Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kyoukan

jak zrobic perfume własnej roboty?

Polecane posty

Gość kyoukan

witajcie, byc moze ktos zna sposob, by domopwym sposobem otrzymac cos na podobienstwo perfumy? Bardzo podoba mi sie zapach cytrusow i chcialabym uwiecznic ich zapach we flakoniku, by od czasu do czasu, móc na chwile pachniec nimi... Wydaje mi sie ze czym w rodzaju bazy, powinien byc olejek, bo alkohol zwietrzeje, a w wodzie kawalki skórek cytryn się zepsują... Przeszukalam kawal internetu, ale niestety nic nie znalazlam na ten temat. bede wdzieczna za kazda podpowiedz, link...

Gość AGnieSZkaaa24
Hmmm cytrusy hmm wiesz za czasów kiedy nasze mamy miały problemy z dostaniem kosmetyków używało się aromatu do ciasta :D tak tak nie żartuje :) i nawet powiem,że wypróbowałam to na sobie - DZIAŁA!!!Tylk należy uważać w lato bo to niestety może przyciągać owady :( powodzenia ;) ps.ciekawy jak dla mnie jest aromat rumowy :) ale ja jestem tyopem jesieni więc mi to pasiuje ;) pozdrawiam

bazą pod perfumy mogą być dwie rzeczy - alkohol lub olej bazowy - najlepiej jojoba, bo jest bardzo trwały a nie podsiada zapachu, który tłumiłby zapach perfum. Do bazy dodajesz olejki eteryczne wedle uznania i gotowe:) mam linki na odpowiednie propocje i mieszanki - zaraz poszukam:)

Kupilam dzis olejek eteryczny (kolejny:P) i jest napisane tak: \"Stworz wlasne perfumy stosujac 15 kropli esencji na 25 ml wodki bialej najwyzszej jakosci lub olejku z jojoby\"

Gość nie da się
Nie ma czegoś takiego jak perfuma. Są tylko perfumy.

Oto co znalazłam: nuta górna- odswieżająca, pobudzająca, wspomagająca koncentrację, jasny lekki zapach nuta średnia górna- olejki z takim symbolem oscylują w dwóch kierunkach- nuty górnej i nuty średniej (harmonizującej) nuta średnia- harmonizująca, uspokajająca- kwiatowy , korzenny zapach nuta bazowa średnia- olejki oscylują w dwóch kierunkach nuty średniej i nuty bazowej (działanie wzmacniające) nuta bazowa- wzmacniająca- ziemisty, balsamiczyny, ciężki zapach Jesli chodzi o proporcje glownych nut to jest on 1:2:3 - baza:srodek:gora. jesli znasz ang to polecam: http://health.groups.yahoo.com/group/NaturalPerfumery/ zawartosc olejkow eterycznych w: Perfumy: 15 - 18 % Eau de Parfume: 10 - 12 % Eau de Toilette: 7 - 9 % Eau de Cologne: 3 - 5 % Splash Cologne: 1 - 2 % (After Shave i pachnace wody orzezwiajace) Pozostala czesc stanowi baza (olej lub alkohol z woda) i jeszcze jeden link: http://www.polonia-serwis.de/uroda/index.php?option=com_content&task=view&id=39&Itemid=117 Pamiętaj, że nadają się do tego olejki eteryczne a nie zapachowe do kominków, no i oczywiście trzeba się liczyć z możliwością, uczulenia czy alergii - jak z każdym kosmetykiem zresztą. pozdrawiam:)

A \'kwasne\' olejki sa: limetka, cytryna, trawa cytrynowa (to akurat nie wiem, ale piersze skojarzenie i zasada podobienstwa nazwy dziala w tym momencie ;) )

A dodam jeszcze, że perfumy w olejku będą trwalsze niż te na alko. A z olejkami cytrusowymi trzeba uważać, bo są fotoczułe - czyli latem odpadają.

Gość oczywiste
:) A jak znam życie to zaraz autorka topiku napisze, że ma dysleksję, albo, że szybko pisała na klawiaturze :D :D :D i dlatego się pomyliła :D

dziewczynka - ma rację są jeszcze : olejek pomarańczowy, mandarynkowy, petitgrain więcej nie pamiętam, ale wystarczy skoczyć na strone polleny aromy i tam jest full olejków do wyboru - warto się również zapoznać z ich działaniem, żeby krzywdy sobie nie zrobić.

Gość do chomik
Widzę ze się znasz na rzeczy!:D Mam olej z pestek winogron, jak go mogę wykorzystać kosmetycznie?:)

Do twarzy ponoć dobry jest - do cery mieszanej, też go mam od 2 dni - zakupiłam z zamiarem skonsumowania, ale jest go aż litr więc pewnie się nie powstrzymam, żeby nie poeksperymantować. Możesz jeszcze zrobić z niego olejek hydrofilowy do mycia (to właśnie mam w planach), ale potrzebne są do tego emulgatory które możesz zakupić na www.mazidla.com . No i of kors możesz się nim nacierać po kąpieli jak oliwką dla dzieciaków, albo zrobić sobie peeling (super sprawa - ciało jak d**** niemowlaka) - 4 łyżki cukru (wersja ekskluzywna - cukier brązowy, mniej ekskluzywna - biały) - zalać olejem i dodać parę kropli olejku eterycznego - np. ylang - ylang, albo pomarańczowgo. Nie dość, że skóra jak aksamit, łazienka nie tak uwalona jak po peelingu z kawy, to jeszcze zapach z olejku działa odprężająco - naprawdę gites sprawa. :)

Nop to brakuje mi juz tylko oleju z pestek winogron :P A dlaczego brazowy cukier to wersja ekskluzywna?

Gość kyoukan
wow dzieki za odpowidzi, nie spodziwalam sie tak szybko, tak wielu :) w takim razie biore sie za tworzenie wlasnej mixtury xD pozdrawiam serdecznie!

Gość CHOMIKUJ TO ...
hej słyszalam z alkocholem dodac aromat ale nie po to tu pisze .Chce powiedziec temu co sie nazywa CHOMIKUJ >wez ty sie najpierw lepiej naucz pisac i tworzyc zdania a potem wyzywaj innych ok ZALLLL:) pozdowienia dla wszystkich innych

Gość CHOMIKUJ TO ...
Ej sorki to nie do CHomikuj tylko tego wyze ..sakazmu czy cos w tym stylu

Gość gość
Jeżeli chcecie zająć się domową produkcją perfum, przydadzą wam się odpowiednie buteleczki do nich. Można je zamówić na www.purocosmetics.pl Sama u nich zamawiałam buteleczki do swoich perfum. Mają to co jest potrzebne przy takim biznesie.

Gość Eryk

Nie jest to trudne, kiedyś z żoną tworzyliśmy i mieliśmy nawet sklep. Niestety wyjazd za granicę zmusił nas do zakończenia działalnosci. Muszę jednak polecić wszystkim bardzo dobrą drukarnię, z którą współpracowaliśmy, drukarnia etykiet Estilab. Drukowali nam etykiety na butelki.