Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kiczkaaaa

maly problem z savoir vivre pomozcie

Polecane posty

Gość kiczkaaaa

z kim piewsze nalezy sie przywitac? ze starszym wujkiem, ktory ma ok 70 lat czy z mlodsza ciocia ok. 35 lat??

Gość najpierw kobiety
wedlug mnie

Gość kiczkaaaa
czyli nie ma to zadnego znaczenia, ze wujek jest duzo starszy?

to oczy wiscie wesja compactowa. [ oficjalna] bo w wersji na ludowo to normalnie podchodzisz i ... sie ma! gdzie tak zapierdalasz/

Gość kiczkaaaa
jestem dziewczynka:)czyli najpierw podchodze do cioci,a potem do starszego wujka:)

Gość TaKaSaMa_
kiczkaaa -no mniej więcej tak:)

Gość agata------
a ja mam takie pytanie, przypuscmy ze jestem u mojego chlopaka w domu w pokoju, miedzy czasie do domu wracaja jego rodzice, wczesniej ich nie bylo wiec nie mialam okazji sie z nimi przywitac, gdy wychodze juz od niego do domu , widzac ich mam powiedziec dzien dobry czy dowidzenia?? hehe zawsze mnie to zastanawia, bo niby juz wychodze to dowidzenia , ale w koncu widze ich poraz pierwszy tego dnia...... hmh?? czy ktos im pomoze

Gość nie do cioci
Najpierw podchodzisz do wujka! Jako najstarszy ma prawo do największych honorów. Natomiast on pierwszy powinien wyciągnąć do Ciebie dłoń. Jeśli jednak tego nie zrobi, przejmij inicjatywę, żeby uniknąć niemiłego wyczekiwania.

Gość malagga
facet nie powinien pierwszy wyciągać ręki, ale jesli to przełożony? mam problem - dyrektorzy u mnie w firmie zachowuja sie roznie w tej kwestii, jeden jest duzo starszy i wyciaga do mnie rękę na powitanie, a drugi młodszy (acz starszy ode mnie) nie. Czy tak powinno być?

Gość do rodziców chłopaka
najlepiej byłoby powiedzieć "dzień dobry", a potem jeszcze chwilkę z nimi grzecznościowo porozmawiać. Na zakończenie rozmowy mówisz "do widzenia" .

Gość jeśli szef pierwszy
wyciągnął rękę, to najwyraźniej akcentuje relacje szef-pracownik i jednocześnie podkreśla "bezpłciowość" waszych kontaktów. Możliwe jednak, że po prostu nie zna zasad lub je lekceważy. Drugi szef, ten młodszy, jest zdecydowanie bardziej elegancki.

Gość malagga
dziękuję, czyli do tego młodszego ja powinnam pierwsza wyciągnąć rękę?? wydawało mi się, że nie, w końcu on jest tam dyrektorem, ja zwykłym tłumaczem...

Gość ale skoro on czeka
na Twoją rękę, to oznacza, że nie zamierza podkreślać starszeństwa.

Gość wprawdzie zazwyczaj
kobieta podaje dłoń jako pierwsza, ale wyjątek stanowi sytuacja dużej różnicy wieku, stanowiska zawodowego itp. Dlatego rękę wyciąga jako pierwszy dyrektor (zwłaszcza dużo starszy) lub 70-letni wujek! Zasada ogólna: Jako pierwsza wyciąga dłoń do powitania osoba ważniejsza! Zwykle bywa nią kobieta, ale nie zawsze.

Gość malagga
hm, no tak, jesli czeka, ale nigdy nie bylam w sytuacji zeby witali mnie obaj, najpierw jeden, potem drugi, w innych salach. Moze ten mlodszy chce mnie powitac tylko ''dzien dobry" - jest na oko kilka lat starszy ode mnie

Gość kurcze cyzliw koncu jak
ej ziomeczki zamieszaliscie do kogo w koncu podejsc pierwsze do 70 letniego wujka czy do mlodszej cioci????

Gość malagga
wlasnie - osoba wazniejsza - pamietam moja pierwsza rozmowe kwalifikacyjna w tej firmie, rozmawialam tylko z tym młodym, byłam przekonana ze to ON jest wazniejszy no i przywitalismy sie samym ''dzien dobry" :/

Gość malagga
moim zdaniem do starszego wujka

Gość kiczkaaa
dzieki!!

Gość kiczkaaa
a jeszcze takie pytanko, przed chwila jzu tu ktos pytal na tym forum , jezeli jade z chlopakiem autem i z kims starszym np. z moja mama lub babcia to bacia idzie do prozdu??

Gość wybiera sobie według gustu
a reszta rodziny wsiada później. Inaczej jest w relacjach służbowych, gdy prowadzi zawodowy kierowca dyrektor siada z tyłu.

Gość kiczkaaa
dziekoweczka

Gość Jeśi młody szef nie wyciągnął
dłoni jako pierwszy, to rzeczywiście sytuacja nie jest jasna. Może czeka na Twoją dłoń, a może nie ma zwyczaju witać się uściskiem rąk. Tu już musisz polegać na własnym wyczuciu. Jeśli panują między wami chłodne,wyłącznie służbowe stosunki, zachowaj dystans. Jeśli szczerze się lubicie, na pewno będzie mu miło, gdy podasz dłoń.

Gość malagga
trudno wyczuć. Dziękuję.