Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona wiec pytam

torbiel? ktore usg wykryje torbiel?

Polecane posty

podejrzewam u siebie torbiel:( czytalam troszke na ten temat i niestety wszystkie objawy sie zgadzaja, chce isc na usg aby sie upewnic lub uspokoic

pytam sie bo juz sie pogubilam, jedni pisza ze zwykle usg jamy brzusznej a inni pisza ze tylko usg dopochwowe to wykryje

Gość odpowiedź
cześć, i mnie tydzień temu lekarz wykrył torbiel na jajniku - miałam robione "dowcipne" usg.

a czy mialas jakies objawy? jesli tak to czy moglabys napisac

Gość odpowiedź
ja nie miałam żadnych objawów, nic mnie nie bolało; @ mam i tak nieregularne więc na to nie zwróciłam szczególnej uwagi; regularnie robię badania; w listopadzie tez miałam takie badanie i wszystko było ok; później brałam pewien lek który trzeba monitorować a lekarz mi tego nie zalecił. Poprostu poszłam do innego lekarza skonsultować swoje wyniki badań; torbiel wykrył u mnie podczas wizyty, kiedy byłam badana i miałam 2 usg tarczycy i "dowcipne"

Gość odpowiedz 1
Jaki masz objawy ze podejrzewasz u siebie torbiel? Jezeli chodzi o usg, to dopochwowe jest bardziej dokładne ,lepiej widać macicę i jajniki,zwłaszcza u grubszych kobiet. Natomiast usg przezbrzuszne ,wykonuje sie u kobiet które niewspółżyły i jezeli lekarz nie ma w gabinecie głowicy do badania przezpochwowego lub pacjentka nie wyrazi zgody na przezpochwowe . Przy przezbrzusznym musisz miec dobrze wypełniony pęcherz moczowy,powinno się wypić ok.2 l wody w ciągu 2 godzin.Jezeli jestes szczupła i masz torbiel to lekarz który robi usg wykryje ją, ale polecam przezpochwowe.

Gość odpowiedz 1
jeśli chodzi o ostatnie zdanie to powinno być napisane że szczególnie u szczupłych można wykryć torbiel w obu rodzajach usg,ale przezpochwowe lepsze.

jakie mam objawy.... po pierwsze troche sobie rozregulowalam swoj uklad hormonalny (zrobilam miesieczna przerwe w braniu tabletek anty) do tego w ostatnich miesiacach mialam naprawde silne stresy. no ale glownie podejrzewam dlatego ze od polowy cyklu caly czas mnie boli podbrzusze (tak jakbym miala okres dostac) czasami sa to nawet takie silne bole, do tego ostatnio doszly dziwne plamienia. do lekarza bede mogla isc dopiero za 2 tygodnie i bardzo bym chciala aby sie okazalo ze mam jakies schizy:(

witaj,... ja tez mam torbiela .. a mialam takie obaiwy .. brak okresu .. bole jajnikow i pod brzusza oraz oslabioenie tak jakbym byla w ciazy ... dzis gin mi przepisal tabletki ... zoabzaczymy co bedzie .. a na usg idzi do gin ... Pozdrawiam itrzymam kciuki

bylam juz na usg, torbiela nie ma ale za to moj jajnik ma charakter policystyczny:(

Gość nothing in this world
niech mi ktos udzieli odp. niedługo idę na takie USG

Gość lalka00
Usg dowcipne ---pęcherz pusty i to nawet bardzo