Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 oki doki

kto tu ma sklep i si臋 boi kontroli skarb贸wki?

Polecane posty

Go艣膰 oki doki

馃槶 jak to wygl膮da?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 kontrola
wchodz臋 do sklepu pytam o w艂a艣ciciela (lub osob臋 upowa偶nion膮 np. pe艂nomocnika) okazuj臋 legitymacj臋 s艂u偶bow膮, daj臋 do podpisania upowa偶nienie, prosz臋 o dokumenty kt贸re mnie interesuj膮 - - - i rozpoczynam kontrol臋 podatkow膮 :) ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a jakie to mog膮 by膰 dokumenty

Udost臋pnij ten post

Wszystkie dokumenty jakie posiada firma. Je艣li jeste艣 na ksi膮偶ce przychod贸w to w艂a艣nie ta ksi膮偶ka, oba rejestry VAT, deklaracje VAT, inwentaryzacja ostatnia, rolki z kasy fiskalnej itp. Wszystko co dotyczy dzia艂alno艣ci firmy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 odpowiadam na pytanie
ja

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 No nie wiem...
Wchodz膮 do sklepu, udaj膮 klient贸w. 艁a偶膮, dotykaj膮 towaru, przygl膮daj膮 si臋 Tobie, klientom, w ko艅cu je艣li jeste艣 w艂a艣cicielem, ka偶膮 zamkn膮膰 sklep. Klienci wychodz膮, Ty zdenerwowana czujesz si臋 jak p贸艂przest臋pca. W czasie kontroli nawet herbaty nie dadz膮 sobie zrobi膰 (艂ap贸wka?) tylko z wielk膮 powag膮 pracuj膮 jakby szukali bkoni j膮drowej. :p

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kontrola
do no nie wiem - nikt nie ma prawa kaza膰 zamkn膮膰 Ci sklepu, przygl膮damy si臋 je偶eli idziemy na kontrol臋 dotycz膮c膮 kas fiskalnych (tzn. czy towar jest ewidencjonowany na kasie i czy wydawane s膮 paragony). A zdenerwowaie jest chyba rzecz膮 normaln膮 - ja jak id臋 do np. starostwa i za艂atwiam sobie jakie艣 dokumenty (prawo jazdy ostatnio) to te偶 czuj臋 si臋 jak p贸艂przest臋pca, a mnie przy okazji traktuj膮 jak debila. a co do herbaty, to nawet nie masz poj臋cia, jak cz臋sto niewinna herbata w skardze albo zastrze偶eniach do protoko艂u zamienia si臋 w hektolitry napoj贸w, tony posi艂k贸w i 艂ap贸wek w艂a艣nie:( . Wiem, 偶e punkt widzenia zawsze zale偶y od punktu siedzenia, ale pr贸buj臋 tylko powiedzie膰, 偶e kontroluj膮cy (a przynajmniej ich wi臋ksza cz臋艣膰 :) to naprawd臋 mili ludzie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mam pytanie do kontroli
chodzicie przez ca艂y stycze艅?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kontrola
przez ca艂y rok :) ja pracuj臋 w referacie kontroli, czyli robi臋 tylko i wy艂膮cznie kontrole i tak jest w wi臋kszo艣ci urz臋d贸w

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a jak to jest w sensie
przynale偶no艣ci do urz臋du danej dzielnicy w du偶ym mie艣cie? tylko urz膮d pod kt贸ry podlegam ma prawo mnie skontrolowa膰? :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kontrola
Je偶eli chodzi o podatki to generalnie tylko urz膮d, pod kt贸ry podlegasz (zasi臋g terytorialny urz臋du jest zawsze na stronie izby skarbowej w Twoim wojew贸dztwie b膮d藕 stronie Twojego urz臋du skarbowego), ale istnieje jeszcze Urz膮d Kontroli Skarbowej. M贸wi臋 szczerze, 偶e oni s膮 bardziej upierdliwi i kontroluj膮 d艂u偶sze okresy czasu (np. 2 lata) i robi膮 kompleks贸wki (czyli PIT, CIT i VAT w jednym), ale oni zwykle chodz膮 na wi臋ksze podmioty, albo takie, kt贸re du偶o kombinuj膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a jakie jest prawdopodobie艅stw
偶e skontroluj膮 mi sklepik je艣li p艂ac臋 wszystko w terminie i nie zadzieram z urz臋dem? strasznie bym si臋 ba艂a takiej kontroli... czy to prawda 偶e si臋 zmieni艂y praepisy i przy kontroli nie muisi by膰 obecny w艂a艣ciciel?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 upa upa

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kawon
W艂a艣nie jestem po takiej kontroli ,na pocz膮tku by艂a chwila zdenerwowania i niepewnosci,ale po podaniu na czym kontrola polega膰 b臋dzie posz艂o nawet mi艂o.Panie po sprawdzeniu ksi臋gi PiR oraz ostatniego remanentu porozmawia艂a jak idzie biznes i 偶yczy艂a pomyslnosci w nowym roku . Nie demonizujmy skarb贸wki jak masz w miar臋 w porz膮dku dokumenty to b臋dzie ok .

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kontrola
w pewnych przypadkach zawsze mo偶na by艂o rozpocz膮膰 kontrol臋 bez w艂a艣ciciela (ale to ju偶 troch臋 wi臋cej t艂umaczenia - odsy艂am do ustawy Ordynacja podatkowa tam jest wszystko dok艂adnie opisane), a je偶eli p艂aci si臋 podatki w terminie, odpowiada na wezwania urz臋du (np. o skorygowanie deklaracji), wykazuje si臋 w miar臋 normalne obroty i nie wykazuje si臋 straty, to prawdopodobie艅stwo kontroli nie jest takie du偶e, ale zawsze niestety mo偶liwe ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a jak wygl膮da
kontrola os贸b fiz. prowadz膮cych w艂asn膮 dzia艂. gosp. - siedziba mieszkanie? dokumenty wszelkie w biurze rachunkowym?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kontrola
Kontrol臋 przeprowdza si臋: w siedzibie firmy, miejscu prowadzenia dzia艂alno艣ci b膮d藕 w miejscu przechowywania ksi膮g (dokument贸w)+ kilka innych wyj膮tk贸w :) jeszcze raz odsy艂am do ustawy Ordynacja podatkowa z dnia 29 sierpnia 1997

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 a jak wygl膮da
zlituj si臋, przeci臋tny cz艂owiek nie jest w stanie przeczyta膰 ustawy do ko艅ca, 偶e nie wspomn臋 o jej zrozumieniu :/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kontrola
sorki :( , to takie moje zboczenie zawodowe, teraz mi si臋 przypomnia艂o, 偶e i ja ustaw uczy艂am si臋 czyta膰 ze zrozumieniem oko艂o p贸艂 roku, a wi臋c je偶eli masz dokumenty w biurze i biuro jest upowa偶nione do reprezentowania Ciebie, to kontrola odbywa si臋 najcz臋艣ciej w biurze rachunkowym, je偶eli nie masz biura, albo kto艣 nieoficjalnie CI pomaga (albo sam robisz papiery), to kontrola odbywa si臋 w siedzibie (czyli u Ciebie w domu), ale mo偶e jeszcze by膰 tak, i偶 piszesz o艣wiadczenie, 偶e nie mo偶na u Ciebie przeprowadzi膰 kontroli, bo to zak艂贸ca艂oby prac臋 firmy i prosisz aby kontrol臋 przeprowadzi膰 w urz臋dzie skarbowym, te偶 jest to mo偶liwe.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kontrola
albo w iejscu prowadzenia dzia艂alno艣ci gospodarczej mo偶e by膰 jeszcze kontrola, np. w sklepie na zapleczu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 o no w艂a艣nie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kontrola dzi臋ki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 kontrola
w 99,99% przypadkach pokazujemy legitymacje s艂u偶bowe, a potem upowa偶nienie do kontroli (czyli dokument na kt贸rym s膮 nasze nazwiska, zakres kontroli - CIT PIT VAT, okres jaki kontrola obejmuje i piecz膮tk臋 i podpis Naczelnka Urz臋du), kt贸re podatnik musi podpisa膰. Mo偶na tak偶e tylko pokaza膰 legitymacj臋 s艂u偶bow膮 (w szczeg贸lnych przypadkach, ale bardzo 偶adkich), ale te偶 w ci膮gu 3 dni trzeba dor臋czy膰 podatnikowi upowa偶nienie do kontroli. Aha i jeszcze z tego co wiem, to Urz膮d Kontroli Skarbowej chodzi na tzw. kasy fiskalne, np. wchodz膮 do sklepu, kupuj膮 d艂ugopis, a sprzedawca nie nabija tego na kas臋 (albo nie wydaje paragonu), wtedy pokazuj膮 legitywacje i na miejscu wlepiaj膮 mandat :) i nie kontroluj膮 nic innego. Mam nadziej臋, 偶e nie zagmatwa艂am za bardzo :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Witam mam w艂asnie kontrol臋 skarbow膮. Prowadz臋 firm臋 ale kontrla odbywa sie w urz臋dzie skarbowym tam w艂asnie sprawdzaja nasze dokumenty ale pan umowi艂 sie ze mn膮 na dodtakow膮 kontrol臋 w sklepie . Nie mam pojecia dlaczego przeciesz dokumenty wszystkie maj膮 u siebie , nie mam poj臋cia co jeszcze mo偶e by膰 kontrolowane ?

Udost臋pnij ten post