Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jak odczytać wyniki badan

WYNIKI BADAN LABORATORYJNYCH - KTO POTRAFI ODCZYTAC

Polecane posty

Czy ktoś potrafi mi odczytać i wytłumaczyć wyniki badań? Mam 20 lat i jestem kobieta jesli to wane :) oto moje wyniki: MORFOLOGIA: krwinki plytkowe 445 G/l (norma podana z boku to 140-350) :/ LYMPH 49,2% MXD 8,6% NEUT 42,2% LYMPH # 3,3 G/l MXD # 0,6 G/l NEUT # 2,8 G/l Wsk. anizocytozy erytrocytów (RDW-SD) 14,2 fl Wsk. anizocytozy płytek krwi (PDW) 11,7 fl Śr. objętość płytek krwi (MPV) 10,2 fl Odsetek dużych płytek krwi (P-LCR) 27,1% BADANIE MOCZU: SG 1,030 LEU neg NIT neg PH 6 ERY neg PRO neg GLU nieobecna ASC + KET neg UBG + BIL neg barwa żółta przejrzystość klarowny Nabłonki wielokątne nieliczne leukocyty 6-8 wpw bakterie pojedyncze skladniki mineralne niel. szczw. wap. śluz poj. pasma bede naprawde bardzo wdzieczna za pomoc bo dla mnie to poprostu czarna magia... :( :( :(

Gość smeerfetka
hmm nie znam sie w sumie, ale niedawno mialam badanie moczu i porownojoc twoje do mojego to masz mocz oki;)

hehehe :)... dobrze wiedziec chociaz tyle :) dzieki :)... moze ktos wie cos wiecej?

Gość poka mkjh
masz anemie

Gość smeerfetka
nie sluchaj ich:* sama niedawno dawala tu swoje wyniki i tez mi rozne glupoty pisali i dopiero u lekarza okazalo sie ze wszytko jest ok:) tutaj niestety nie mozna nikomu ufac..i wierzyc ze zna sie na wynikach

powaznie? :0 czy ktos sobie ze mnie zartuje? :(

uffffffff.... :)

Gość smeerfetka
a kiedy idziesz z tymi wynikami do lekarza?

no wlasnie myslalam ze ktos mi tutaj wytlumaczy i nie bede musiala ale wyglada na to ze sama bede musiala sie pofatygowac... pewnie w piatek sie wybiore :)

Gość smeerfetka
nawet jakby ci to ktos powiedzial ze jest wszytko ok to przejdz sie do lekarza:) on zawsze powie ci cos napewno a nie;p

no... a ja glupia wierzylam ze lekarze surfuja po kafeterii... i to jeszcze o tej porze... :p... hehehe... nic tu po mnie... sama pojde do lekarza... dzieki za odzew... trzymaj sie cieplutko i zdrowo... zebys nie musiala sie radzic na forum... :p papa :)

Gość Swan Lake
za wysoki ciężar wlaściwy moczu SG masz 1,030 norma do 1,026,występuje w stanach zapalnych nerek, przy odwodnieniu, w gorączce, w bialkomoczu cukromoczu(ale u ciebie negatywne),przy biegunkach, wymiotach jakis stan zapalny?, ale lagodny, chociaż leukocyty masz w normie masz nieliczne szczawiany wapnia, występują w chorobach z gorączką, przy skazie szczawianowej, dieta bogata w szczaw,rabarbar, nadmair wit. C-ale są nieliczne wiec chyba w porzo masz dużo plytek krwi,stosujesz moze tabl.antykoncepcyjne? inne przyczyny, chuba czestsze to:niedokrwistosc hemolityczna, niedoboty żelaza, po zabiegach operacyjnych,po krwotokach, niektore stany zapalne, jak RZS. masz urobilinogen w moczu, może wzmożona hemoliza? a ile masz krwinek czerwonych? RBC?