Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

urszula 11

GRUZLICA

Polecane posty

czy ktos z was chorowal na gruzlice? podejrzewaja ja u mojego syna,a ja nic o niej nie wiem pomozcie

Gość makra
Witam serdecznie Ja chorowałam w wieku 26 lat. W lutym byłam na badaniach okresowych, zdjecie rentgenowskie nic nie wykazało...tzn zmiany zapewne były ale jest to zdjecie małoobrazkowe i nic nie było widać. Dopiero po zrobieniu zdjęć warstwowych (bardzo dokładne) było widać poważne zmiany w obrazie. Zdjęcia te wykonałam dopiero w listopadzie......po nocnym krwiopluciu. I nigdy w życiu nie podejrzewałabym u siebie tej choroby, bo w zasadzie nie miałam żadnych objawów klinicznych...tzn nie miałam kaszlu, może tylko podwyższoną temperaturę ok 37. Byłam nawet u lekarza, bo ten utrzymujący stan podgorączkowy mnie zaniepokoił .....ale lekarz zbagatelizował sprawę. Po wyżej wspomnianym krwiopluciu zrobiłam zdjecia rentgenowskie ( te dokładniejsze warstwowe) próby tuberkulinowe, badanie krwi, oczywiście OB podwyższone. Całe szczęście nie prątkowałam i nie zaraziłam nikogo z otoczenia, choć bardzo bałam się o moją ciężarną wówczas przyjaciólkę. Po zrobieniu wszystkich badań niemal natychmiast wylądawałam w szpitalu na ponad 4 m-ce, póżniej kontynuowałam leczenie w domu i trwało to rok czasu. Jeżeli coś Panią niepokoi proszę jak najszybciej iść do poradni pulmunologicznej i zrobić niezbędne badania. Jeżeli Pani obawy okażą się uzasadnione, wtedy i leczenie będzie krótsze. Życzę synowi zdrowia!!! Proszę pisać jeżeli będzie Pani miała jakieś pytania...

Gość makra
To znowu ja... Przez trzy miesiące dostawałam codziennie zastrzyk streptomycyny (90) i całą masę tabletek, w szpitalu jeszcze raz miałam krwiplucie i wtedy niezbędny był zastrzyk z wit K. Dużo śmietany, swieżego powietrza, zero opalania, higieniczny tryb życia itd. To taka choroba przy której nic nie boli i czasem można się późno dowiedzieć, że organizm choruje. Każdy może mieć trochę inne objawy, jeden kaszle inny nie, keden ma krwioplucia inny też nie i w końcu jeden prątkuje inny nie, to wszystko sprawa indywidualna, każdy przechodzi chorobę inaczej, zależy to od stopnia rozwoju i jeszcze wielu innych czynników. W każdym razie nie można jej bagatelizować, bo skutki nieleczenia mogą być opłakane.

Gość Hej Makra
trzymamy za Ciebie kciuki zebys juz byla zdrowa zupelnie.

Gość makra
dziękuję i wszystkim życzę zdrowia, bo to najcenniejsze co mamy.

serdecznie dziekuje Makra za informacje,dopiero jutro beda wyniki i jesli sie potwierdzi ze to gruzlica to pewnie wszyscy bedziemy musieli przejsc jakies badania czy nie jestesmy zarazeni.

Gość gość
R421b97qovmbiStykjkgTraK