Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gigii

Gruczolak w piersi

Polecane posty

Gość gigii

Lekarz stwierdził u mnie gruczolak w piersi. Ale jakoś szczególnie sie tym nie zainteresował, powiedzial, że wszystko ok. Czy któś może coś więcej rzeknąć mi na ten temat?

Gość gigii
Czyżby nikt nic nie wiedział na ten temat?

Gość gigii
nie nic mi nie przepisał

Gość giggi
Czy nikt nic nie wie?

moja znajoma tez miała gruczolaka i dostała skierowanie na biopsję

Gość giggi
Mi lekarz nie dał zadngo skierowania ani leku. Zrobił usg, powiedział. że to gruczolak i, ze wszystko ok. A ja sie martwie.

to może spróbuj iść do innego lekarza ?? moja koleżanka na pewno miała biopsję bo na USG nie można ocenić czy to na 100 % niezłośliwe jest

Gość giggi
Dzieki, za radę. A czy jeżeli to niezłośliwe, to czy tez operują.

Gość Eww
PS. jak jest dobry lekarz, to na USG jest prawie pewny tego co widzi i wcale żadnej biopsji nie musisz miec.

Gość giggi
USG miałam robione chyba z 20 minut. Potem spytałam czy wszysko ok. lekarz odpowiedział - tak wszystko dobrze to tylko gruczolak. I tyle było rozmowy.

Gość giggi
odświeżam

Gość giggi
niestety mieszkam 400 km od Warszawy.

Gość Eww
ale naprawde nie masz się co martwic. jak cie nie boli i nie przeszkadza to na poł roku masz spokój:) pozdrawiam

Gość figa.
ja tez kilka dni temu wykrylam guzek w piersi a raczej z boku piersi, do lekarza jednak pojde dopiero po sesji tak własnie podejrzewalam ze to gruczolak i dlatego weszlam na Twoj topic, poza tym sprawdziłam tez na ulatce od tabletek anty(ktore dopiero co przestałam brac) i rzeczywiscie skutkiem ubocznym moga byc gruczolaki teraz staram sie o tym ie myslec a po sesji ide od razu do gina, mam nadzieje ze to wlasnie tylko gruczolak, jesli okaze sie ze tak to bede chciala go usunac

Gość giggi
Ja właśnie biotę tabletki anty i mój gon dalej mi je przypisał.

Gość giggi
miało być gin, czyli ginekolog.

a rodziłaś już?? bp jeśli tak po pewnie od tego że karmiłas Ci się zrobił.Ja też tyo mam ale to na pewno nic groźnego, to po prostu tak jakby pozstałośc po kamrieniu piersią.

Gość giggi
Rodziła dwa razy. Dzieki dziewczyny, za informacje. Jesteście KOCHANE.

Gość georginia
a co to jest i jak wygląda ten gruczolak?

Gość georginia4
czy ktoś mi odpowie na to pytanie

Gość kiki56
u mnie też to wykryto i też nic o tym nie wiem.

Gość ........-...
DO GORY..

Gość Junia87
Czesc Dziewczyny!Mam pytanko czy gruczolaki trzeba usowac czy sie leczy jakimis lekami??

Gość mona987
Witam!! W zeszlym miesiacu bylam na badaniu kontrolnym u ginekologa.Po badaniu piersi wyslal mnie na USG..no i juz babeczka od USG stwierdzila,ze to gruczolak.Dla pewnosci zrobili mi biopsje,ktora tylko to potwierdzila.Kazali mi go usunac,bo gruczolaki rosna i mimo,ze nie sa niebezpieczne nigdy nic niewiadomo..(to slowa lekarza u ktorego bylam).Jutro ide na konsultacje do onkologa.. no i wtedy zobaczymy co dalej..o lekach nic mi nie wiadomo.. Pozdrawiam

Hej dziewczyny! A jak duże są te gruczolaki?? Jak je można scharakteryzować?? Czy są łatwoprzesuwalne, czy bolą??

Gość anuskap
hej, ja dziś byłam na USG, dostałam skierowanie po wizycie u onkologa, który stwierdził po wyczuciu że to nic groźnego ale dla pewności trzeba zrobić badania. USG wykazało że to gruczolak jest, ale wyników dokładnych jeszcze nie mam. Lekarz powiedział, że napewno będzie do usunięcia bo trzeba usunąć. Mój ma 17mm na 5mm, nie wiem czy to duży czy mały, może ktoś wie jakie zazwyczaj bywają rozmiary i może jakieś szczegóły co do wycięcia?Jak to się będzie odbywać? Pozdrawiam.

Gość PRZECZYTAJ!!
Hej Dziewczyny! Po pierwsze nie chodźcie po żadnych ginekologach, bo ginekolog nie zajmuje się piersiami tylko macicą itp. Miałam guzka na piersi. Mój był w rozmiarach: 13mm x 11mm x 8mm. Byłam na paru konsultacjach. Dwa razy u chirurga, który zajmuje się badaniem USG a raz u Onkologa. Stwierdzili, że jest on do usunięcia i nie trzeba robić ŻADNEJ BIOPSJI!! To tylko podrażnia guza i robi większe problemy, ja nie miałam i Bogu dziękuję. Miałam wykonany zabieg chirurgicznie. Jedno co mogę wam doradzić, to to, żebyście nie godziły się na narkoze!!!!! Macie możliwość wybrania czy chcecie miejscowe znieczulenie czy narkoze. Dwie panie, które leżały ze mną na sali nie zgodziły się na narkoze i gdy je widziałam takie uśmiechnięte i zadowolone chciałam zawrócić czas i odmówić narkozy. Narkoza jest najgorszą rzeczą jaka mi się przytrafiła także rezygnujcie z tego! Ale zróbcie zabieg bo lekarz mi powiedział, że nie muszę ale gdybym zaszła w ciąże mogłoby się zrobić z tym coś niedobrego. Nie biore antykopów także u mnie się to pojawiło bez niczego. Pozdrawiam i dziękuję za uwagę przeczyttania. Pozdrawiam Was i życzę ZDROWIA!!

jeżeli lekarz wykryje guzka powinien natychmiast skierować pacjętkę na usg i każdy dobry lekarz zaleci następny krok diagnostyczny czyli biopsję. Jeżeli guzek jest łagodny tak jak w moim przypadku to można go usunąć albo z nim chodzić (z reguły lekarze zalecają usuniecie, bo z łagodnych zmian mogą sie zrobic z czasem zmiany złośliwe). Zabieg jest przy miejscowym znieczuleniu wstrzykiwanym do piersi w okolicach guzka, Trwa około 30 min. Nie jest to zabieg bolesny czuć jedynie szarpania przy zszywaniu. Nacięcie nie jest duże (chociaż to pewnie zależy od lekarza). Wyciety guzek wysyłany jest gońcem na ponowne badania. Także jeżeli wykryto u was guzek łagodny to serio nie ma sie czego bać :)

Gość gość
o8DQeTMgcGBeMatkoseCWt2o