Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zielono- czerwona

Praca na urlopie wychowawczym

Polecane posty

Jeszcze raz :) Zalozylam juz co prawda taki sam temat na forum Praca (dam/szukam), własna firma, CV i rekrutacja, ale przyszlo mi do glowy,ze wiecej mamus pracujacych i nieprawcujacych zaglada pewnie tutaj :) Wiec wybaczcie mi, ale zaloze ten sam temat dwa razy ;) Mam pytanie do wszystkich osob, ktore cokolwiek wiedza na ten temat: jakiego rodzaju prace mozna wykonywac na urlopie wychowawczym? Wkodeksie pracy pisze tak: Art. 1862. § 1. W czasie urlopu wychowawczego pracownik ma prawo podjąć pracę zarobkową u dotychczasowego lub innego pracodawcy albo inną działalność, a także naukę lub szkolenie, jeżeli nie wyłącza to możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem. Ale co to tak naprawde zanczy? Czy znaczy to,ze w takim razie mozna sie uczyc badz pracowac tylko w domu? Bo chyba tylko praca w domu nie wyłącza możliwości sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem? Skad moje pytanie: po prostu zastanawialam sie czy bedac na urlopie wychowawczym bede mogla pare godzin w tygodniu (powiedzmy dwie godziny dziennie) w szkole jezykow obcych jako lektor na umowe zlecenie lub o dzielo. Ale w mysl tego przepisu chyba nie, prawda? Niech ktos mnie oswieci w tej kwestii i ewentualnie poda przyklady prac, ktore mozna wykonywac bedac na urlopie wychowawczym...

Gość a to ciekawe
też chciałam podjąc pracę będąc na urlopie wychowawczym ale udzielono mi informacji, że nie mogę tego zrobić.

Gość a kto ci
udzielil takich informacji? Dla mnie tez ten przepis brzmi bardzo niejednoznacznie. Bo przeciez nawet jak kobieta pracuje w domu, to przeciez wiadome jest,ze w czasie gdy pracuje, nie sprawuje osobistej opieki nad dzieckiem, bo skupia sie na pracy, a nie na dziecku. Takze ten przepis jest dla mnie bez sensu. Powinien byc jakos inaczej sformuowany, bardziej jednoznacznie,zeby bylo wiadomo,o co w nim chodzi.

Gość mozna
o ile nie wyklucza to osobistej opieki nad dzieckiem, czyli raczej jest to malo mozliwe, może jakies tlumaczenia- czyli w domu i w czasie jego snu.

A może chodzi o to ,że dziecko w tym czasie nie może uczęszczać do przedszkola lub żłobka.Bo przecież dwie godziny dziennie to może zająć się np mąż.

Gość mozna
ale to juz nie ejst "sprawowanie osobistej opieki", czyli jezlei pobierasz zasilek to moga go cofnac.

Dzieki za wypowiedzi. W sumie szukalam na roznych stronkach w necie, ale trudno jest znalezc jakies naprawde KONKRETNE informacje. Jesli ktos ma jeszcze jakies uwagi,to zapraszam.

Chodzi dokładnie o żłobek, w trakcie \"wychowawczego\" dziecko nie może chodzić do żłobka, w przeciwnym razie cofną ci urlop.

Gość upupupupuu

Na urlopie wychowawczym założyłam działalność gospodarczą i zajmuję się tłumaczeniami, jednak nie pobieram zasiłku bo się nie kwalifikuję i myślę, że ten urlop nic ciekawego mi nie oferuje (może leczenie, z którego i tak prawie nie korzystam, bo leczę się prywatnie). Myślę, że praca na pół etatu nie powinna kolidować z pobieraniem zasiłku na wychowawczym, o ile dziecko nie jest w żłobku, ale upewnij się.

Gość gość
A tutaj http://www.rekowska.com już zaglądaliście? Można zostać konsultantką prestiżowej marki Arbonne. W ofercie mają bowiem wegańskie kosmetyki najwyższej jakości. Poczytajcie sobie szczególnie o programie motywacyjnym. Wiele się zyskuje.

Gość gość
Poczytajcie sobie tez opinie kobiet, którym te kosmetyki spaliły twarz i przeanalizujcie sobie składy tych kosmetyków. Chemia chemię pogania a naturalności totalne zero!

Gość gość
prestiżowa marka Arbonne? A w czym widać jej prestiż? Może w tm jak wypala ludziom twarze.