Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dylemat z welonem

twarz zakryta welonem - pytanie!

Polecane posty

Gość dylemat z welonem

hej, moze mi pomożecie:D planuje miec długi welon do slubu bardzo cieniutki i przejrzysty, i chciałabym miec zasłonięta twarz w kościele. Ale teraz nie wiem - wchodze do kościoła z zasłoniętą twarzą? kiedy narzeczony podnosi welon? po zaślubieniu? prosze o pomoc!

Gość koook
ja tak bardzo planowałam moment zakrycia się welonem,że zapomnialam się zasłonić.A było tyle przymiarek welonu pod tym kontem i szukanie odpowiedniej dlugości welonu....a jak przyszlo co do czego i tato mnie wprowadzał do kościola i skupiliśmy się na krokach żeby nie pomylić....to zapomnialam zasłonić twarz .Narzeczony miał mi ją odsłonić przed zaślubieniem,po symbolicznym przekazaniu mnie pzrez tatę.Szkoda, ale było tyle emocji...

Gość dylemat z welonem
czyli panna młoda wchodzi do kościoła z zasloniętą twarzą, a pan młody podnosi jej welon kiedy? od razu kiedy staną przed ołtarzem, czy moze przed samą przysięgą? czy moze po przysiędze by ją pocałować? sama juz nie wiem:O

więc cały makijaz będzie niewidoczny na wejście?:( chba jednak wole miec odsłoniętą, w końcu potworami chyba nie jestescie by sie chowac:D

Gość dylemat z welonem
ale welon jest zupełnie przejrzysty,widac dokładnie twarz - ale nie wiem kiedy go trzeba podnieść, czy po zaślubinach podnosi pan młody by pocałowac panne młodą?

Gość ja tam się nie znam
ale wydaje mi się, że jesli chcesz mieć welon na twarzy, to narzeczony powinien cie odsłonic zaraz jak staniesz przy nim przy ołtarzu, jakoś chyba byłoby to mało uprzejme gdybyś słuchała, księdza z zasłoniętą twarza i ślubowała meżowi przez welon i ewentualnie tylko na pocałunek byś sie odsloniła, wydaje mi ise że jak tylko rozpocznie się ceremonia nalezy odryć twarz dla porówniania pomyśl jakby to wyglądało gdyby narzeczony "wystapił" na ślubie w okularach przeciw słonecznych ???

dla mnie to wogóle niedopuszczalne szopki z tym welonem ic ałowaniem przy ołtarzu. Nie lepiej ominąc to?

Gość jak to
pocałunek po zaślubinach być musi! to nie żadna szopka!

Gość alu
no piekny i piosenka tez :)

Gość cassillie
Gest odłaniania twarzy niestety nabrał "amerykańskości", zgubił znaczenie... A szkoda, bo to wyjątkowo stary, piękny gest, symboliczny, o pochodzeniu jeszcze biblinym!! Wtedy panny młode przeystępowały do zaslubin szczelnie zakwefione, dzis taka leciuteńka mgiełka nie tylko nie zasłoni Panny Młodej, a nada jej jedynie zwiewności i zjawiskowej wręcz aury!! Gest odsłonięcia twarzy Pannie Młodej oznaczał deklarację jej JUŻ MĘŻA: "odtąd biorę Cię pod swoją opiekę, kocham Cię po kres naszych dni i dbam, by włos nawet z Twojej głowy nie spadł". Dlatego wolno go było dokonac dopiero po samym akcie zaślubin = dziś jest to moment po wymianie obrączek!! A przy okazji następuje świetna okazja do wymiany pierwszego małżeńskiego całusa ;) nawet ksiądz nie powinien oponować ;) Odsłanianie twarzy dziewczyny przez narzeczonego jest tylko pustym gestem, strywializowanym przez amerykańskie filmy i nic nie znaczącym, a ponieważ następuje na samym początku, gdy goście wiercą się w ławkach - zwykle nikt nawet tego gestu nie dostrzega.

Gość czyli jednak
pan młody powinien odsłonić welon po wymianie obrączek? i po tym jak ksiądz powie "jestescie męzem i żoną"?

Gość Marcia20
tez tak mi sie wydaje ze po zaslubinach. moj wujek jest ksiedzem i jak udzielal slubu mojemu wujkowi to po zaslubinach powiedzial ze moze pocalowac panne mloda.

Gość cassillie
Tak, odslonięcie twarzy Panny Młodej następuje po wymianie obrączek. Oczywiście dokonuje tego jej JUŻ MĄŻ :)