Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karolinka1979__

Czy blonnik odchudza?

Polecane posty

Gość Donau
Jada głównie w przedszkolu... Kiedy jest w domu sama mu gotuję.

Gość ognik_
hm, a po co właściwie? czy dziecko jest grubawe? co je w przedszkolu? co je w domu?

Gość Donau
Nie nie jest grubawy ale często ma biegunki a błonnik wyciąga wodę z tego co słyszałam. Nie wiem tylko czy taki mały może już go dostawać. W przedszkolu ma trzy posiłki: jakieś kanapki rano. Potem zupa z deserem. I Drugie danie. Tam właściwie je wszystko. W domu głównie zupy warzywne oraz drób. Nie przepada za owocami więc nie wciskam mu ich na siłę. Prawie nie dostaje słodyczy.

Gość ognik_
skieruj go na badania, częste biegunki u dziecka nie są raczej czymś normalnym. Z pewnością też bez dokładnego wywiadu lekarskiego nie wolno dziecku podawać dodatkowo błonnika. Błonnik jest najbardziej skuteczny jako suplement normalnej diety - gdybyśmy jedli więcej warzyw nie byłoby potrzeby suplementowania posiłków błonnikiem. Jeżeli chodzi o błonnik i dziecko, to skonsultuj to z lekarzem. Błonnik dla dzieci - tak - ale np. w formie wspomnianych ciasteczek, dla dzieci, które mają problem z wagą bo jedzą dużo słodyczy, itp

Gość kiciunia__
Hmm... a jaki błonnik w tabletkach jest dobry. Bo pewnie jak pojde do apteki to będzie spory wybór. Ja spróbuje tabletki. Bo z dietą to ciężko, chciałabym i troche schudnąć i poprawić trawienie z którym u mnie nie najlepiej. Mimo że zmieniłam trochę swoją dietę. Codziennie jadłam kilka łyżek otręb jogurt activia, dużo warzyw. Nic mi to nie dało. Spróbuje ten błonnik. A orientujecie się może jakie ceny mogę spotkać w aptece?

Gość Donau
No przecież u lekarzy już z nim byłam - usłyszałam że to normalne w jego wieku i żeby się nie martwić. Że badania ma w porządku że nic mu sie z brzuszkiem nie dzieje. Że być może po prostu je za dużo półpłynnych lub płynnych pokarmów - chociaż staram mu się to w rozsądnych proporcjach dawać. --> Kiciunia tu już ognik pisała że lepszy jest błonnik w proszku - kilka postów wcześniej masz. Tabletki mogą utkwić w jelitach albo w gardle. Te w proszku o których ognik pisała to wcale nie takie drogie są - już sprawdzałam.

Gość ognik_
główną wadą błonnika w tabletkach nie jest to, że mogą gdzieś utknąć i dławić, tylko to, że trzeba ich przyjmować np. 12 w ciągu doby i zawierają substancje scalające

Gość ognik_
Donau, moim zdaniem do wyjaśnienia sytuacji nie powinno się dawać błonnika dziecku, a poza tym zmień lekarza i sprawdź czy na pewno wszystko w porządku. Płynność pokarmu nie powinna mieć wpływu na występowanie biegunek, bo ten pokarm nie "przelatuje" przez organizm tylko ma zostać przez niego wykorzystany!!

Gość Donau
Wykluczono salmonellę, wykluczono rotawirusy, jesteśmy na etapie sprawdzania alergii pokarmowej. Ale z błonnikiem się wstrzymam. A wracając do odchudzania i błonnika - czy dołączając go do swojej diety mogę stosować jeszcze inne wspomagacze odchudzania czy to się będzie "gryzło"?

Gość ognik_
błonnik nie jest "wspomagaczem" tylko normalnym składnikiem diety, w który współczesne posiłki są ubogie, dlatego należy go suplementować. Moim zdaniem optymalna dieta to taka w której jesz normalnie, dodatkowo suplementujesz błonnik i nie stosujesz żadnych "wspomagaczy". Tym bardziej, że błonnik ma właściwości "sycące" więc stosowanie "wspomagaczy" nie ma sensu. A już całkowitym absurdem jest zastępowanie pełnowartościowych posiłków "odchudzaczami", bo chociaż chudniesz, to z ogromną szkodą dla organizmu (brzydkie paznokcie, włosy, popsute zęby, itp.).

Gość justin32
polecam naturalny blonnik z głogu i kukurydzy --Podwójna celuloza. Po regularnym braniu oczyszcza sie organizm ze zlogów , traci sie wagę powoli i regularnie, bez skutków ubocznych.Jest to preparat zapobiegający profilaktycznie rakowi raka jelita grubego.Polecam serdecznie www.wiecznezycie.celebs.pl Justyna

Gość ognik_
jakoś mnie nie przekonuje :P

Gość Donau
Mnie też jakby bardziej przekonują te z błonnik naturalny. "Donau jeśli mały ma częste biegunki to przede wszystkim musisz go nawadniać... a po czym ma te biegunki? moze po glutenie?" W czasie gdy ma biegunkę nawadniam go bardziej niż zwykle :) On ma różnie - dlatego nie wiadomo po czym. Osobiście podejrzewam uczulenie na jakiś pokarm. Testuję wyłączając mu z pożywienia różne pokarmy. Na szczęście ma nie częściej niż raz w tygodniu. "A już całkowitym absurdem jest zastępowanie pełnowartościowych posiłków "odchudzaczami", bo chociaż chudniesz, to z ogromną szkodą dla organizmu (brzydkie paznokcie, włosy, popsute zęby, itp.)." Myślałam raczej o czymś co "spala" tłuszcz niż o zastępowaniu normalnego jedzenia jakimiś badziewiami. Ale poprzestanę na razie na błonniku. :) A zastosował ktoś do świątecznych wypieków błonnik?:))

Gość Donau
Mnie też jakby bardziej przekonują te z błonnik naturalny. "Donau jeśli mały ma częste biegunki to przede wszystkim musisz go nawadniać... a po czym ma te biegunki? moze po glutenie?" W czasie gdy ma biegunkę nawadniam go bardziej niż zwykle :) On ma różnie - dlatego nie wiadomo po czym. Osobiście podejrzewam uczulenie na jakiś pokarm. Testuję wyłączając mu z pożywienia różne pokarmy. Na szczęście ma nie częściej niż raz w tygodniu. "A już całkowitym absurdem jest zastępowanie pełnowartościowych posiłków "odchudzaczami", bo chociaż chudniesz, to z ogromną szkodą dla organizmu (brzydkie paznokcie, włosy, popsute zęby, itp.)." Myślałam raczej o czymś co "spala" tłuszcz niż o zastępowaniu normalnego jedzenia jakimiś badziewiami. Ale poprzestanę na razie na błonniku. :) A zastosował ktoś do świątecznych wypieków błonnik?:))

Gość Donau

Gość Donau

Gość ognik_
no, ten post to Ci się wielokrotnie wkleił :)

ja bym radził spojrzeć holistycznie na zagadnienie odchudzania i postudiować tematy: \"Hipokinezja\", \"Chudnij bez wyrzeczeń\", \"Zasady dietetyczne\" i inne na poniższej www

Gość Donau
No się wkleił. A raczej się sklonował. Bliźniactwo itd ostatnio modne ;) Oraz: czary mary jakoś mnie nie przekonuje Piesku... :)

Gość POczytaj o diecie
Montignaca, tam trzeba jesc wszystko tzn i weglowodany i bialka i tluszcze codziennie,ale w dobrych zestawienieach a przede wszystkim w jakosci. Ja schudlam nascie kilo, a jadlam bardziej konkretnie niz zwykle. Rozmawialam z dietetyczka, ona twierdzi,ze ta dieta ma bardzo duzo blonnika,bo opiera sie na produktach jak najmniej przetworzonych - czyli dziki ryz, makaron razowy, chleb z pelnego przemialu itp. - to sa tzw dobre weglowodany. Zamiast oleju oliwa, rezygnacja z wysokoprzetworzonych produktow tj biala maka... itd itd. Cudowna dieta, smaczna, bez glodzenia. Efekty natychmiast - jak ktos ma elektroniczna wage to moze sie wazyc co dzien, co 2 dni widac spadek 150-200gramow. Mozna karmic dzieci w/g tych zasad, bo dieta zawiera wszystko,czego organizm potrzebuje. Ja sie nauczylam jesc wiecej warzyw, jogurtow i kupuje chleb gdzie w skladzie jest tylko maka zytnia,sol,drozdze. A ludzie co dzien jedza jakas chemicznie pompowana gable zamiast chleba...

Gość ble*ble
ktoras z was napisala,ze osoby z nadwrazliwym jelitem nie powinny spozywac blonnika...a mi wlasnie lekarz przepisal blonnik i mam ten zespol...??? wiec juz sama nie wiem..