Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak sie zastanawiam

tak sie zastanawiam..

Polecane posty

Gość tak sie zastanawiam

nad tymm .. jak sie zawiera zwiazek malzenski w przypadku , gdy jedna strona katolicka , a druga prawoslawna? czy konieczne jest przejscie jednej osoby na wiare drugiej?

Gość tak sie zastanawiam
hhmm.. ale czy jest wtedy mozliwosc wziecia slubu w kosciele? w takiej sytuacji w jakim? czy wchodzi w gre tylko slub cywilny?

Oczywiscie, ze slub koscielny wchodzi w gre. Strona ;) prawoslawna skladalaby przysiege w cerkwi, katolicka - w kosciele, kazda jednostronnie.

Gość tak sie zastanawiam
czyli bylyby tak jakby dwa sluby.. jeden w cerkwi , jeden w kosciele? ..czy odbywaloby sie to osobno? ranyy.. wiem , ze to glupie pytania.. ale chcialabym sie tego dowiedziec..

Gość głupoty
dwie przysięgi?? bzdura!! Zakładając , że ślub jest w kościele to strona prawosławna powinna donieść swoją metrykę z cerkwi! I deklarować, że się zostaje przy swojej wierze!

Gość głupoty
i odwrotnie :) oczywiście

Tak, gdyby sie chcialo. Zadne bzdury, to co napisalas 'glupoty' nic nie zmienia w postepowaniu.

Gość głupoty
Jestem prawosławna i brałam slub w kosciele! więc mi nie mów o takich farmazonach :O

Gość głupoty
w praktyce to Metropolita zakazał wydawania metryk!! A już o dwóch ślubach to w ogóle nie ma co marzyć!

Gość tak sie zastanawiam
czyli jesli jest zakazane wydawanie metryk , jest mozliwe zawarcie takiego zwiazku?

Gość głupoty
w praktyce możliwe jest (ale chyba nie w każdej parafii) składanie przysięgi rodziców bądź rodziców chrzestnych , że dana osoba została ochrzczona! A jak nie to trzeba walczyć- choć to bardzo nie przyjemne!

Napisalam to na tej podstawie, ze znam 2 takie sytuacje , kiedy slub odbywal sie jak w kosciele, tak i w cerkwi. Strony przysiegaly w trybie jednostronnym. W kosciele obecna byla asysta prawoslawna, w cerkwi - katolicka. Wiecej, autorze, znajdziesz tu: \"W kościele rzymskokatolickim na ślub mieszany katolik zawsze musi otrzymać zgodę (dyspensę) biskupa. Na ogół występuje o nią proboszcz parafii, w której ma się odbyć ślub. Katolik musi oświadczyć, że \"odsunie od siebie niebezpieczeństwo utraty wiary\", oraz przyrzec, że zrobi wszystko, co w jego mocy, by dzieci wychować po katolicku. Ślub mieszany nie powinien odbywać się na mszy świętej. Słowa przysięgi małżeńskiej są określone przez księgi liturgiczne i obowiązują wszystkich, osoba niewierząca pomija tylko słowa: „Tak mi, Panie Boże, dopomóż”. Gazeta Wyborcza „Wysokie Obcasy” 12. maja 2001, str.36 \" http://www.mateusz.pl/rodzina/as-mm.htm http://www.gimbla.pl/forum/viewtopic.php?p=590729

Gość tak sie zastanawiam
wielkie dziekie