Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ali21

jak wygląda badanie wad postawy?

Polecane posty

Gość ali21

jak wygląda badanie i czy czeba sie rozbierać?

Gość no niestety
trzeba się rozbierać

Gość ali21
ale troche dokładniej- jaki jest przebieg badania

Gość rozbierasz się
zwykle do pasa i lekarz patrzy czy ramiona sa na tym samym poziomie, każe Ci zrobić skłon i ogląda kręgosłup

Gość no niewiem

Gość no niewiem
ja słyszałam że czasami majtki tesz trzeba zdjąć

Gość wszystko oprocz majtek sie
sciaga niestey

Gość monika1234567
a stanik wystarczy odpiąć czy trzeba zdjąć?

Gość emce
Zdjąć, lekarz musi zobaczyć Twój kręgosłup, stanik w tym przeszkadza. Ja zostałam w majtkach.

Gość aha aha
ja rozbieralam sie tylko do pasa (stanik zostawal). to zalezy od lekarza

Gość wyrko
do majtek , z gołymi cyckami stałam , przed bandą studentów :(

Gość zjuuu
Ja normalnie mialam w spodniach, tylko musialam rozpiac i lekko zzsunac i w staniku. lekarz patrzy z daleka, karze ci sie pochylic do przodu, dotyka kregolsa, sprawdza lopatki, ja mam krzywy w czesci ledzwiowej, musialam sie polozyc na kozetce i podciagnac nogawki tak nad kolana, lekarz sprawdzal czy mam rownej dlugosci konczyny (jak masz rajstopy to nistety musisz sciagnac sie do majtek ;) )

ja bym nie rozebrała sie w obecnosci studentów,miałam badanie to nawed spodni nie musiałam zdejmować, a wy tu takie rzeczy piszecie

Gość pielęgniarka
nie rozumiem badanie bez zdejmownia stanika spodni- szybciej jest sie rozebrać, a nie robić ceregiele jaj zjuuu

musisz się rozebrać do pasa (najczęściej) bez stanika a tylko w szczególności do majtek ja niestety będę miała operacje ale miałam już dwie

Gość robart
ja miałem takie badanie i musiałem się rozebrać.wyglądało tok.wchodzę do gabinetu z mamą bo byłem niepełnoletni mówię że ja na badania postawy i lekarka kazała mi się rozebrać.myślałem że zbada mi tylko kręgosłup więc ściągnąłem tylko koszulkę a lekarka spojrzała i powiedziała rozbieraj się dalej kolego buty spodenki i skarpetki też masz ściągnąć przecież muszę cię dokładnie zbadać.nie miałem wyjścia rozebrałem resztę i zostałem w samych majtkach.badanie trwało dość długo lekarka dokładnie oglądała mnie z każdej strony badała kręgosłup oraz dokładnie stopy na koniec powiedziała że musi zobaczyć jak dokładnie wygląda moja postawa.powiedziała na ten czas badania będziesz musiał zdjąć majteczki jest to konieczne do prawidłowej oceny postawy.widziała że nie chce być nago przy mamie dlatego powiedziała żebym wszedł za parawan wszedłem tam zdjąłem majtki i położyłem je na leżance.weszła za parawan obejrzała mnie trwało to może z 5 min kiedy byłem nago.potem mogłem się już ubrać.badanie nie było straszne ale z tym do naga to chyba lekka przesada.zaleciła mi gimnastykę korekcyjną i wyznaczyła kolejną wizytę za pół roku. na koniec powiedziała pamiętaj na kolejnej wizycie od razu rozbierz się tylko do majteczek pamiętaj że skarpetki też będziesz musiał ściągnąć.nie przejmuje się tym wiem że to dla mojego zdrowia.

Jestem fizjoterapeutą już niedługo i powiem wam, jak wyglada badanie postawy........ Głównie obserwacja : poziom barków, kąty łopatek, katy biodrowo-ledźwiowe, kolce biodrowe tylne górne, fałdy pośladkowe, doły podkolanowe, stopy, z przodu linia sutków, kolce biodrowe przednie górne... my na zajęciach rozbieraliśmy się do bielizny , tj. do majtek i stanika... Bo po co więcej zdejmowac?? Nie ma takiej potrzeby i kazdy lekarz, który o to prosi nie ma podstaw, aby was rozbierać do naga... to wielka przesada. Dziwie sie nawet, że sobie na to pozwalają w czasach, gdy jest pełno afer o molestowanie.. Zagrozić mu czymś takim i tyle.. A nawet w niektórych sytuacjach wystarczy tylko koszulkę zdjąc i spodnie rozpiąć i delikatnie je zsunąć..

Gość gość
Ja byłam kilka miesięcy temu na takim badaniu. Byłam zestresowana ale Nie.było tak źle. Pani zabrała mnie i dwie moje koleżanki na badania. Najpierw trzeba było zdjąć buty i skarpetki i stanąć na takim przezroczystym pudełku i on robił zdjęcia od dołu stóp.potem trzeba było zdjąć bluzkę a stanik to tylko jeśli był sportowy ( wciągany) a jeśli miało się zapinany to trzeba było tylko dopiąć potem lekko obciągnąć spodnie ale tak by były tylko trochę w dół od bioder. Pani rysował kilka punktów na plecach i laserem ich dotykała i już było zrobione zdjęcie :-) Wtedy można było się już ubrać badanie trwało 30 minut ale byłam badana z dwiema koleżanki więc ok.10 minut na osobę. Laser bo dotknięciu był trochę chłodny i był przyjemny :-) Pozdrawiam wszystkich którzy będą mieli te badania :-)

Gość gość
Nie wiem czy wiecie, ale w tej klinice http://www.naszaklinika.com.pl/oferta w Ożarowie Mazowieckim macie w ofercie rehabilitacyjne dla dzieci z wadami postawy, z możliwością pobytu dziecka w punkcie przedszkolnym. Myśle ze warto jest zastanowić sie nad takim rozwiązaniem i poważnie je rozważyć.

Gość gość
CO lekarza to ja mam takiego którego zdecydowanie mogę Wam polecić - dr Złotorowicza z klinki z Ożarowie Mazowieckim http://www.naszaklinika.com.pl/oferta. Zapisz się do niego, na pewno właściwie się Tobą zajmie. Mnie bardzo pomógł.

Gość gość
Dla mnie to jest miejsce w które warto się wybrac jesli mieszkacie w Warszawie albo okolicach http://www.naszaklinika.com.pl/ Maja najlepszych specjalistów i szczerze Wam tą klinikę polecam.

Gość gość
Jeśli chodzi o rehabilitację w okolicach Warszawy moge polecić Wam to doskonałe miejsce. Jesli chodzi o mnie to są według mnie najlepsi.

Gość Wanda40
Ja z moimi pociechami byłam na darmowych konsultacjach rehabilitacyjnych w Corten Medic w Radomiu i teraz już wiem co robić, żeby dziecki zdrowo rosły.

Gość gość

Też byłam z każdym z dzieci na takim badaniu, bo wady postawy to u nas w rodzinie niestety bardzo częsty problem. Córeczka musiała zostać skierowana na ćwiczenia do Multimedu, ale dzięki temu, że nauczyła się poprawnie je wykonywać, teraz może robić je w domu.