Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Krótkowidzka

Od ilu dioptrii na minusie trzeba nosić okulary na stałe?

Polecane posty

Gość Krótkowidzka

Mam w jednym oku - 0,25 a w drugim - 0,5 . Czy to oznacza, że muszę już nosić okulary na stałe?

Gość jak pierniesz to wybuchnie
wydaje mi sie ze nie;p ja przy podobnym do Ciebie musze tylko do kopma, telewizji, czytania itp;p zreszta okkulista ci nie mowil:>

Gość na razie jeszcze nie ma sensu
jak ci sie sypnie wzrok tak do 0.75-1 to wtedy zacznij

ja też zaczynałam od małej wady wzroku :) i chciałabym nadal taką mieć :) ale na moje nieszczęście często zmieniałam okulary na mocniejsze :( i dziś mam (-4,5) i (-5) :O dlatego dam ci dobrą radę jeśli dobrze widzisz bez okularów to noś je tylko wtedy kiedy naprawdę tego potrzebują twoje oczy :) bo one bardzo szybko przyzwyczajają się że w okularach widzą bardzo dobrze i idą na łatwiznę :) od 4 lat nie zmieniam już szkieł mimo że przez te nie widzę bardzo dobrze, ale dzięki temu mój wzrok nadal jest na tym samym poziomie widzenia przez ten czas :)

Gość Krótkowidzka
No lekarz mi powiedizał, że tylko do komputera, telewizora i do czytania z daleka (np. w szkole z tablicy jak daleko siedzę). Czy mi przeszkadza? W dzień trochę, ale wieczorem mam większe problemy. Najgorzej jest jak już się tak robi szaro, ale latarnie jeszcze nie świecą Wtedy nie widzę nic :P Normalnie kurza ślepota. Ta teoria, że oczy się przyzwyczajają do lepszego widzenia i potem bez okularów widzą źle wydaje mi się dość prawdopodobna, więc myślę, że macie rację. Dzięki 🌻

Gość ale co rozumiesz
pod pojęciem ''na stałe''?chodzi Ci o to czy nosic juz do konca zycia , czy nosic non stop codziennie aledo okreslonego czasu?

Gość oglądalam wczoraj
przy wadzie -75 też nie powinno się ich nosić, ponieważ oko ma tendencję do "rozleniwiania się" A tak, bez okularów jest szansa, że wada sie cofnie bo oko nad tym pracuje. To czesto spotykane zjawisko. Ale wszyscy jak uslyszą że mają wade to lecą po okulary niewiedzieć czemu. To tredy jest czy co?

Gość a tak w ogole na przyszlosc
to zawsze kupuj okulary o 0.25 dioptrii mniejsze niz masz wade-wlasnie po to zeby oko sie nie rozleniwialo i nie zmieniaj za czesto, nawet jak troche gorzej widzisz-chyba ze zaczyna ci to przeszkadzac ponoc soczewki kontaktowe zatrzymuja tez wade ja nosze soczeki(w domu okulary) i na razie mi sie zatrzymalo....na razie:( i niestety dopiero na -3:(

Gość Krótkowidzka
Na stałe czyli na co dzień, na miasto, do sklepu czy do pubu. Kupować o 0,25 mniejsze?? To mam kupić zerówki ?? :D Chyba dam sobie spokój. Ktoś napisał, że przy -75 też nie trzeba nosić. Hmmm moim zdaniem nie ma wyjścia, bo czy przy takiej wadzie ktoś cokolwiek widzi???

mi okulistka jeszcze zaleciła abym do końca życia piła sok z czarnej jagody, która wzmacnia oczy lub tabletki z czarną jagodą, ale najlepiej bez żadnych dodatków (typu np. luteina)

Gość podajnazwe

Mam -0,75 na jednym oku i -1 na drugim. Czy z taką wadą nosi się okulary cały czas?

Gość cacaca
Dnia 6.02.2007 o 15:35, Gość Krótkowidzka napisał:

Na stałe czyli na co dzień, na miasto, do sklepu czy do pubu. Kupować o 0,25 mniejsze?? To mam kupić zerówki ?? 😄 Chyba dam sobie spokój. Ktoś napisał, że przy -75 też nie trzeba nosić. Hmmm moim zdaniem nie ma wyjścia, bo czy przy takiej wadzie ktoś cokolwiek widzi???

Bez przesady. Ja mam taką wadę i trudno mi sobie wyobrazić, żeby nie mieć okularów w ogóle ale w powównaniu z np. -4 mogę bez nich normalnie wyjść na ulicę i nic się nie dzieje. Po prostu nie widzę mocno oddalonych napisów i czasami rozpoznaję ludzi dopiero kiedy podejdą bliżej.