Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

maxmara37

do pań ,mieszkanek Kaszub

Polecane posty

drogie panie :)) cała nadzieja w Was. Otóż lata , lata temu byłam na kaszubskim weselisku . Podano tam przysmak , który podobno jest jedna z tradycyjnych poptraw tego regionu. Ryż ulozony w kopczyk i polany puddingiem na zimno.Pudding był wspaniały , miał mase rodzynek .. przypominał sos waniliowy. Coś wspaniałego . Od lat szukam tego przepisu i dopiero dzisiaj wpadła mi myśł by spróbować tu na caffe. Służymy sobie tylkoma ciekawymi poradami ,ze moze i w tym przypadku znajdzie sie osoba która zna przepis na ten smakołyk. Jeszcze jedno ... sledzie po kaszubsku z rodzynkami . Za wszelkie przepisy z góry dziękuję . :))

Gość wcześnie urodzona
Ja nie z kaszub, ale w sieci znalazłam taki przepis na http://www.kuchnia.wla.com.pl/potrawy-rybne.php śledź rybaka składniki: kilka filetów śledziowych, ocet, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, sól, mielona gorczyca lub łyżeczka ulubionej musztardy, cukier do smaku, gałka muszkatołowa, rodzynki jako smakowa niespodzianka bo może ich nie być jak kto nie lubi, natka pietruszki, lniany olej, przecier ze świeżych pomidorów lub łyżeczka koncentratu. wykonanie: przygotować zalewę z wody, octu ziela listka pieprzu soli gorczycy cukru . Filety wymoczyć, osuszyć, pokroić w dzwonka, zalać przygotowaną zalewą na kilka godzin. Przygotować sos z 1/3 szklanki przecieru pomidorowego, 1/3 szklanki oleju, ciut gałki muszkatołowej i cukru do smaku, odrobiny pieprzu, garści rodzynków i drobno posiekanej natki pietruszki. Wyjąć śledziki z zalewy i zalać sosem pomidorowym. Mnie ta potrawka najbardziej smakuje z razowcem, a nazwałam ją śledziem rybaka dlatego, że przepis najpierw podawała mi jedna z moich rozmówczyń, ale wtrącił się w naszą rozmowę jej mąż, który jest rybakiem i powiedział że jemu bez tych rodzynek nie smakuje. Potem się okazało, że te rodzynki to niechcący kiedyś wpadły do misy jego matce i już zostały. Tak więc widzicie, że nieraz też przypadki żądzą w kuchni.

Gość wcześnie urodzona
Znalazłąm jeszcze taki przepis na ryż na słodko. Gdyby zmodyfikować ten przepis i zamiast owoców do sosu waniliowego dodać rodzynek i pogotować je w tym sosie? Ryż z sosem owocowym 1/2 szkl ryżu 1,5 szkl mleka 2 łyżeczki żelatyny cytryna 2 łyżki cukru 1/2 szkl kremówki 1/2 opakowania cukru waniliowego Sos: po 10 dag malin i jagód 1 łyżka miodu z cytryny zetrzeć skórkę. 1 szklankę mleka zagotować ze skórką cytrynową. Dodać ryż i gotować na małym ogniu ok 25 minut Odcedzić ryż. Resztę mleka zagotować, zdjąć z ognia i rozpuścić żelatynę. Dodać do ryżu, wymieszać. śmietanę ubić dodająć porcjami cukier i cukier waniliowy, lekko wymieszać z ryżem. Przełożyć do miseczek. owoce przetrzeć przez sitko i wymieszać z miodem Polać sosem ryż i wstawić do lodówki na godzinę.

dzieki :)) za wszelakie porady . Popytac zawsze warto ...a co mi z tych przepisów wyjdzie?? hi hi .. sam diabeł wie :))

gabi to jest to !!!weselne danie z kaszubskiego stołu . Dziewczyny dziekuje za wszelkie porady .. stronka z kaszubskim i sledziami bardzo mi sie przyda . Ci co mnie znaja wiedza , iz drugi niczek którym sie posługuje to dama szpinakowa .. teraz dodam jeszcze jeden :)) kochanica śledzia ... uwielbiam tę rybke :)) jesazcze raz dzieki za pomoc :))

gabi to jest to !!!weselne danie z kaszubskiego stołu . Dziewczyny dziekuje za wszelkie porady .. stronka z kaszubskim i sledziami bardzo mi sie przyda . Ci co mnie znaja wiedza , iz drugi niczek którym sie posługuje to dama szpinakowa .. teraz dodam jeszcze jeden :)) kochanica śledzia ... uwielbiam tę rybke :)) jesazcze raz dzieki za pomoc :))

gabi to jest to !!!weselne danie z kaszubskiego stołu . Dziewczyny dziekuje za wszelkie porady .. stronka z kaszubskim i sledziami bardzo mi sie przyda . Ci co mnie znaja wiedza , iz drugi niczek którym sie posługuje to dama szpinakowa .. teraz dodam jeszcze jeden :)) kochanica śledzia ... uwielbiam tę rybke :)) jeszcze raz dzieki za pomoc :))

gabi to jest to !!!weselne danie z kaszubskiego stołu . Dziewczyny dziekuje za wszelkie porady .. stronka z kaszubskim i sledziami bardzo mi sie przyda . Ci co mnie znaja wiedza , iz drugi niczek którym sie posługuje to dama szpinakowa .. teraz dodam jeszcze jeden :)) kochanica śledzia ... uwielbiam tę rybke :)) jeszcze raz dzieki za pomoc :))