Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość myszeczka23

czy dawałyscie swoim maluchom kasze manna??

Polecane posty

Gość myszeczka23

pytam o to bo moja mama powiedziała mi ze moge zaczac dawac swojej 5 miesiecznej córeczce na noc kasze manna zamiast mleka modefikowanego,co o tym myslicie ?mała nienajada sie cyckiem i znowu wstaje do niej dwa razy w nocy

a dlaczego uważasz ze sie nie nanajada, bo wstajesz w nocy, dużo kobiet wstaje i karmi w nocy nie tylko dlatego ze dziecko sie nie najada ale również dlatego że dziecko się przyzwyczaiło do piersi w nocy. jak waga dziecka ile przybiera??

Gość a ktorej sie zaczyna
Myszeczka mozesz smialo podawac kasze manne.I mozesz to robic z mlekiem modyfikowanym .Ja bynajmniej tak robie.Kasze manne kotuje na wodzie, z ktora potem mieszam mleczko .:)

kaszy manny takiej zwykłej nie dawałam ale sa kaszki dla maluchów od 4 mieisąca to i owszem ,troszkę dłużej po nich spał

Gość Kasza manna
Do 9-go miesiąca nie należy wprowadzać przetworów mącznych i kasz zwierających gluten (kasza manna).

Gość Kasza manna
Dieta dziecka powinna zostać wzbogacona w 4. miesiącu życia w soki owocowe (np. z jabłek i marchwi). W kolejnym miesiącu życia wprowadza się mieszanki mleczne z dodatkiem ryżu, kaszy gryczanej lub kukurydzy (bez glutenu) oraz zupę jarzynową. W 6. miesiącu dodajemy do zupy przetarte mięso (indyk, kurczak). Pieczywo (żytnie, pszenne) - zawierające gluten wprowadzamy w 10. miesiącu. Ważne jest, aby do końca 1. roku życia podawać dziecku odpowiednio dobrane do jego potrzeb mleko modyfikowane.

Gość mamadwojeczki
Ja podaje synkowi od 10 m-ca zycia, jedna łyzka na 100ml wody, wychodzi odpowiedniej gestosci, tak lekarka polecila. Poza tym pol zółtka na tydzien ale to juz nawet nei pamietam od którego m-ca zycia

dokładnie! od 5 m-a po 2-3 gramy (2 łyżeczki)do 1 posiłku i tak do 8. Potem 6 g. A po 10 miesiącu, jeśli wszystko jest ok to posiłki glutenowe.

Gość mamadwojeczki
Nam lekarka kazala okolo10 m-ca, z tego wzgledu ze w piatym jest wprowadzanych jeszcze eiwel róznych skladników itd, sama tez podjelam taka decyzje bo cos wspominala ze mozna wczesniej, ale ona z doswiadczenia poleca 10 m-c zycia

Gość Mama Juleczki
Moja córka ma 7 miesiecy i od ok 2 miesiaca życia budzi sie w nocy co 2h na karmienie (dostaje piers) mimo ze dostaje na kolacje kaszke manna na mleku modyfikowanym, jestem juz zmeczona ale zaparlam sie ze bede karmic Malutką piersią, życze wytrwalości.

Gość mleko w nocy
mleko kobiece ma inny skład w nocy, a inny w dzień, w nocy jest o wiele bogatsze w niezbędne kwasy tłuszczowe, dzieci wiedzą co dobre i zwykle częściej domagają się karmienia w nocy :) w 5 miesiącu możesz wprowadzić kaszkę ryżową, bez glutenu i nie dawaj jej w nocy, tylko w dzień, nie pozbawiaj dziecka nocnego mleka, bo takie jest najbardziej wartościowe, no i bez sensu przyzwyczajać dziecko do obfitszego posiłku na noc, niedługo zacznie ząbkować, potem trzeba odzwyczajać dziecko od picia oblepiającej zęby kaszki na noc.

Gość małaniedoswiadczonaniemama
co za głupoty. Wasze matki i babki się tak wychowały i co? mają jakąś nietolerancję? dajecie się złapać w matnię koncernów które robią pseudo badania że niby szkodzi... pierdoły. zakładam ze w czasach prl mleko modyfikowane oczywiście stało obok octu i musztardy... albo wcześniej można było kupić. EH co za świat i przewrażliwieni śmieszni ludzie ..... :D:D:D:D

Gość Mama Mikołajka 10 mies
Chciałabym podać swojemu maluchowi kaszę manną ale nie wiem jak to zrobić bo mały je mleko modyfikowane

Gość BRYGIDA:)
Cześć wszystkim mamusiom!Ja też mam ten problem od kiedy zacząć?Cały czas się zastanawiam .Mam dwóch chłopców -bliżniaki i też chciałabym im zacząć dawać kaszkę manną. Na razie daję Bebiko 1 (maja skończone 5 miesięcy).Wprowadziłam im również deserki owocowe(bardzo je lubią) i kaszki mleczno-ryżowe.Nie chodzi o to,że są głodni tylko ,że dużo kasy idzie na to mleko(1 pudełko na dzień= 12,49) a takie mleko zwykłe z kaszką to o wiele taniej by wyszło.Co o tym myślicie?

Gość mama Piterka
Witam a czy ktoś w ogóle jest takim dinozaurem jak ja i chce dać dziecku grysik ale BEZ mleka modyfikowanego czy w zwykłej postaci krowiego? Karmię piersią cały czas malucha pięciomiesięcznego i chcę żeby tak zostało. Tak się uparłam i już. Jak najdłużej będę karmić piersią ale chciałabym mu podać w końcu ten grysik - ma ktoś pomysł albo z doświadczenia wie jak? Nigdzie nie znalazłam w internecie wskazówki.

Gość eleczka123
mój syn ma 6 miesięcy i od tygodnia daje mu kasze manne ,to moje czwarte dziecko i wszystkie wychowane na mannie.Gotuje na zwykłym mleku z kartonika dolewam troche wody .1l mleka troche wody i 3łyzki kaszki manny,zeby niebyło zageste.ugotowana kaszke czymam w lodówce.mały jak zjada na noc to śpi cała noc.w dzień je co 5 godzin,do tego zupki mu robie i miksuje,danonka.

Gość bierdona
Mozesz zaczac podawac kasze manne nic sie nie stanie ja zaczelam swojem pierwszemu dziecku podawac kaszke jak skaczyl cztery miesiace I teraz mam juz drugie dziecko i czekam az skaczy czwarty miesiac i zaczne podawac kasze manne .Mozesz tagze zaczac gotowac zupki dziecku lub zaczac kupowac w sklepie w sloiczkach sa juz od czwartego miesiac i zupki i deserki

Gość gość
biedrona autorki dziecko ma juz ponad 7 lat wiec smialo moze jesc wszystko :)

Gość gość
Jak se chcesz to se dawaj ten gluten Gluten to żaden cud rujnuje zdrowie niszczy jelita zwłaszcza że pełno go wszędzie i nie zwracając uwagi na to ile go spożywamy, wyrządzamy sobie krzywdę. Jak dziecko miałam malutkie to dawałam mu kaszę jaglaną i dolewałam oleju lnianego-ja bym tego nie tknęła bo by mi to nie smakowało, ale dziecko dzięki temu nigdy mi nie chorowało a zaczęło dopiero jak już jadło tak jak inni:(

Gość gość
aaaa bo pewnie będziesz się zastanawiała jak kaszę jaglaną niemowlęciu dawałam:) Gotowałam tak długo aż zmiękła i mieliłam blenderem Lub mieliłam surową i gotowałam mąkę -kolejność właściwie bez znaczenia.

Gość gość
to bez znaczenia kiedy topik został założony pytanie jest czy 5 miesięcznemu dziecku dawać kaszę manną.

Gość gość
Jak ja czytam niektore te wpisy tych nowoczesnych mamusiek ktore sciesle trzymaja sie tych schematow zywieniowych to mi sie flaki przewracaja. Moje dziecko mialo cztery miesiace a moze nawet nie i juz jadlo kaszke ryzowa na mm a manne niewiele pozniej. I zadnej alergi na gluten ani nie choruje mi na nic. Nawet antybiotyku nie mial a ma 4 lata. Teraz mam drugie dziecko i rowniez zaczelam mu wprowadzac marchewke i kasze manne i nic mu sie nie dzieje.

Gość gość
ja jakbylam malcem bylo to 24 lata temu i byla impreza w domu .to zaczelam w nocy plakac a moj'tato przez sen jak wstal zamiast mleka nalalam mi wody z sledzi. Mialam kolo pol roku .podobno spalam do poludnia a mama cala noc plakala jak zobaczyla co wypilam ,,p zyje do tej pory lubie sledzie ale teraz ja sie spodziewam dziecka i jakos w tym stanie mi nie ida za bradzo .

Gość gość
A my wszystkie na czym się chowalysmy? Na bebilonie, na czy może bebiko itp..? Dajcie spokój, może moja córcia mam 9 miesięcy i od 7 miesiąca je kaszke manna i szczerze powiedziawszy bardziej się najda niż tym całym bebilonie.. Jadą normalnie obiady, miała pół roku jak zjadła jajecznice i jakoś krzywda się nie stała, nic jej nie jest i do tego chętnie otwiera buźke na Jedzonko :)

Gość gość
Niemowle w tym wieku będzie się budzić na nocne karmienie , obojętne czy podasz mannę czy zwykłe mleko. Mój syn do 10 mies budził się dwa razy na karmienie i to obojętne czy dostał samo mleko czy mleko z kaszką ! Uważam że 5 miesięczne dziecko karmione piersią powinno dostawać jedynie jeden posiłek stały w ciągu dnia i jeżeli to ma być kaszka to łyżeczką, żadne breje flaszką po nocach bo rozkręci się żołądek, zacznie trawić i pracować na szybszych obrotach i będzie się potem domagał . Kaszkę łyżeczką w tym mannę (choć bezwartościowa) można oczywiście podać 5 miesięcznemu dziecku przed pójściem spać. Gluten podaje się między 5 a 7 mies życia ale ja nie mieszkam w kraju więc mam inny schemat przed oczami . Mój syn karmiony piersią w tym wieku dostawał już łyżeczką kaszkę do picia Hipp na dobranoc po 6 mies i tam był gluten. Manna to delikatna kasza i można ją spokojnie podać ale nie jako samodzielny posiłek czyli duża ilość rozprowadzona z wodą bo bez tłuszczu kasza nie zasyci dziecka . Taką kaszkę podaje się z mlekiem by białko roślinne wymieszało się z białkiem i tłuszczem zwierzęcym.

Gość gość
tyle produktu mozna tera kupic w polsce trzeba sie speszyc bo za komuny tego nie bylo 333 www.youtube.com/watch?v=_3Ml9TpYjcU

Gość stokrotkaa00
Holle ekologiczną można dawać od 4miesiąca i łączyć np z mlekiem modyfikowanym. Ja tak robiłam, tylko że od 5 miesiąca córce dawałam i obyło się bez żadnych problemow.