia się w URzędzie Skarbowym ?

uuu musisz miec dokumnet potwierdzajacy. Ten dokumnet przyda sie przy otwieraniu konta bankowego i prawie do wszystkiego. NIe pamietam, czy do UM musisz dac ksero czy nie. Duplikat tak czy siak, musisz wyrobic.

Gość zalatana
no tak zwariowana ciupaska ;) ale potrzebuje jakąś karteczkę potwierdzającą że to mój nip ?

Gość zalatana
ooo wyprzedziłaś mnie

Gość zalatana
dzięki ale tak dla pewności, NIP w Urzędzie Skarbowym? Jakieś wznowienie ?

nie wiem, nigsy tego nie wyrabialam. adzwon i zapytaj. Jezeli to US wyrabia duplikaty, to masz pecha, tam nigdy nic szybko sie nie dzieje, jedynie ponaglenia :) Jaka date rozpoczecia wpisalas?

Gość zalatana
16 luty :P

dlaczego tak dziwnie? Lepiej wpisac pierwszy dzien miesiaca. Bedziesz musiala zaplacic ZUS za luty, a tak naprawde bedziesz dzialac tylko kilka dni. No trudno, to juz maly szczegol, lepiej zalatwiaj duplikat NIP

Gość zalatana
no niestety musiałam wpisać taką datę ponieważ jest to działalność na zasadzie umowy agencyjnej, niestety nie mogą czekać dłużej :( . Tak więc z palcem w d.... muszę wszystko załatwiać własnie takie coś znałazłam :) Kolejny krok to wizyta w Urzędzie Skarbowym, gdzie zgłaszamy działalność wypełniając druki NIP, przy okazji wybierając formę opodatkowania podatkiem dochodowym oraz zwolnienie lub nie z opodatkowania podatkiem od towarów i usług

Musisz iść do US i poprosić o pismo potwierdzające, że Twój NIP staje się od tego momentu NIP-em firmy. Wypisujesz też tam pisemko odnośnie formy opodatkowania. Jeśli chcesz być VAT-owcem płacisz przy okazji 152zł. Po drodze załatw też REGON. Potem odwiedziny w ZUS-ie i kolejna rejestracja :) Później już tylko pieczątka i założenie konta bankowego. Na wszystko się czeka, ale dasz radę do lutego.

Gość zalatana
kati dzięki kochana, ładnie mi to wszystko naświetliłaś. 🌼