Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kermmit

WOŚP POMAGA CHORYM DZIECIOM, A KOŚCIÓŁ ?

Polecane posty

Gość Kermmit

... Komu POLSKI KOŚCIÓŁ pomaga? Kogo wspiera?

Gość a co to
instytucja charytatywna????

Gość pola83
A słyszałeś/aś o czyms takim jak Caritas? :O

Gość Caritas
Ja słyszałam, tak jak i słyszalam że pomoc jest umiarkowaana delikatnie mówiąc

widzę, że każdy temat jest dobry żeby powrzucać na kościół... :/

Gość Kermmit
Może nie instytucja, ale kasę co niedzielę skrupulatnie inkasują. I bryki nowe sobie kupują? Owszem, słyszałam o Caritas, nawet czasem się dorzucam, tylko nie wiadomo,na co konkretnie idą te pieniądze. Ale chyba nie powiesz mi, że jednym Caritasem Kościół usprawiedliwi swoje zyski z mszy niedzielnych?

Gość pola83
Nie jestem jakąś fanatyczką religijną, ale nie można mówic że nic nie robią. Są akcje na Świeta Bożego Narodzenia, Wielkanoc, zbieraja na wakacje dla ubogich dzieci, na zeszyty przed nowym rokiem... Ale jak ktos jest uprzedzony do koscioła to zawsze bedzie mu cos nie pasowało :O

Gość a co to
a cóżeś się tak uczepił?

Gość oraz zyski
ze ślubów, pogrzebów i chrzcin

Gość pola83
A zyski z niedzielnych mszy nie są na pomoc charytatywną tylko na utrzymanie kościoła, na światło ogrzewanie itd... A sam dajesz w niedzielę na tacę?

Gość a co to
nigdzie nie jest powiedziane że tace i opłaty mają iść na cele charytatywne - bo Kościół _nie jest_ instytucją charytatywną

Gość Kermmit
Nie podoba mi się sytuacja kościelna w naszym kraju. Księża są tylko urzędnikami, a zachowują się i panoszą jakby po wodzie stąpali. Kłamią, wyłudzają, żyją w związkach. Jak ktoś jednego roku nie da koperty na kolędzie, to w następnym już nie przyjdą. Takie to interesowne. Uważam, że Boga nosi się w sercu i powinno się dążyć do ograniczenia tego zbytku klerykalnego.

Gość a co to
cóż, masz pecha - u mnie tak nie jest, np na kolędę się zbiera tylko w jedną niedzielę na tacę, a nie do kopert a ludzie są niestety tylko ludzmi

Gość pola83
To Ty faktycznie trafiasz na jakichś dziwnych księży bo u nas jak nie da sie koperty po koledzie to w ogóle nie ma sprawy, przecież nie o to chodzi w kolędzie ;)

Gość a u nas
za to, już poszly pisemne prośby aby na tacę dawać w kopercie i to podpisanej ;/

Gość a co to
jasssne :o

Gość a u nas
też oczom nie wierzyłam, ale tak niestety jest :(

Gość a kościół dostanie albo już do
stał 40milionów złotych na budowę świątyni opatrzności...:O Plus dwa razy tyle dostaje na utrzymanie tych darmozjadów, pedofilów, byłych agentów, kretynów. No ale po co dać powyżki lekarzom czy nauczycielom, po co kupic nowy sprzęt do ratowania ludzi, skoro można wybudowac w tym kościelnym państwie kolejny kościół, w którym będą się rządzić byli agenci, bezmoralni hipokryci. Ciekawe, że akurat jeżeli bóg istenieje, to najwazniejsze dla niego sa kościoły i to, jak wygladają:O Albo za ile tysiecy złotych kupuje się kwiaty na msze w każą niedzielę, zamiast połowę tej kwoty wydac na obiad dla biednych... Albo za ile tysięcy złotych ksiądz Jankowski zrobi bursztynowy ołtarz...:O

Gość pola83
Może i tak jest ale nie wolno generalizować :O

Gość a co to
u mnie kwiaty na mszy pochodzą z darów kwiaciarń na tacę dają ci co chcą dawać finansuje się obiady dla dzieci w szkołach i dla biednych ksiądz jeździ niezłą bryką bo mu rodzice kupili akurat to wiem na pewno