Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sabcia2006

mam wrzody żołądka - nie wiem jak postępować

Polecane posty

opisałm lekarce tylko objawy i ona stwierdziła, ze to wrzody bez zadnych badan. Przepisala tabletki i nic wiecej. Po 1 nie wiem czy rzeczywiscie tak jest (choc objawy mowia same za siebie) a po 2 jesli tak to jak postepowac. Czego unikać a co jest zalecane. Jesli ktos ma podobny problem prosze o jakies rady

Gość tukan
O to masz genialną lekarkę - mi się wydaje, że wrzody stwierdza się na podst. zdjęcia rtg i/lub wziernikowania (sonda), a przy dodatnim teście na Helicobacter - masz potencjalną przyczynę. Oficjalnie leczy się terapią kombinowaną (antybiotyk plus lek przeciwkwasowy -np. bloker rec. histaminowych lub pompy protonowej typu ranigast, famogast, omeprazol - plus coś osłaniającego). Kwestię diety i innych terapii trzeba ustalić niestety indywidualnie.

Gość beti.......
W przypadku wrzodów ważna jest odpowiednia dieta, wiem, bo niestety ta dolegliwość pojawia się u mnie od czasu do czasu:( A więc przede wszystkim nie można jeść produktów wywołujących zgagę, podrażniających przewód pokarmowy, jeśli chodzi o pieczywo, to najlepsze jest białe, a dokładnie bułki ( z tym, że powinny być dość czerstwe), sucharki, niekwaśny chleb (wszelkie razowce i inne pełnoziarniste odpadają), trzeba unikać surowych warzyw i owoców, wszystko musi być gotowane i najlepiej dość dobrze rozdrobnione, zalecane jest puree ziemniaczane z odrobiną mleka i masła, jajka gotowane na miękko (naprawdę pomagają), co do nabiału, to poleca się słodkie mleko, w żadnym wypadku kefiry, maślanki itp. Z tego co wiem, niestety słodycze są zabronione, podobnie mocna kawa (chyba w ogóle kawa jest zabroniona), jeśli herbata, to słaba i najlepiej z mlekiem. Dobrze działają banany, to chyba jedyny owoc, który można jeść na surowo. Świetne efekty daje picie naparu z siemienia lnianego. Kup sobie mielone siemię lniane (w aptece) i do połowy szklanki gorącej wody wsyp łyżeczkę lnu, poczekaj około 5 minut i wypij, najlepiej rano na czco , przed snem i możesz jeszcze kilka razy w ciągu dnia (w zależności od potrzeby). Jak wiadomo przy wrzodach najważniejszy jest spokój psychiczny, a więc zero stresów, jednak jak to zrobić, tego już niestety nigdzie nie podają...:( Życzę zdrowia! Pozdrawiam:)

Gość beti.......
Napisz proszę jakie masz dolegliwości, bo to ważne, czy pojawia się zgaga, masz silne bóle?

Gość ja mam wrzody dwunastnicy ...
ale to cos podobnego ... na wrzody dostalam jakis antybiotyk + lek oslonowy ... oczywiscie najpierw musialam przezyc gastroskopie :P

Gość ja mam wrzody dwunastnicy ...
a nie bede Ci nic zalecac ... bo beti Ci wszystko napisala ... az dziwne, ze tak samo sie odzywialam :)

teraz jak zazywam tabletki na czczo to chronią mój żołądek i nie mam dolegliwości, a bolała mnie w sumie cała jama brzuszna a szczególnie między żebrami i zanim miałam dolegliwości brzuszne to odczuwałam pieczenie w przełyku i dziwną pustke w glebi gardła to w sumie glupie uczucie nawet trudne do opisania ale minely choc juz wczesniej slyszalam ze to moga byc wrzody. W ubiegly weekend mialam bardzo silnego stresa i pewnie dlatego wrocilo z takimi objawami j/w opisalam. Duzo czytalam w necie i piszą ze wlsanie pieczywo pelnoziarniste jest najlepsze i bron boze mleka bo ono dziala na 20 min a potem powoduje ono wytwarzanie kwasów ze zdwojoną siła a przeciez chodzi o to aby bylo ich jak najmniej bo mogą spowodować szkody i to poważne do tego zielona herbata i banany, czerwona fasola i sok z kapusty a odpuscic tez piwo i gorące napoje