Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Corazon

Przyczyny tradziku - gdzie i jakie badania wykonac?

Polecane posty

Gość Corazon

Czesc:) mam pytanie do wszystkich tradzikowcow, tez mecze sie z tym od kliku lat, zdecydowalam sie na kuracji tretinexem ,zaczne ja dopeiro za jakis czas- najpierw musze wykonac badania krwi i zaczac brac tabletki antykoncepcyjne. Chce jednak poznac przyczyne tego tradziku i zrobic wszystkie mozliwe badania. ktore pozwolilyby ja wykryc. i dlatego mam pytanie o niekotre badania i ew gdzie i kto moze mnie skierowac, a moze nie potrzebuje skierownia. Na pewno chce zrobic:badania hormonalne ( wiadomo:ginekolog/endokrynolog).Podobno czasem niewyleczone zeby moga powodowac tradzik wiec pewnie pojde tez do stomatologa sprawdzic czy wszystko jest ok bo juz jakis czas nie bylam.Mam natomiast pytanie o posiew z gardla, badania na alergie pokarmowe, i badanie na obecnosc gronkowca. moj dermatolog nigdy mnie na takie badanie nie skierowal a chcialabym je wykonac. Czy zeby zrobic posiew z gardla musze isc najpierw do laryngologa i miec od niego skierowanie?Czy moge takie badania zrobic bez skierowania, jesli tak to potem udac sie do laryngologa czy do mojego dermatologa(mimo iz nie zlecil takich badan)? I co z gronkowcem? potrzebuje jakies skierowanie?gdzie sie robi takie badania i do kogo isc z wynikami? jesli sie tyczy alergii pokarmowej to zapewne najpierw do alergologa i pozniej ze skierowaniem,tak? A moze sa jeszcze jakies inne cenne badania ktore warto wykonac aby poznac przyczyne tradziku, a ich nie wymienilam?bede wdzieczna ze wszelkie informacje :) Pozdrawiam, milego dnia

Gość wyrostek
należy wykonać morfologie,ob,mocz ogólny po to by sprawdzić stan twojego zdrowia czy nie powoduje tradziku,jeżeli nie to lekarz zaleci bardziej dokładne intymne badania jak prześwietlenie pochwy. I zapisze proprananol na ujarzmienie twoich hormonów. TO NIC NIE BOLI

Gość a po co ma przepisywać coś na
ujarzmienie hormonów, przecież nie zawsze one są przyczyną trądziku. Najpierw trzeba je oznaczyć, ale chyba tylko wtedy gdy są jakieś wskazania np. nieregularna miesiączka.

Biore propranolol od prawie 3 lat (nadczynność tarczycy) i jest on raczej \"na serce\", tzn. na spowolnienie rytmu a nie na uspokojenie hormonów ;) oto co znalazłam w necie: \"Lek stosuje się w nadciśnieniu tętniczym, chorobie niedokrwiennej serca. Czasami podaje się go w nadkomorowych zaburzeniach rytmu serca oraz sytuacjach wymagających zwolnienia czynności serca. Stosuje się go również w drżeniu samoistnym rodzinnym lub dziedzicznym, w guzie chromochłonnym nadnerczy oraz w stanach lękowych i niepokoju.\"

Gość wyrostek
ponieważ ten lek jest przepisywany u kazdego dermatologa. On nie ujarzmia hormonów tylko wspomaga naturalną rekonwalescencję nabłonka skórnego a co za tym idzie zanika tradzik

Gość Corazon
no wlasnie mam czasem problem z nieregularnymi miesiaczkami, poza tym ma dosyc dlugi cykl, ok.37 dni. dlatego chce zrobic badania hormonalne bo byc moze to jest przyczyna.pozdr

Gość yyyyyyyyyyyyy
aha wyrostku, cos bujasz, zaden lekarz nie przepisze leku na nadcisnienie osobie zdrowej, skutki tego moglyby byc oplakane....

Gość Corazon
dzieki za info:) wiem ze pewnie bedzie mnie to spor kosztowalo ale pewnie szybciej bym to wszystko zalatwila bo na wizyte u panstwowego specjalisty sa pewnie dlugie kolejki. a jesli chodzi o ten posiew z gardla, jesli go zrobie bez skierowanie to do jakiego lekarza mam sie potem udac z wynikami?pozdr:)

Gość wyrostek
Wymaz ale z pochwy!!!!! a propranonol to nie jest lek na obnizenie cisnienia zbierzność nazw

Gość yyyyyyyyyyyyy
w farmakologi nie ma czegos takiego jak zbieznosc nazw wyrostku.Albo cos sie nazywa tak albo inaczej. leki na calym swiecie maja taka sama nazwe (moze nie handlowa)aby nigdy nie bylo takich niedomowien. jak to sobie wyobrazasz? dziewczyna w polsce miala przepisany niby propranolol na tradzik, a w innej aptece pani jej daje na nadcisnienie? albo w innym panstwie? o zadnej zbieznosci nie ma tutaj mowy. Corazon z wynikiem posiewu raczej nie zanczenia do kogo pojdziesz. LEpiej pewnie do swojego dermatologa, ktory wtedy rozwazy ten problem.A skierowanie to pewnie po prosbie przepisze ci rodzinny, zalezy jaki jest.wtedy tez bys musiala sie do niego z wynikami zglosic, bo to on potem bedzie w pewien sposob odpowiedzialny zatwoja terapie, i np.wysle cie do dermatologa.

Gość powiedzcie proszę
pytałam mojego dermatologa o badania hormonalne, ale on stwierdził, że nie ma sensu ponieważ nie ma żadnych wskazań w moim przypadku. Ewentualnie mogę zbadać prolaktynę. Myslicie, ze warto i czy z wynikami mam się udac do endokrynologa, czy mogę to załatwić też u dermatologa?

Gość yyyyyyyyyyyyy
do dermatologa lub ginekologa. mysle ze warto bo czesto przez prolaktyne wystepuja problemy z tradzikiem. A gdy jest podwyższony poziom prolaktyny to tez nie za dobrze to wplywa na uklad rozrodczy.

Gość wyrostek
yyyyyyyyyyyyyyyyy czy ty jesteś lekarzem

Gość powiedzcie proszę
waham się, ponieważ nie miałam nigdy większych problemów z miesiączką (czasem się minimalnie spóźnia), Diana też na mnie nie działa więc nie wiem czy w moim przypadku tradzik jest winą hormonów, ale raczej to sprawdzę. Dzięki za radę.

witajcie. A czy wykonywaliście badanie stanu mineralnego organizmu poprzez analizę pierwiastkową włosów? Jest to obecnie najbardziej wiarygodne badanie w tym temacie. Współpracuję z laboratorium wykonującym takie badania. Zawartość pierwiastków ma ogromne znaczenie dla funkcjonowania organizmu. Bez ich odpowiedniej zawartości niewłaściwie działają gruczoły dokrewne, a przez to i hormony. Ponadto są niezbędne jako budulec komórek i kośćca w organiźmie, niedobory mają też wielki wpływ na wszelkiego rodzaju alergie, trądziki i wiele innych chorób. Leki działają najczęściej tylko na chwilę, ale mają mnóstwo skutków ubocznych, a hormony wybitnie, bo to ingerowanie w naturę. Lepiej wyrównać braki mineralne, przez co uruchomią się siły obronne i samouzdrawiające w organiźmie. Tylko trzeba mu dać na to szansę. Dysponuję materiałami, wykładami na CD na temat profilaktyki zdrowia. Gdyby ktoś chciał więcej konkretnych informacji, piszcie na maila 604415785@eranet.pl Pozdrawiam - Jarek :-)

Gość yyyyyyyyyyyyy
jaro, ale to co jest we wlosach,mowi nam o stanie organizmu wstecz, czyli o tym co bylo. Wszelkie niedobory mogly zostac uzupelnione,ale analiza wlosa tego nie wykaze. Lepiej zrobic po prostu badania krwi,zawartosc pierwiastkow w surowicy.To jest bardziej wiarygodne. Do wyrostek- nie jestem lekarzem, jestem analitykiem med.Wprawdzie dopiero "poczatkującym,wiec brak mi doswiadczenia,ale jakas wiedze posiadam i staram sie sluzyc pomoca innym:)

Gość endi
hej ja tez ostatnio zrobiłam badania na hormony ale jeszcze nie na wszystkie zrobie jeszcze androstendion i estradiol w lutym mam wizyte u endokrynologa

Gość sosik
Propranolol- tzw b-bloker stoosowany jest w schorzeniach serca i nadcisnieniu, pierwsze słysze o ujarzmianiu hormonów przez niego- a jestem farmaceutką. Owszem jeden z leków na nadcisnienie jest również stosowany w leczniu trądziku,ale tylko przez lekarzy którzy dobzre sie na tym znają. i jest nim Verospiron(spironolakton). Co do badań to mi lekarz zalecił- deramtolog który ma dobre osiągnięcia- badanie kału na obecność lamblii, usg dopochwowe-kontrola czynności jajników- bo jesli np masz PCO-to zwykle sa z tym zwiazane problemy skórne, badanie hormonów- testosteron, hormony tarczycy.

Gość sosik
acha ijeszcze badanie bakteriologiczne-wymaz z twarzy- czy nie ma grzybów , bakterii itd.Co do Verospironu to jest to substancja chemicznie i farmakologicznie zblizona do drospirenu, obecnego w tabletkach Yaśmin, które właśnie dzięki niemu wykazują działanie przeciw trądzikowe

Gość Corazon
no wlasnie czy z tego wymazu twarzy mozna wykryc gronkowca?jesli nie to jakie badania nalezy zriobic zeby wiedziec czy ewentualnie ma sie gronkowca?

Gość Corazon
aha a co z hormonami tarczycy?czy badania robi sie razem z innymi badaniami hormonalnymi?

Gość corazon ja mialam
b. dlugie cykle do 40, nawet do 45 dni; tradzik pojawil sie okolo rok temu, przy czym wczesniej nie mialam zadnych tego typu problemow; krostki wystepowaly wylacznie na brodzie i linii zuchwy; gdzies przeczytalam, ze to moze byc spowodowane nadmiarem hormonu meskiego - progesteronu; dermatolog, po dosc nieudanych probach leczenia mnie srodkami zewnetrznymi [differin, zineryt] wyslala mnie na konsultacje do gina; obecnie jestem w trakcie brania diane - 9. m-ac; juz od dobrych trzech m-cy nie pojawila mi sie ani jedna krostka; dodatkowo mam uregulowane cykle - jak w zegarku co 29 dni; przez ok 6 m-cy organizm wyrownywal u mnie poziom hormonow, ale jest to u kazdego indywidualna sprawa; teraz ide na wizyte do gina, choc nie mam zadnych skutkow ubocznych po diane chcialabym zrobic badania kontrolne i tu mam do was pytanie: czy lekarz przyjmujacy prywatnie moze wypisac skierowanie na bezplatne badanie krwi??

Gość Corazon
z tego co wiem jesli masz skierownie od lekarza prywatnego to placisz za badania. co do diane35 to przeczytalam mnostwo opinii na roznych forach i nie chce brac tych tabletek, z tego co pisza dziewczyny to owszem pomagaja podczas ich brania ale po odstawieniu problem wraca..niestety

Gość yyyyyyyyyyyyy
kazde skierowanie jest skierowaniem na badania bezplatne. gdy samemu sei idzie i prosi o wykonanie wtedy sie placi. Jezeli chcesz wykryc gronkowca w gardle to trzeba zrobic wymaz i posiew. a jak na twarzy, to wymaz z 'krosty". raz tylko sie z czyms takim spotkalam, i bylo to dziwnie przyjete w laboratorium, ale byc moze przez okreslenie materialu na skierowaniu "treść krosty":) na twarzy jest bardzo duzo bakteri, i zeby wyizolowac ta bardzo zlosliwa to na prawde trzeba pobrac material z ogniska zapalnego. Corazon najlepiej jakbys poradzila sie swojego lekarza, z nim przedyskutowala potencjalne badania,bo to nawet zazwyczaj lekarz pobiera material do badania. Chyba ze sie dowiesz w swoim laboratorium czy na miejscu pobieraja wymazy.

Gość Corazon
yyyyyyyyyyy dzieki za info:) a mozesz mi jeszcze powiedziec czym sie rozni ten wymaz z gardla od posiewu?

Gość sosik
dzieki badaniu bakteriologicznemu jak najbardziej mozna wykryć gronkowca- u mnie własnie go wykryto.Gronkowiec wogółe jest bardzo częstoą przyczyna trądziku. Wazne jest żeby badanie było wykonane bezposrednio z wydzieliny z pryszcza, bo jesli ich akurat nie masz to nie ma sensu iścć gdyż na skórze każdy ma gronkowca i inne bakterie , a chodzi o wykrycie gronkowca w skórze.Jeśli chodzi o badanie na hormony tarczycy, to płaci sie za nie oddzielnie tak jak i za inne-sopro bo ok 40 zł-mój lekarz leczy prywatnie ,a lekzrze państwowi ,niechetnie dają skierownia na tak drogie badania , które według nich są zbędne.

Gość yyyyyyyyyyyyy
:) najpierw sie robi wymaz, takim jakby patyczkiem do ucha;) tylko wiekszym:) pakuje sie go potem do odpowiednij probowki do tego przystosowanej. wiec wymaz to pobranie materialu. A potem w laboratorium mikrobiologicznym za pomoca tego patyczka "posiewa" sie bakterie na specjalne podloza. Tym sie rozni wymaz od posiewu, to 2 rozne rzeczy ze soba zwiazane, a jednoczesnie skrotowo mozna nazwaz cale badanie jednym wybranym wyrazem:). pozdrawiam.

Gość sosik
są laboratoria prywatne gdzie robisz sobie badania jakie chcesz. jak ja sie leczyłam państwowo, nigdy ale to nigdy nie dostałam skierowania na żadne badanie .Raz nawet poprosiłam włąsnie na badanie bakteriologiczne,ale usłyszałam ,ze nie ma takiej potrzeby i przepisano mi Diane. Po okolo roku trafilam w koncu do dobrego lekarza, niestety prywatnie i okazalo sie ,ze mam gronkowca , który w sklai na 4 był na 3 czyli juz jakis czas musiałm go mieć. Jesli ktoś ma tak chetnych do współpracy dermatologów to tylko pogratulowac.