Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eeewkaaa

ślub kościelny - kiedy do księdza, nauki.jak to sie robi?

Polecane posty

Gość eeewkaaa

hej. moze wy mi poradzicie.

Gość eeewkaaa
nie mam kursu, nie wiem z jakimi papierami sie do niego idzie. kiedy???

Jezeli nic nie wiesz ...to radze wybrac sie do ksiedza i on napewno na te wszystkie pytanie odpowie ci

hej. Ja mam ślub 08.09.2007 roku - uu księdza byłam w zeszłym tygodniu. Nie trzeba co prawda tak szybko (przynajmniej w mniejszych miejscowościach) - ale skoro juz wiem kiedy i o której godzinie chcę mieć ślub, mam zarezerwowaną salę i całą resztę, to po co czekać? Jeszcze ktoś mi zajmie termin. Ksiądz nas zapisał - imiona nazwiska, daty i miejsca urodzenia, imiona rodziców i miejsce zamieszkania. Podaliśmy mu oczywiscie na która godzinę chcielibysmy mieć ślub i to wszystko. Poinformował nas kiedy zaczynają się nauki i prosił o przyjście 2 miesiace przed ślubem, żeby spisać protokół przedmałżeński (i dać na zapowiedzi :) )

Napiszę Ci jak my to załatwialismy: Ślub we wrześniu. Na nauki chodzilismy w czerwcu i w czerwcu spisaliśmy protokół (tzw wywiad co, jak, kiedy). Do księdza poszlismy znacznie wcześniej bo w lutym, aby zaklepać termin w kosciele. Papiery z USC ważne są trzy miesiące idziecie z nimi do księdza (jeżeli bierzecie konkordat) i spisujecie akt ślubu (może być w trakcie ceremoni lub kilka dni przed) dokument potwierdzajacy zawarcie ślubu ksiądź dowozi do usc w ciągu 5 dni. Później musicie odebrać akt małżeństwa z usc. Nauki kosztowały 50zł Zaświadczenie z USC stanowiące podstawę sporzadzenia aktu małżeństwa 85zł Protoół "nic";) niby wszystko wliczone w opłatę ślubną 500zł Zapowiedzi 100zł Organista 100zł