Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NTT

W których tygodniach robić USG?

Polecane posty

Gość NTT

Pierwsze miałam w 8 tygodniu, drugie w 14, a teraz kiedy mam zrobić kolejne?

Gość jusiek
teraz ważne,a nawet najwazniejszę będzie między 20,a 22 tygodniem ja bardzo się bałam bo pani doktor sprawdzała czy wszystkie organy się dobrze wykształciły i czy funkcjonują. Trzymam kciuki

Gość NTT
dzięki :) już teraz chyb abędzie też mozna poznac płeć?

ja mam na 6 marce ,bedzie to 22 tydzien ..tez mam nadzieje ze plec juz bedzie mozna poznać

Gość Wola
między 18 a 22 tygodniem ciąży,póżniej między 28 a 32 tygodniem ciąży,

Gość Wola
Co do usg między 18 a 22 tc ............... Optymalnym okresem do wykonania tego badania jest czas między 18 a 22 tygodniem ciąży. Lekarze zgodnie twierdzą, że jest to najważniejsze badanie ultrasonograficzne w ciąży, mające na celu potwierdzenie prawidłowego rozwoju płodu. Podczas tego badania oceniana jest wielkość dziecka za pomocą standartowych pomiarów poszczególnych części jego ciała. Do podstawowych parametrów należą: · BPD - ocena wielkości główki, czyli wymiar dwuciemieniowy, · HC - obwód główki, · FL - długość kości udowej, · i AC - obwód brzuszka płodu. Wszystkie te wielkości podawane są w milimetrach i aparat przelicza je na tygodnie ciąży. Wyniki porównuje się z wielkością płodu wyliczoną na podstawie ostatniej miesiączki. Najważniejszą i zarazem najtrudniejszą częścią badania USG pomiędzy 18 i 22 tygodniem ciąży jest wykluczenie nieprawidłowości rozwojowych płodu.

Gość jusiek
Moja ciąza była starsza o 3 tygodnie więc pani doktor ozznajmiła mi,że to chłopiec,ale nie miała pewnosci. Przy następnej wizycie była już pewna. Dziewczyny jak robicie usg na dobrych sprzętach to może juz byc widac. Moja pani doktor miało do d.....y

Gość Wola
Dodam ,że ja poznałam płeć w 19 tc.

Gość NTT
a dlaczego nie zawsze można poznać płec?