Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ecophobia

mięśniak

Polecane posty

Witam,mam dziewczyny problem...Otóż to właśnie wróciłam od ginekologa i powiedział mi,że mam mięśniaka w okolicy macicy...i tworzy się jakiś polip.Poza tym nic pani doktor mi nie wytłumaczyła,jedynie,ze mam się zgłosić po miesiączce... Co to jest co mam robić?Czy to groźne?Czy będę mogła mieć normalnie dzieci?Jakie są konsekwencje i jak się to leczy?! PROSZę O POMOC!!!! POZDRAWIAM

Witaj. Mogę Ci conieco doradzić, gdyż sama \"dorobiłam\" się tego paskudztwa.

Czy ginekolog powiedziała Ci jakiego dużego masz tego mięśniaka?

mięśniaki występują miedzy 35 a 50 rokiem życia?ja mam dopiero 19....

podejrzewam, że doktor zaproponuje Ci kurację hormonalną (jesli masz małego mięśniaka i tego polipa). Nestety o polipach nie wiem praktycznie nic, gdyż nic takiego nie miałam ja ani nikt u mnie w rodzinie. Może w google coś znajdziesz? Co do mięśniaków to w początkowym stadium ich wzrostu można je właśnie leczyć lekami. Niestety w moim przypadku został wykryty przypadkowo i to zbyt późno - miał już 6 cm więc jedyną opcją dla mnie było jego operacyjne usunięcie. Gdy doszło do operacji (wiadomo terminy w szpitalach) miał już przeszło 9 cm. Groziło mi usunięcie macicy. Jednak udało się wyłuszczyć samego mięśniaka. Teraz jestem 2 miesiące po zabiegu i wracam jako tako do pełni zdrowia. Usunąć można mięśniaka przez zwykła operację (ja tak miałam), lub przez laparoskopię (kurczę chyba dobrze nazwe pamiętam). Jest też jeszcze coś takiego jak chyba embolizacja... ale tym się już nie interesowałam. W podanym linku powinnaś w komentarzach wyczytać coś na ten temat. A jak nie to google pomogą :) Mięśniak u mnie spowodował czasową niepłodność. Teraz jestem na hormonach, bo i tak po operacji nie wolno mi zajść w ciążę. A czy później będę mogła mieć dzieci? Się okaże. Moja kuzynka miałą też mięśniaki a ma obecnie trójkę dzieci... więc chyba jest oki. Nie można jednak lekceważyć tego. Mięśniaki potrafią namieszać w organiźmie. Poczytaj trochę a później zadawaj wszelkie pytania swojejj pani ginekolog :)

ja mam obecnie 26 lat. Zdiagnozowano mnie gdy miałam 24. Niestety coraz więcej młodych dziewczyn i kobiet spotyka coś takiego. I żeby chociaż wiedzieli od czego to konkretnie jest? :/

na zdjęciach sa rozne wymiary na pierwszym zdjęciu 2.63 i 2.11 na 2.2.98 i 2.21 3.1.51 4. 4.18 1.14 2.68 i 1.72 to jaki jest rozmiar tego miesniaka?

ciężko mi określić. Wychodzi na to jakbyś miała ich kilka. U mnie na zdjeciach zawsze był zaznaczony jeden mięśniak ale podane dwa rozmiary. Tyle, że za każdym razem te wyniki trochę się rożniły od siebie. Może więc to kilka zdjęć jednego dla potwierdzenia że coś tam jednak jest. Będziesz musiała dokładnie wywypać lekarza. Jednak z tego co widać nie są to aż tak wielkie rozmiary. Leki powinny Ci pomóc. No ale ja nie lekarz i nie wiem co Tobie zaproponują.

ordynator na ginekelogii powiedział mi, że mięśniaki które są poniżej 4 cm nie są operowane - najpierw leczenie farmakologiczne. To samo potwierdził mi ginekolog. Szkoda, że u mnie przekroczyła ta wielkośc i nie miałam wyboru...

może być też tak, że narazie nic nie będzie robione. Tylko będziesz częściej chodziła na kontrole, aby sprawdzić co się dzieje. Też już takie przypadki były. Jedynie nie umiem nic powiedzieć o tym polipie.

aha mam nadzieje,ze leki pomogą a na razie żadnych mi nie przepisała bo po okresie mam sie dopiero zglosic.A czy te miesniaki moga sie nawracać?

Coś znalazłam, ale nie wygląda to ciekawie. Najlepiej jak lekarz Ci doradzi bo zaczniesz sobie wyobrażać różne koszmarne wizje na przyszłość. polip - nieprawidłowo wyrastająca (np. z kanału szyjki macicy lub w macicy) tkanka w postaci guza, w kolorze otaczającej ją śluzówki lub zaczerwieniona kiedy się robi - może powstać w każdym wieku, z nieznanych przyczyn co ci grozi - gdy polip się naderwie, możesz mieć krwotok jak go wykryć - często nie masz objawów; mogą się pojawić wodniste upławy z domieszką krwi lub plamy z krwią po stosunku; tylko lekarz w trakcie badania ginekologicznego może go wykryć; gdy polip jest w macicy, jego obecność zdemaskuje USG przez pochwę jak się go pozbyć - trzeba go usunąć chirurgicznie w szpitalu w znieczuleniu tzw. krótkotrwałym jak zapobiegać - nie masz na to wpływu

Tak, niestety mięśniaki mają to do siebie że mogą się po kilku latach znów pojawić. Ale ostatnio rozmawiałam z ginekolog na ten temat i powiedziała, że ma szereg pacjentek które operacyjnie czy też farmakologicznie pozbyły się mięśniaków i mimo ze minęło już nawet po kilkanaście lat a im już nic więcej nie urosło.

Oki, zmykam doobowiązków. Jeśli chcesz coś jeszcze wiedzieć pisz. Będę tu zaglądała :)

Dziękuje Tobie bardzo pomogłaś mi jestem jakby spokojniejsza trochę.Życzę Tobie też zdrowia!!!

Gość makaa
Czy wiesz dokładnie gdzie masz ten polip

Gość makaa
Polip mozna wyłyżeczkować w narkozie , mięśniaki jak są małe to sie leczy więc narazie o tym nie mysl. Ja mialam polipa w macicy i właśnie go wyłyzeczkowali , rano poszlam do szpitala a o 17 byłam już w domu. Do tych polipów jest specjalne też urządzenie do oglądania macicy i szyjki i w czasie badanie można je usunać.

Gość Bacia-28
Mam powiększoną macicę i mięśniaka o śr 5 cm śródścienny .Czytam na forum co jest napisane,ale dziewczyny piszą o większych mięśniakach.Czy któraś z Was ma może zbliżony wielkością.Pozdrawiam

Gość życzliwa...
mięśniak to nowotwór, który nieleczony z biegiem czasu może zezłośliwieć. Postudiuj poniższy film. Skoro facet z potrójnym guzem rakowym na prostacie, dzięki terapii Gersona, zlikwidował je, to Twój mięśniak powinien rozpłynąć się bez problemu. Oto link do filmu: naturalne_leczenie_nowotworów I nie tylko Cud terapii Maxa Gersona - film polskie napisy http://video.google.com/videoplay?docid=6169050139483021263 Po wyleczeniu żyj wg wskazówek na: www.vademecum.zdrowia.prv.pl Daj znać jak poszło.