Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prowokatorka z brzytwą

Jak powstrzymać nocne wędrówki do łóżka rodzicó u 4 latka ?

Polecane posty

Zasypia u siebie, ale w nocy albo płacze, albo bezszelestnie przechodzi do naszego łóżka. Zaczyna to być meczące :-0 Ktoś sobie poradził z tym ? Jak ?

To znaczy że tu same kółka wzajemnej adoracji ? :-0 Nikt mi nie pomoże ?

to nic nie daje ja mam to samo moja corka przychodzi tez a ma 5 lat hiih

moj synek przychodzi do nas jak zle sie czuje- est chory i cos go meczy albo jak zmarznie- na coc zakladam mu skarpety, spodnie dresowe, bluze. spi cala noc odkryty- i jest ok!

Gość ja tam sie nie znam ale...
Superniania by ci poradziła żeby za każdym razem dziecko bez słowa przenieść do swojego łóżeczka, i usiąść koło niego chwilke, a potem wrócić do swojego łóżka i tak do skutku, choćbyś miała to robić 50 razy, ale w końcu się przyzwyczai. Tylko trzeba miec święta cierpliwość ;)

a nie skarzy sie na bol nozek? zauwazylam ze jak kuba malo pije w dzien to budzi sie w nocy z bolem nog ale jak mu poddahe co chwila cos do picia to noc jest spokojna.

Nie jest to kwestia bólu, choroby czy czegoś .. nie zdarza się to co noc ( a raczej sporadycznie zdarzają się noce przespane) Nie pomaga odnoszenie do łóżka, bo za 10 minut jest spowrotem ...

a nie marznie w nocy- np odkryje sie i obudzi sie jak jest mu zimno. moj tak ma o ogrzewac przychodzi sie do nas!!! co do bolu nozek- to tez nie codziennie. budzi sie tez jak zglodnieje- ale wtedy to sa\"wedrowki ludow\" do kuchni po jogurt. a pozniej do nas zeby go nakarmic:) bo sam zaspany nie moze sobie otworzyc:) teraz jak jest chory(zapalenie pluc+wirus) to prawie codziennie jest u nas.

u mnie światlo podziałało, a jeszcze jak jej ciągle powtarzam, że ma super pokój to już jej nie widuję w sypialni:)

my akurat kupowalismy meble corci do pokoju i stiwerdzilismy ze jak nie bedzie u siebie spala to meble beda wolaly wrocic do sklepu, kilka nocy sie budzila i wolala pic, jednej nocy przywedrowala powiedziala ze za nami teskni i sama wrocila do swojego lozeczka... aha pierwwsza proba zasypiania w jej pokoju byla po kupieniu poscieli z Kubusiem Puchatkiem, zeby Kubusiowi smutno nie bylo ale wtedy wedrowala do nas i trzeba ja bylo odprowadzac bo od 1w nocy razem spac sie nie usmiechalo. Teraz juz prawie 2 miesiace spi u siebie i sama mowi ze jest z siebie dumna :)

Aneczka1979 no t brawa dla corki:) z takim towarzyszem snu napewno lepiej sie spi:)

Gość renata1977r
A moja córka ma 6 lat i też w nocy przychodzi do naszego pokoju.Rzadko kiedy zdarzy jej się ,ze nie przyjdzie,bo albo woła "tatusia" albo przychodzi.Choć ostatnio sie wycwaniła i już nie wstaje tylko wrzeszczy z drugiego pokoju. I tłumaczę jej w dzień ,że jak sie obudzi to ma sie przewrócic na drugi boczek i zasnąć,bo przecież my z tatusiem tez chcemy sie wyspać ...tym bardziej,że oboje pracujemy.A ona i tak woła...i co ja mam zrobić????

Na początku trzeba się zastanowić jaki był początek tych spacerów. Najczęstszy scenariusz wygląda tak : mama usypia dziecko na rękach albo w wózku, a potem przekłada do łóżeczka. Dziecko się wybudza i orientuje ,że nie jest w miejscu którym zasypiało, zaczyna płakać, wołać mamę, tatę lub nawet wychodzi z łóżka i idzie do rodziców. Warto wtedy zadbać o rytuał samodzielnego zasypiania w swoim łóżku. Mama lub tata powinni być w zasięgu wzroku dziecka, np. siedzieć obok na krześle ,ale dziecko powinno zasypiać w miejscu, w którym ma spać całą noc. Dobrze jest nauczyć dziecko, co ma zrobić, kiedy się przebudzi np.: ,,kiedy się przebudzisz- wtul się w przytulankę, jej też wtedy będzie miło’’. Jeśli wielokrotnie to powtórzymy, to nawet gdy w nocy zdarzy się, że dziecko wstanie , odprowadźmy je do łóżka i przypomnijmy mu tę zasadę. Ważne jest zapewnianie dziecka o niegasnących uczuciach np. całujemy dziecko i mówimy :,,Mama Cię kocha, zobaczymy się rano”.

Gość gość
Daj mu spokój, może chce się przytulić. To jeszcze malutkie dziecko. Ile tak jeszcze będzie przychodził - rok, dwa? Potem nawet nie da Ci się przytulic, tylko powie "weź przestań...". Jeszcze zatęsknisz za tymi nocnymi wędrówkami :(