Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lillianka

Na starość zaczęłam się jąkać !!!

Polecane posty

Od jakiegoś czasu mówie bardzo niewyraźnie i teraz doszło do tego jąkanie się . Jak byłam mała to miałam wadę wymowy , ale chodziłam do logopedy i udało się , że mówiłam wyraźnie czasami może troche za szybko , ale było oki. Teraz po kilkunastu latach ta wada wróciła chyba jeszcze większa niż wtedy . Najpierw zacinałam się i jąkałam się przy sytuacjach stresowych teraz tak mam prawie na codzień . Czuje się z tym okropnie ! Dzisiaj nie mogłam wydusić z siebie słowa w kolejce myślałam , że się zapadne pod ziemię :( Do logopedy wstydzę się iść bo prawdopodobnie bym spotakała się z 7-9 letnimi dziećmi. Może znacie jakieś stronki z ćwiczeniami na płynną mowę ?? Czy może są na forum Logopedzi i by mogli mi coś poradzić ?? Ta sytuacja zaczyna mi powoli zatruwać życie , coś okropnego :( :(

Gość chyba lepiej iść teraz
do logopedy niż męczyć się z tym całe życie, jak sądzisz? :>

Marsz do lekarza! Wstyd minie w momencie przekroczenia progu gabinetu, a efekty będą widoczne po krótkim czasie.

Gość troczek
a wiesz co? ja kiedys czytalam taki artykul o glosie i jego uzywaniu, ze jest to odbicie naszej psychiki i ujawniaja sie w nim nasze zahamowania i blokady, ze boimy sie uslyszec swoj glos nagrany itp wiec moze chodzi o psychike? ja na twoim miejscu pomyslalabym o tym, a w ramach cwiczenia glosu, moze np zajecia spiewu w grupie, abys czula sie pewniej?