Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cannelloni

cannelloni

Polecane posty

Gość cannelloni

prosze o sprawdzony i pyszny i przede wszystkim naeskomplikowany przepis na cannelloni. szukalam ale wszystkie jakies takie kosmiczne. pomozcie!!11111

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość co to przerzucili
chyba temacik z ogólej bo tam już nie ma te cannelloni to te pierożki czy już mi się pokręciło? ktoś tam pisał o beszamelu-dajcie przepisik na niego a najlepiej to krok po kroku od podstaw

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie z tego co pamietam to cannelloni to takie rurki makaronowe dosyc grube...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to są rurki z makaronu i je można nadziewać różnymi sosami ja robię taki ala bolognese miesko mielone mieszane albo wołowe albo drobiowe z indyka na patelnię na podsmażoną cebulke z czosnkiem i chwilę je podsmażam potem podlewam odrobiną wody i dusze dodając zioła, pilnuję żeby wody było nie zadużo tylko tyle o ile żeby sos nie był za razdki, dorzucam przecier pomidorowy, solę i piprzę do smaku. Jak ktos ma ochote to można jescze dorzucić pieczarki, albo brokuły połamane w małe różyczki podgotowane na póltwardo, papryke kolorową. Sosem madziewam makaron pogotowany tyle by stracił sztywność układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, jeśli sos był za radki to podlewam go tym pomidorowym, jak nie to robię beszamel i nim podlewam albo tylko posypuję odrobiną zóltego sera Sos moze być też drobiowy ze śmietaną i z jakimś dodatkiem np pieczarki albo brokuły A brokuły uwielbiam i dlatego ostatnio dodaję je do prawie kadej potrawy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja ostatnio canelloni nadziewałam mięsem mielonym podsmażonym +przyprawy ,polałam sosem pomidorowym dla moich wegetarian z pieczarkami startymi na grubych oczkach ,podsmazonymi z cebulką na masle i również sos pomidorowy albo beszamelowy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a jaaaaaaaaaaa
robie nadzienie ze szpinaku. Pozniej ukladam jedna rurke ze szpinakiem a druga z miesem (takim jak do spagetti). Szpinak jest specyficzny i nie dla kazdego caneloni tylko i wylacznie szpinakowe moze byc "przetrawialne":) Jezeli chodzi o nadzienie szpinakowe: szpinak mrozony gotuje (?), doprawiam czosnkiem, przyprawami (jakie lubisz, byle z umiarem, ja daje glownie tymianek).Pozniej dodaje przemielony bialy ser i nieduza ilosc zmielonego zoltego. Wszystko mieszam i nadziewam. Calosc polewam sosem beszamelowym i startym zoltym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość canneloni
mam miesko mielone. kupilam pomysl na spaghetti po bolonsku winiary. planuje wrzucic do misa to i zapiec. na to sosik pomidorowy i serek. dobre bedzie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość canneloni
apropos zna ktos dobry przepisik na pyszny sosik pomidorowy? taki akurat do cannelloni? poprosze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość cannelloni
upu upu!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
potrzebuję sos do tego :) nadziać wiem jak tylko nie mam pomysłu na sos, wie ktoś??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
najprostszy sos pomidorowy: -4 lyzki oliwy -2 zabki czosnku -puszka pomidorow -ulubione ziola, najlepiej swieze na patelni podgrzewamy oliwe, do niej wrzucamy rozdrobniony czosnek, czekamy az zapachnie, wlewamy pomidory (jesli sa cale trzeba je troche rozdrobnic), czekamay do zagotowania, zmniejszamy gaz i gotujemy z 10-15 minut. ziola jezeli mamy suche, wrzycamy na poczatku, swieze na koncu. tez os mozna wzbogocic dodajac na koncu cos bialkowego, chocby tunczyka z puszki, albo rybe, krewetki, mieso, fasole, tofu (uprzednio usmazone lub upieczone).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość upupupupupupupup

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja robie tak: mieso mielone podsamazam, dodaje cebule, troche czosnku, przyprawy takie, jak we wloskiej kuchni, puszke pomidorow bez skorki i pol litra przecieru pomidorowego - dusze, az woda sie odparuje i farsz bedzie dosc gesty. Czekam az przestygnie (robie zazwyczaj dzien wczesniej). Rurki nadziewam SUROWE, bo tylko twarde daja sie bez problemu nadziac. Reszte zalewam albo sosem pomidorowym (pomidory bez skorki, troche wody, bazylia, oregano, sol, pieprz, szczypta cukru - to wszystko pogotowane z 15 munut) i na wierzch ser lub beszamelem (maslo, maka, mleko, galka muszkatolowa, sol, pieprz). Sos MUSI przykrywac rurki. Na wierzch posypuje tartym zoltym serem, niewiele. Zapiekam okolo pol godziny w 180 stopniach.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×