Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lidkaa

Wyjazd do Anglii-ważne!

Polecane posty

Gość lidkaa

Witam! Mam do Was pytanie dotyczace wyjazdu z Polski do Anglii (biuro paszportowe wciaz nie odbiera telefonu). Otoz, w marcu chce wyjechac na tydzien z synkiem do Anglii,maly ma 1,5 roku.Ja z tego co sie orientuje moglabym przejechac na dowod osobisty,ale co z dzieckiem? przeciez takim maluchom nie wyrabia sie chyba paszportu tylko wpisuje w paszport rodzicow (?) .Ja natomiast mam paszport,ale z panienskim nazwiskiem,wiec zebym mogla wpisac synka musialabym wyrobic nowy paszport,a chyba dlugo sie na nowy czeka. Czy ktos z Was wie co w tym przypadku mam zrobic? Czy bylaby mozliwosc,zebym ja wyjechala na dowod,a synek na jakis dokument z biura paszportowego?-no wiecie,zebym nie musiala dla siebie nowego paszportu wyrabiac. co proponujecie? dziekuje!

Gość buka poka
Najlepiej zalatwić paszport dla dziecka.

Gość no hej
Musisz wyrobić sobie nowy paszport i wyrobić paszport dziecku lub wyjechać na swój dowód i wyrobić dowód (! tak, dowód) dziecku To są dwie możliwości. Na paszport czeka się ok. 7 dni, na dowód 7-10 dni.

Gość buka poka
7 dni? To starsznie szybko, biorąc pod uwagę, że musi jakoś dojść z Warszawy. No chyba, ze ktos mieszka w Warszawie.

Gość no hej
Wszystko zależy nie od tego czy to w Warszawie czy w Poznaniu, tylko od tego jaki jest aktualnie "popyt" na paszporty. Zwykle trwa to 7-14 dni. Jest jeszcze wyjątek, z którego kiedyś skorzystałam - 72 godziny. :)

Gość buka poka
Wiem, że kiedyś dało się tak szybko zalatwić, jak paszporty zaatwiało się w urzędzie wojewodzkim. Teraz chyba wszystko załatwiają w Warszawie? W niektórych miastach nawet wniosku nie można złożyć tylko trzeba jechac do miasta wojewódzkiego.

Gość no hej
Nadal wniosek składa się w Urzędzie Wojewóddzkim i paszport tam odbiera. Tyle, że samo wystawienie dokumentu następuje w Warszawie.

Gość buka poka
No nie, u mnie można złożyć w urzędzie miejskim i potem przesyłają wnioski. Nie trzeba nigdzie jeździć.

Gość no hej
Może tam jest tzw Wydział Paszportowy Urzędu Wojewódzkiego? Wystawianie paszportów nie należy do zadań gminy. Ale to juz szczegóły. 🖐️

Gość lidkaa
ale szybki odzew! dziekuje! chyba wybralabym na dzien dzisiejszy opcje z dowodem dla dziecka,zebym nie musiala sobie robic zdjec i oplat za paszport.poza tym wtedy jest mniej zalatwiania.dziekuje! tylko,ze ja jestem z Lodzi,wiec z m-c bede czekala na dowod.

Gość lidkaa
ach,nie doczytalam,ze to czas oczekiwania nie zalezy od miejscowosci,ale od popytu. wiec moze uda sie szybko,w biurze nadal nie odbieraja.

Gość no hej
No tak, bo jeśli np. zbliżają się ferie czy wakacje, to więcej osób wyrabia paszporty albo dowody.

Z tego co ja wiem,jak zalatwialam malemu paszport (mialam na to 4 dni) To procedura wpisania dziecka do paszportu jest taka sama jakbys wyrabiala dziecku paszport. Tak mi tlumaczyly babki w Konsulacie. Ale mozesz wyrobic dziecku paszport w trybie natychmiastowym.Nie wiem ile to kosztuje w POlsce,w Londynie placilam bodajze 14 funtow wiecej do oplaty podstawowej.. A tak w ogole na inny dowod z dzieckiem nie przejedziesz,zaden akt urodzenia czy cos podobnego nie honoruja,,musisz miec dla dziecka dokument ze zdjeciem. Tez mialam ten sam problem,bo mielismy 4 dni na zalatwienie wszystkiego,,,ale dalismy rade. Na paszport expresowy czekalam w Konsulacie,,,, 10 min :) Pozdrawiam. Aha,,do wyrabiania paszportu dziecka,musi byc oboje rodzicow.

Gość lidkaa
a dowod dla dziecka wyglada podobnie jak dla dorosłego? no bo nie wyobrazam sobie jak moj poltoraroczny synek siedzi u fotografa,hehehe. moze mam glupie pytania,ale kompletnie sie w tym temacie nie orientuje.

Ja robilam malemu zdjecie do paszportu jak mial 4 miesiace,,i dalo rade ;) Trzymalam go na rekach,a poltoraroczne dziecko juz jest duze,,moj tez jest teraz juz taki,spokojnie da rade usiasc na 3 min. ;) Nie martw sie takimi drobnostkami..:)

Gość lidkaa
a jakbym ja chciala na dowod przejechac,a dziecko na paszport-tez tak moze byc? czy jednak musi byc,ze jak dziecko na paszport to i ja na paszport musze jechac? kurcze nie ukrywam,ze chce poniesc jak najmniejsze koszty,wiec sobie paszport,synkowi paszport i to jeszcze moze w trybie przyspieszonym to rozumiecie jest to troszke pieniedzy. to wolalabym tylko dziecku wyrobic "coś" na przelot,a sama jechac na dowod.

Gość lidkaa
bo to taki niespodziewany wylot i w teraz w lutym ciezko mi byloby oplacic dwa paszporty,bo akurat mam 3 raty naraz do zaplacenia (ech te kredyty)

Gość no hej
NIe mam pewności, ale wydaje mi się, że to nie ma znaczenia, że Ty np. na dowód, a dziekco na paszport czy na odwrót. Ale o to lepiej zapytać np. w liniach lotniczych.

Co do dowodu sie nie orientuje,,,ja wyrabialam paszport,nie mam pojecia jakie sa koszty dotyczace dowodu,,wiem tylko.,ze dziecko musi miec dokument ze zdjeciem,lub wpisane do paszportu matki,,,ale to trwa tyle samo czasu jakbys wyrabiala paszport.

Gość lidkaa
Kochani,dodzwonilam sie do biura paszportowego i pani powiedziala,ze lepiej jest wyrobic dziecku paszport niz dowod i ze oplata za paszport to 30zl+2zdjecia.musza byc rodzice przy tym ,dziecko,pesel,akt ur.Czas oczekiwania to 4tyg,wiec musze w tym tyg.to zalatwic.dziekuje za informacje,pa