Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aparatka-22

Licowki czy kompozyt

Polecane posty

Gość Aparatka-22

2 lata nosilam aparat ortodontyczny, teraz mam przerwy pomiedzy jedynka i dwojka z obu stron (tak zaplanowane bylo leczenie zgryzu). ortodontka powiedziala ze szpary moga zostac odbudowane ale odrazila mi licowki twierdzac ze szlifowanie zeba, zwlaszcza w moim wieku (22) byloby niewlasciwe. zamaist tego doradzial mi kompozyty. Z tego co wiem to trzeba o nie dbac i co 5 lat wymieniac na nowe, wiem tez ze nalezy odrobinke spilowac zab. Czy ktos wie o kompozytach cos wiecej i czy ewentualnie moglby polecic mi dobrego specjaliste z gornego slaska? Czy ktos antknal sie kiedys na Dr Borczyk z Katowic?

Gość Aparatka-22
prosze niech ktos mi poradzi i napisze czy lepiej zabudowywac przerwy kompozytem czy licowka!!!

Gość Aparatka-22
Nie wierze ze nikt nie ma licowek lub kompoztu na zebach, czekam wiec cierpliwie... :-)

Gość Aparatka-22
nie ma tu jakiegos specjalisty na forum? ;-)

Gość siwal
radze ci kompozyt bo licowki niszcza zeby ale kompozyt podobno wyglada mniej estetycznie

Gość kika1237
Pracuję w branży stomatologicznej i doktora Borczyka mogę polecic z pełnym sumieniem, choć nie jest on tani. Zwróc uwage na kompozyt którego uzywa dentysta. Obecnie najlepsze w swojej ofercie posiada firma Coltene - nanokompozyt Miris oraz Synergy. Wiem że koleżanka miała z nich odbudowywaną diastemę i efekty były rewelacyjne.Trzymają sie bez problemu już ponad 5 lat. Co do porównania z licówkami - kompozyt nie jest az tak agresywny bo ząb wytrawia tylko i nie jest potrzebne szlifowanie.

Gość Ixus
A ile taka przyjemnosć kosztuje??? Ja marze by zrobić sobie ząbki na białe perełki... :O W dzieciństwie bardzo chorowałam i w skutek ogromnej ilościiii przyjomowanych prawie bez przerwy przez kilka lat silnych antybiotyków zęby mam żółte. :( Żeby tego było mało kilka lat temu pewnien "dentysta-pseudoprofesjonalista" lecząc mi jedynki zatrul je i mi zsiniały. Praktycznie sie nie usmiecham bo moje zeby to mój największy kompleks. :( Musiałabym zrobić z 20 zębów... tak na uśmiech. 10 na górze i 10 na dole. Pieprzę to, że jestem młoda i to niewskazane... skoro ten problem zatruwa mi zycie i odbiera chęć do uśmiechu. :(

Gość Aparatka-22
kika1237 - jestem juz po sciagnieciu aparatu i narazie chodze z diastemami. Czekam na wybielanie, od zakonczenia ktorego musi minac co najmniej miesiac by zakleic szpary. Klinka dr Borczyka w Katowicach rzeczywiscie robi wrazenie, ale slyszalam niepochlebne opinie na temat jakosci oferowanych przez niego uslug oraz kompetencji niektorych z jego pracownikow. Czy ktos moglbys polecic mi kogos naprawde zaufanego?