Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aira

pierwsze tabsy- jakie?

Polecane posty

Gość Aira

hej :) za parę miesięcy będę miała pierwsze tabletki :) podczas poprzedniej wizyty ginka mówiła,że prawdopodobnie Harmonet albo Logest ;) no i tu się zaczyna mały problem, mianowicie są to dość drogie dla kieszeni maturzystki tabsy ;) nie orientujecie się,jakie inne tabsy również są przepisywane młodym dziewczynom jako pierwsze pigułki? wiem,ze to indywidualna sprawa,ale prosże tylko o opinie,decyzję podejmie lekarz ;) chciałabym tylko móc zasugerować jej jakieś tańsze.. ;)

Gość Aira
dizzy dzięki za odpowiedź :) mi lekarka kazała przez 3 miesiace mierzyć sobie tmeperature,żeby ocenić,czy mam cykle jednofazowe,czy dwufazowe itp ;/ nie bardzo rozumiem, jak jednofazowe,to znaczy,ze moge tabsy jednofazowe? Microgynon 21 to tabsy jednofazowe? ;)

Gość kryska...
dziwi mnie to, ze idziesz do lekarza po tabletki, on Ci doradza a Ty podwarzasz jego zdanie. no to po co ta wizyta? moze zmien sie miejscem z lekarzem i powiedz mu co ma Ci zapisac , dlaczego i za ile. ceny jak ceny. ja jestem studentka i tez uboleam nad tym, ze mam cilest za 23 zeta, ale slucham mojej ginekolog, a nie pytam sie na forum co bedzie dla mnie lepsze.. nie rozumiem tego. sorry za ostre slowa ale widac, ze MATURZYSTKA.

Gość a mój ginekolog
zapytał się mnie czy wolę tabletki tańsze czy droższe. zdecydowałam się narazie na spróbowanie tańszych - właśnie microgynon 21. uzgodniliśmy, że jeśli mi nie będą służyły od razu udaje się na wizytę i zmieniam na te cenowo droższe

Gość Aira
to nie było tak,że mnie zbadała i powiedziała,co sądzi,tylko od razu powiedziała,że własnie Logest albo Harmonet, bo zazwyczaj się je przepisuje młodym dziewczynom. Pewnie,że jesli mam wybór,to wolę tańsze :) co z tego,że maturzystka? za parę miesięcy będę studentką i wątpię,czy nagle gwałtownie przybędzie mi oleju w głowie ;) nie chcę podważać zdania mojej lekarki,tylko przygotować się do rozmowy z nią,tyle :) i wiadomo,ze jesli mi nie będą służyć,to je zmieniam :) kryska, co studiujesz? :D pytam z ciekawości :)

ja zacznałam od Novynette, ale bardzo źle znosiłam, teraz biorę Logest i jest suuuper ogólnie przepisują młodym dziewczynom tabsy z jak najmniejszą ilością hormonów - a te z naprawdę małą ilością horm. są droższe lepiej brać droższe, ale bezpieczniejsze, moim zdaniem, a ty jako maturzystka raczej na siebie nie zarabiasz, więc i te przyjemności sfinansują rodzice..

Gość hiopp
ja po tych tabletkach najnowszej generacji czulam sie fatalnie, szczegolnie po Yasmin. Takze nie zawsze te najdrozsze i najnowsze są najlepsze.

Moim zdaniem, jak już Twoja gin będzie Ci przepisywała tab to powiedz jej że prosiłabyś o jakieś w miarę tanie, bo na razie nie zarabiasz, jak będzie miała coś przeciwko to na pewno Ci wszystko wyjaśni

Gość aaaj
mierzenie temperatury- cykl 2 lub 1 fazowy---> jesli jest 1fazowy to znaczy, ze nie dochodzi do owulacji, wiec nie moze dojsc do zaplodnienia; 2fazowy-owulacja byla; pewnie o to chodzilo lekarce(chce sprawdzic czy tabl.sa potrzebne) roznica w tabl. wynika z ich skladu hormonalnego

Gość aaaj
a osobiscie uwazam, ze powinnas najpierw zainteresowac sie swoja plodnoscia, poczytac o skladzie i sposobie dzialania tabletek, bo widze, ze nie wiesz zbyt wiele, a juz sie decydujesz..

Gość sosik
harmonet i logest maja najmniejsza dawke hormonów. te tabsy anty które sa tańsze zwykle działaja leczniczo i dlatego sa refundowane. Np Diane na trądzik , Microgynon na obfite okresy itd.Tabsy bez refundacji po prostu sa tylko tabsami anty.

Gość kryska...
oj tego Ci akurat nie powiem co studiuje , bo i tak mi nie uwierzysz.. :) moze zle Cie ocenilam? kiedys czytalam tu topi, o tym, ze jakas dzoiewczynka (ciezko nazwac takie zachowanie inaczej niz zachowanie malej dziewczynki) pisala, ze chce isc do ginekologa po tabletki, i co on ma jej przepisac.... ehh.. bywa.. dobrze, ze ufasz swojej lekarce, wbrew pozorom, zeby przepisac Ci wogole jakas recepte musiala skonczyc BBB ciezkie studia (uwierz, ze wiem jak ciezkie:) ) a logest i hormonet maja malo hormonow w porownaniu z innymi. kwestia ceny to trz kwestia apteki:) pamietaj. ja czem moj cilest kupowalam za 16 zl a teraz niestety za 23:( (bo w tej aptece moja recepta moze lezec i lezec i co miesiac moge sobie wziac jedno pudeleczko) pozdrawiam a ja pytam z ciekawosi, co zamierzasz studiowac?

Gość Aira
przede wszystkim dziękuję za wypowiedzi :) otóż tabsy będę finansować ja z moim chłopakiem,rodzice nic nie mają wiedziec,Boże broń. Trochę zarabiam,mam nadzieje,że wystarczy ;) kolejnym powodem,dla którego chciałabym brać tabsy, są BARDZO bolesne okresy. co do cyklu i owulacji, oczywiście,że się orientuję :P wiem kiedy mam owulacje itp., tylko ta temperatura..słyszałam,że w trakcie owulacji ona się podnosi o parę kresek,tak? a u mnie nie, i dlatego mnie to dziwi... zamierzam studiować geografię na UJ ;)

Gość kryska...
kolejna krakowianka?? :) ad. BARDZO BOLACYCH OKRESOW.. tez takie mialam... przez pierwsze lat miesiaczkowania.. pozniej jakos to ucichlo i .... wrocilo... jak zaczelam brac tabletki:( ale oolnie tabletki zmniejszaja dolegliwosci menstruacyjne- ja jak zwykle mieszcze sie poza statystykami:)

Gość Aira
nowohucianka ;) u mnie też jest dziwnie- jak miesiaczkuję od 6 lat,to ostatnio jest coraz gorzej..w sensie,że bardziej boli.Są lepsze i gorsze miesiące,ale porównując to tych okresów sprzed kilku lat, to ała..

Wszystkie pigułki podwyższają prolaktynę. Po Diane (miałam 19 lat, brałam 3 m-ce) zanika mi miesiączka. Mam 22 lata. Zapytaj endokrynologa.