Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasiekk

Jak sie robi obwazanki?

Polecane posty

Gość Kasiekk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1/2 kg mąki 1/4 kostki margaryny 1/2 kg sera białego- przepuścić przez maszynkę 2 całe jajka 1/2 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 7 dag drożdży WSZYSTKIE SKŁADNIKI WYMIESZAĆ ZE SOBĄ I WYRABIAĆ CIASTO AŻ BĘDZIE ODSTAWAĆ OD RĘKI. GOTOWE CIASTO ROZWAŁKOWAĆ NA GRUBOŚĆ 1 CM.SZKLANKĄ WYCINAĆ DUŻE KOŁA,A MAŁYM KIELISZKIEM W ŚRODKU MAŁE KÓŁECZKA.PRZYGOTOWANE KRĄŻKI ZOSTAWIĆ NA PÓŁ GODZ.,ABY LEKKO PODROSŁY. SMAŻYĆ NA ROZGRZANYM W RONDELKU OLEJU Z OBU STRON NA ZŁOTY KOLOR. USMAŻONE POSYPAĆ CUKREM PUDREM(PODAJĘ PROSTY SPOSÓB NA OBTACZANIE OBWAŻANEK W CUKRZE PUDRZE:DO PUSTEJ PAPIEROWEJ TOREBKI MOŻE BYĆ PO CUKRZE KRYSZTALE NASYPAĆ 4 ŁYŻKI STOŁOWE CUKRU PUDRU, WŁOŻYĆ KILKA OBWAŻANEK I POTRZĄSĄĆ W TOREBCE OBWAŻANKI- OBTOCZONE WYKŁADAĆ NA PÓŁMISEK).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasiekk
Bardzo dziekuje za przepis. Wyprobuje napewno.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepraszam że się wtrące
tonie jest przepis na obwarzanki tylko na oponki.Za chwilę podam ten przepis.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość przepraszam że się wtrące
7g drożdży wymieszać z* 2 łyżeczkami cukru.Gdy się rozpuszczą,połączyć z*500g mąki.Dodać3/4 szklanki lekko podgrzanego mleka i1/2 łyżeczki soli.Zagnieść ciasto.Opruszyć mąką.Odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.Ciasto rozwałkować na grubość 2cm.Wyciąć zniego krążki o średnicy 10 cm.W środku wyciąć o śr.3cm.Odstawić jeszcze na 20min. 3L wody zagotować z łyżeczką cukru.Do wrzącej wody wkładać obwarzanki i gotować 4-5 min.W połowie gotowania każdy obwarzanek obrócić. Delikatnie wyjąć łyżka cedzakową.Obwarzanki ułożyć na lekko wysmarowanej blasze.Posmarować mlekiem roztrzepanym żółtkiem. Można posypać różnymi ziarnami np mak,sezam,pestki dyni,słonecznika co kto woli.To są obwarzanki tzw bajgle.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kasiekk
Dzieki za drugi przepis.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość słusznie
bo nazwa obwarzanki pochodzi od obwarzania, czyli obgotowania :-)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do tego matoła......
KUTAS I CZTERY KRASNOLUDKI - kretynie, jak już się wypowiadasz to debilu poczytaj słownik ortograficzny tępy ciulu :o Nie dość, że cham to jeszcze analfabeta 😴

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×