Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

k8

a ja dziś zrobię sushi dla chłopaka i znajomych-

Polecane posty

muszę się wam pochwalić, a co......uwielbiam sushi i dziś specjalnie dla nich je przyrządzę....nic że zajmie mi to ok.3 godzin, ale jaka będzie radość :-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość strach sie bać
to gadaj jak sie robi ! :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chłopak i znajomi
nieee, tylko nie to, prosimy, ostatnio po Twoim sushi cały następny dzień w toalecie spędzaliśmy :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrobzrob
w surowej rybie sa pasozyty! :O:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mogę ci na maila przesłać przepis, tylko ostrzegam jest to kuchnia pracochłonna i i poziom jest wymagający

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość strach sie bać
a czemu na maila to jakis tajemny przepis? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sushi to jest jakas odmiana seksu grupowego z uzyciem zywych ryb - powinni sie tym zainteresowac obroncy zwierzat .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zrobzrob
z tymi pzazytami to nie zartowalam :O w rybie z ktorej wyrabiane jest suhi sa niebezpieczne pasozyty :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Składniki: - specjalny ryż np. NISHIKI (250 ml na 2 osoby) - ocet ryżowy (2 łyżki stołowe) - sake lub białe wytrawne wino (3 łyżki stołowe) - sól (1 łyżeczka) - cukier (1,5 łyżki stołowej) - NORI - prasowane glony morskie – Roasted seaweed – YAKI SUSHI NORI - imbir marynowany – pickled ginger - sos sojowy, lekki, najlepiej Kikkoman - \"chrzan\" japoński – WASABI - surowe ryby morskie (np. łosoś, dorsz itd.), parzone krewetki, kawior, małże (wg uznania) - awokado, ogórek surowy, śliwka, rzodkiew – do sushi maki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość strach sie bać
lo matko a skad wziac te wszystkie rzeczy? dzieki nie podaje maila bo za dzuo spamu potem :) a gdzie w katowicach gdzies jest sushi ???wiecie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Sposób przyrządzania: Ryż dokładnie opłukać i odsączyć. Zalać wodą i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru oraz 2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (wedłu swojego smaku). Na macie bambusowej ułożyć listek nori. Na 2/3 listka ułożyć cienką warstwę ryżu. Na środku ryżu, przez całą długość nori, ułożyć np. kawałki paluszków krabowych i ogórka czy wędzonego łososia i awokado, tak, aby w każdej z ósmi części, na które następnie podzielimy zawinięty pasek było po trochu składników. Posmarować je cienko pastą wasabi. Rulon ściśle zwinąć przy pomocy maty, a nastepnie usunąć matę. Wstawić na godzinę do lodówki, a potem przekroić bardzo ostrym nożem na 8 części. Z sosu sojowego, octu winnego i cukru przygotować sos, który nalać do miseczek i serwować z sushi. Odsączyć imbir i również podać. Dla każdego przygotować komplet pałeczek

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w katowicach jest w altusie, albo jak wolisz w qubusie-kyoto sushi-polecam, naprawdę bardzo dobre sushi im wychodzi, i jest jeszcze sushi club-ale tam nie ma nic specjalnego....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość strach sie bać
o to spoko a jakie ceny sa mniej wiecej? slyszlalam ze sa zestawiki sushi i maki czy jakos tak ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
sushi nie należy do tanich potraw, niestety. ja za talerz geishy(w kyoto) płaciłam koło 130 zł. ale to była olrzymia micha.....z maki i z sushi, a byłam z koleżanką. Zupki też mają dobre :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość strach sie bać
o rany to dosc drogie moja kumpela byla niedawno i mowila ze jakies 30 zl

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość strach sie bać
no to chyba trzeba miec sprawdzonego rybnego ktory ci nie wcisnie kitu czyli najpierw musimy wyrobic znajomosc w rybnym :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość strach sie bać
no sushi i maki! mowila ze nie drogie tez sie zdziwilam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
w auchan i w makro są są dostawy ryb, co czwartek....dlatego kursy robienia sushi w krakowie zaczynają się w czwartek wieczorem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Za 30 złotych i zależy gdzie, to można dostać tzw. zestawy lunchowe. W Warszawie jest takie miejsce, gdzie za 45 zł można dostać sushi-sashimi lunch box - 6xmaki, 3xfutomaki, 5xsushi, 6xsashimi, do tego zupka miso, sałatka, kim-czi, herbata i jeszcze owoce na deser. :D A koleżanka to będzie robić tylko maki, jak sądzę po opisie? A, do \"maczania\" to tylko sos sojowy (najlepiej japoński) z pastą wasabi. Już bez tego octu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a gdzie w wawie jest ten zestaw lunchowy??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja sushi nie jadam (oprócz jednego razu, gdy zrobił je mój kuzyn), ale z tego co się orientowałam to ceny sa raczej sporo wyższe niż 30 zł. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość strach sie bać
rybka ja jestem z katowic tutaj torche taniej niz w warszawie wiec trudno porownywac :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Katarina - oczywiście, że \"regularne zestawy\" są o wiele, wiele droższe. ;-) K8 - nie mogę, bo znów mi zarzucą reklamowanie kogoś. :-P (ale na rogu Anielewicza i JPII :-P )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Rybka zwana Wandą- dziękuję jak będę w wawie to bardzo chętnie wpadnę i spróbuję... pozdrawiam ;-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Aga998
Super ;) Też robię czasami sushi sama w domu jeśli mam czas a jak go nie mam a mam ochotę na suhi to idę do Sushi Wesoła!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×