Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

k8

a ja dziś zrobię sushi dla chłopaka i znajomych-

Polecane posty

muszę się wam pochwalić, a co......uwielbiam sushi i dziś specjalnie dla nich je przyrządzę....nic że zajmie mi to ok.3 godzin, ale jaka będzie radość :-D

Gość strach sie bać
to gadaj jak sie robi ! :D

Gość chłopak i znajomi
nieee, tylko nie to, prosimy, ostatnio po Twoim sushi cały następny dzień w toalecie spędzaliśmy :O

Gość zrobzrob
w surowej rybie sa pasozyty! :O:P

mogę ci na maila przesłać przepis, tylko ostrzegam jest to kuchnia pracochłonna i i poziom jest wymagający

Gość strach sie bać
a czemu na maila to jakis tajemny przepis? :)

Sushi to jest jakas odmiana seksu grupowego z uzyciem zywych ryb - powinni sie tym zainteresowac obroncy zwierzat .

Gość zrobzrob
z tymi pzazytami to nie zartowalam :O w rybie z ktorej wyrabiane jest suhi sa niebezpieczne pasozyty :O

Składniki: - specjalny ryż np. NISHIKI (250 ml na 2 osoby) - ocet ryżowy (2 łyżki stołowe) - sake lub białe wytrawne wino (3 łyżki stołowe) - sól (1 łyżeczka) - cukier (1,5 łyżki stołowej) - NORI - prasowane glony morskie – Roasted seaweed – YAKI SUSHI NORI - imbir marynowany – pickled ginger - sos sojowy, lekki, najlepiej Kikkoman - \"chrzan\" japoński – WASABI - surowe ryby morskie (np. łosoś, dorsz itd.), parzone krewetki, kawior, małże (wg uznania) - awokado, ogórek surowy, śliwka, rzodkiew – do sushi maki

Gość strach sie bać
lo matko a skad wziac te wszystkie rzeczy? dzieki nie podaje maila bo za dzuo spamu potem :) a gdzie w katowicach gdzies jest sushi ???wiecie?

Sposób przyrządzania: Ryż dokładnie opłukać i odsączyć. Zalać wodą i pozostawić na ok. 30 minut. Następnie odlać wodę i ryż zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Przelać do płaskiego rondla i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i rondel przykryć pokrywką. Gotować na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Zdjąć z ognia i pozostawić nadal pod przykryciem przez ok. 10 minut, aby ryż dojrzał. Następnie ryż wymieszać z solą, szczyptą cukru oraz 2 - 3 łyżeczkami octu ryżowego (wedłu swojego smaku). Na macie bambusowej ułożyć listek nori. Na 2/3 listka ułożyć cienką warstwę ryżu. Na środku ryżu, przez całą długość nori, ułożyć np. kawałki paluszków krabowych i ogórka czy wędzonego łososia i awokado, tak, aby w każdej z ósmi części, na które następnie podzielimy zawinięty pasek było po trochu składników. Posmarować je cienko pastą wasabi. Rulon ściśle zwinąć przy pomocy maty, a nastepnie usunąć matę. Wstawić na godzinę do lodówki, a potem przekroić bardzo ostrym nożem na 8 części. Z sosu sojowego, octu winnego i cukru przygotować sos, który nalać do miseczek i serwować z sushi. Odsączyć imbir i również podać. Dla każdego przygotować komplet pałeczek

w katowicach jest w altusie, albo jak wolisz w qubusie-kyoto sushi-polecam, naprawdę bardzo dobre sushi im wychodzi, i jest jeszcze sushi club-ale tam nie ma nic specjalnego....

Gość strach sie bać
o to spoko a jakie ceny sa mniej wiecej? slyszlalam ze sa zestawiki sushi i maki czy jakos tak ;)

sushi nie należy do tanich potraw, niestety. ja za talerz geishy(w kyoto) płaciłam koło 130 zł. ale to była olrzymia micha.....z maki i z sushi, a byłam z koleżanką. Zupki też mają dobre :-)

Gość strach sie bać
o rany to dosc drogie moja kumpela byla niedawno i mowila ze jakies 30 zl

Gość strach sie bać
no to chyba trzeba miec sprawdzonego rybnego ktory ci nie wcisnie kitu czyli najpierw musimy wyrobic znajomosc w rybnym :D

Gość strach sie bać
no sushi i maki! mowila ze nie drogie tez sie zdziwilam

w auchan i w makro są są dostawy ryb, co czwartek....dlatego kursy robienia sushi w krakowie zaczynają się w czwartek wieczorem

Za 30 złotych i zależy gdzie, to można dostać tzw. zestawy lunchowe. W Warszawie jest takie miejsce, gdzie za 45 zł można dostać sushi-sashimi lunch box - 6xmaki, 3xfutomaki, 5xsushi, 6xsashimi, do tego zupka miso, sałatka, kim-czi, herbata i jeszcze owoce na deser. :D A koleżanka to będzie robić tylko maki, jak sądzę po opisie? A, do \"maczania\" to tylko sos sojowy (najlepiej japoński) z pastą wasabi. Już bez tego octu.

a gdzie w wawie jest ten zestaw lunchowy??

Ja sushi nie jadam (oprócz jednego razu, gdy zrobił je mój kuzyn), ale z tego co się orientowałam to ceny sa raczej sporo wyższe niż 30 zł. :)

Gość strach sie bać
rybka ja jestem z katowic tutaj torche taniej niz w warszawie wiec trudno porownywac :)

Katarina - oczywiście, że \"regularne zestawy\" są o wiele, wiele droższe. ;-) K8 - nie mogę, bo znów mi zarzucą reklamowanie kogoś. :-P (ale na rogu Anielewicza i JPII :-P )

Rybka zwana Wandą- dziękuję jak będę w wawie to bardzo chętnie wpadnę i spróbuję... pozdrawiam ;-)

Gość Aga998
Super ;) Też robię czasami sushi sama w domu jeśli mam czas a jak go nie mam a mam ochotę na suhi to idę do Sushi Wesoła!