Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stonesour

Pokrzywa do picia - pytanie.

Polecane posty

Gość stonesour

Czy któraś z Was piła może napar z pokrzywy? Jaki jest w smaku? Dobrze wpłynął na włosy?

Gość da się wypić

Gość stonesour
Da się wypić ale z cukrem czy da się wypić nawet bez niego? Miałaś pokrzywę w saszetkach czy "luzem"?

Gość suszona pokrzywa
ja piję bez cukru - jak troche przestygnie to zatykam nos i duszkiem - żeby jak najszybciej w siebie wlac i zapomniec Nie piję z powodu włosów słyszalam, ze pokrzywa oczyszcza i odwadnia a ja mam ostatnio opuchnięte nogi moja koleżanka bardzo schudła i dziwila się dlaczego - potem do niej dotarło, że własnie piła przez jakiś czas pokrzywę

Gość stonesour
Dziękuję za odpowiedzi:) Z tym odchudzaniem to prawda, zobaczcie co znalazłam: "Dla zdrowia i urody Wodne wyciąg z liści i ziela pokrzywy pobudzają przemianę materii. Wykazują również słabe działanie moczopędne, przeciwbiegunkowe, przeciwgośćcowe, hamujące krwawienie. Udowodniono, że napary z pokrzywy posiadają właściwości zwiększania poziomu hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie człowieka. Wskazane, więc będą szczególnie dla osób mających problemy z oddawaniem moczu, nadmiarowymi kilogramami. Niewątpliwie ekstrakty z pokrzywy przyniosą ulgę cierpiącym z powodu dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, anemii czy wreszcie odczuwającym ogólne osłabienie organizmu. Wyciągi z pokrzywy uchodzą również za lek przeciwcukrzycowy – nieznacznie obniżają poziom glukozy we krwi i pobudzają czynność trzustki, co wiąże się ze zwiększonym wytwarzanie enzymów trzustkowych. W zielu i korzeniach pokrzywy stwierdzono istnienie czynnika pobudzającego wytwarzanie interferonu (substancji z grupy immunoglobulin), który nie tylko chroni organizm przed inwazją wirusów, ale najprawdopodobniej również przed niektórymi nowotworami. Pokrzywa w kosmetyce Oprócz ziołolecznictwa, ekstrakty pokrzywy mają również zastosowanie w kosmetyce. Wzmacniają włosy, przeciwdziałają ich wypadaniu, przetłuszczaniu i łupieżowi, stąd też wchodzą w skład szamponów, odżywek, płukanek, maseczek, lotionów, pianek, żeli i innych gotowych preparatów pielęgnacyjnych i leczniczych." http://www.fit.pl/eksperci/pokrzywa_8211;_parzaca_i_leczaca,89,18,9,1171,1429,1591,2475,0.html

Gość hipp
czy pokrzywa może pozytywnie wplywac na cere? Dodatkowo łykam tabletki z bratka.

Gość koaalla
dołączam się

Gość upi
ja piję pokrzywę i jeżynę po jednej łyżece i dodaję do tego szczyptę zmielonego imbiru dosładzam miodem to jest wzmacniająca i rozgrzewająca herbata ale nie patrzylam sie na ich dzialanie pod kątem poprawy wyglądu skóry, czy włosów ja lubie jej smak wszystko to kwestia przyzwyczajenia

Gość upi
łyżeczce miało być

Gość a ja lubię pokrzywe
ma delikatny smak

Gość no nie nie
ja pijam wszystkie zioła, u mnie w domu nie ma herbaty, tylko pudełeczka z ziołami stoją w kuchni :) I każdy z domowników woli co innego :) pijam wszystkie te zioła, chociaż nie cierpię smaku pokrzywy, nie jest jakaś gorzka czy coś, ale zawsze mnie odrzuca, podobnie jak skrzyp :o za to uwielbiam smak głogu ( to takie zioła, z których napar pachnie skarpetkami, poważnie :D ) bratka i tatowych ziół na prostatę - te smakują mi najbardziej ! :D zastanawiam się, czy lubienie jednych smaków, a innych nie - może mieć coś wspólnego z potrzebami organizmu ? Jak myślicie ? Nie wyobrażam sobie picia ziół z cukrem, to jak profanacja ! ;)

Gość bbbccc
w smaku jest ok. ale podobno nie mozna jej pic za dlugo. trzeba robic przerwy. nie pamietam dlaczego, ale pani w zielarskim tak mi powiedziala...

Gość ale zdarza sie wcześniej
ja pije ze świeżej pokrzywy, umytej, ugotowanej i odcedzam ten wywar i jest pycha bez sukru

Gość a ja lubię pokrzywe
w przeciwieństwie do - no nie nie ja lubię tez skrzyp i wiele innych np. nagietek dla familii za gorzki a mi pasuje ale np wypicie mięty to bylby koszmar chyba kazda z nas ma inny smak :)

Gość upi
a jadłyście kiedyś sałatkę z młodej pokrzywy mniam

Gość hipp
ale jakie dzialanie ma ta pokrzywa?

Gość no nie nie
jak można lubić skrzyp :p:D nagietek jest ok a gum miętowych też nie lubisz ? u mnie jest dziwnie, bo zawsze kupuję tacie zioła na prostatę, mu nie smakują, ociąga się i zanim się zmusi to już ja wszystko zużyłam :p sok z brzozy piłam i rozczarowałam się bo wyobrażałam sobie, że on taki pyszny, jak nektar jakiś :D a to smakuje jak zwykła woda z odrobiną cukru :p No może nie do końca jak zwykła woda, bo jakoś tak fajnie orzeźwia, no ale to dobre na lato, bo ja piłam w grudniu :p

Gość Może Tak, Może Nie
PODNOSZĘ:-) Bardzo ciekawy temat!

Gość a co!
ja piję bez cukru, całkiem dobre w smaku, ale jakieś poprawy kondycji włosów nie zauważyłam

Gość *liliann
Ja piję pokrzywę, 3 razy dziennie, przez 3 miesiące. Musze powiedzieć, że poprawiły się włosy. Wypadają minimalnie, no i są w lepszej kondycji.

Gość monia199122
http://apteczkawioli.bloog.pl/id ,339204618,title,Pokrzywa-zwyczajna,index.html - tutaj znajdziecie mnóstwo informacji o wpływie pokrzywy za zdrowie. Polecam!

Gość gość pokrzywka
Ja pije pokrzywe od tygodnia zaparzan trzy torebki od razu i sacze przez cały dzień i to samo robię z morwa biala. No i efekt taki że cera ładniejsza woda schodzi ze mnie a cukier się stabilizuje. A smakuje mi bardzo :) w poniedziałek się zwaze i będę wiedzieć jak efekty wagowe

Gość gość
pokrzywa ma swoją niezawodną moc;) miałam problemy z układem moczowym i dzięki dobrej jakościowo pokrzywie mój stan znacznie się poprawił. trzeba jednak pamiętać, że jakoś zioła musi być wysoka jak np. http://ziolazkurpi.com/pl/6-liscie a nie z pierwszego lepszego sklepu:)

Gość Kaja wojtkiewicz
W moim przypadku sok z pokrzywy rewelacyjnie zadziałał na włosy. Zrobiły się gęstsze i bardziej błyszczące, niesamowity efekt. Tylko dać sobie czas

Gość wiki_wiktoria
A mogę wiedzieć, gdzie taki kupiłaś? U mnie nie daleko w sklepie jest, ale strasznie są drogie...

Gość Kaja Wojtkiewicz
Zamawiam na Swojskiej Piwniczce :) Mają tam różne inne fajne produkty, m.in. też eko i zdrowsze słodycze dla kogoś kto dba o linię.

Gość Kaja wojtkiewicz
Zamawiam na Swojskiej Piwniczce :) Mają tam różne inne fajne produkty, m.in. też eko i zdrowsze słodycze dla kogoś kto dba o linię.

Gość gość
A taką ze spaceru nazbieraną pokrzywę albo z ogrodu to też można pić i nic nie kosztuje.

Gość Mmx9
Mam wyciskarke wyciskamy sok z pokrzywy .Włosy mi nie wypadają cera jak u dziecka no bóle głowy znikneły czuje się jak młody Bóg polecam .