Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰

NATURA G脫R膭-REAKTYWACJA!

Polecane posty

Go艣膰
Dziewczyny!I oto mi chodzi艂o:-) Tutaj wklejamy nasze \"esencje\"a tam sobie \"po staremu\" rozmawiamy:-))) Ja przy kazdej wypowiedzi podaje numer strony(staram sie..)Moze tak nie bedziemy sie powtarzac..Ja odzyskuje wlasnie z tych kopii w Necie..do tego strony sa niepokolei(nie wiem jak to si臋 pisa膰 powinno:-( Kolejne\"esencje\": AKIKO: Witam. Wiecie co wam powiem? W normalnych, drogeryjnych czy aptecznych kremach przera偶aj膮 mnie nietylko konkretne sk艂adniki, jak parafiny czy parabeny, ale nawet ju偶 sama ich ilo艣膰 . Je偶eli widz臋 krem, kt贸ry ma parena艣cie, albo i paredziesi膮t sk艂adnik贸w, to naprawd臋 odrzuca mnie od niego, nawet, gdyby te sk艂adniki wszystkie by艂y dobre i naturalne. Jeszcze rok temu w 偶yciu bym nie powiedzia艂a, 偶e zostan臋 tak膮 zwolenniczk膮 prostoty. Kolejne moje pozytywne spostrze偶enie co do szamponu regeneruj膮cego z Ekologicznego, niedo艣膰, 偶e pasemka 艂adniejsze od razu i w艂osy mniej spl膮tane ni偶 po tym zwi臋kszaj膮cym obj臋to艣膰, to jeszcze mniej si臋 przet艂uszczaj膮, przynajmniej p贸ki co. Normalnie myj臋 g艂ow臋 co drugi dzie艅, a wczoraj zapomnia艂am o tym, bo w艂osy w og贸le nie wo艂a艂y o mycie, a dzisiaj dopiero po po艂udniu zrobi艂y si臋 takie sobie. Przywyk艂am do tego, 偶e szampony tego typu raczej powinny pogorszy膰 przet艂uszczanie, a tu taka niespodzianka. Po raz kolejny te偶 chyba chc臋 pochwali膰 podk艂ad i puder Hauschki. Dla mnie to jest po prostu rewelka. Niedo艣膰, 偶e superowo wygl膮da na twarzy, to jeszcze nie robi 偶adnej krzywdy, a wr臋cz piel臋gnuje i wcale nie mam jakiej艣 nieopanowanej potrzeby zmycia tego, kiedy wracam do domu, a tak by艂o z chemicznymi kosmetykami. Pozdr贸wka ARKTIKA: do Medow ja mieszam olej lniany, z olejkiem jojoba i t膮 oliwk膮 wewledy z oleju sezamowego , do tego pare kropel olejku eterycznego cytrynowego i pare grejfrutowego, i wtedy pachnie bardzo owocowo , a efekt .....taaaaaaka mieko艣c, a wystarczy pare kropel na cialo MEADOW: Arktika Ja ju偶 zwracam honor olejowi sezamowemu i lnianemu te偶. Jak zmiesza艂am go po raz pierwszy z lawendowym, to wla艂am go do wyparzonej - jeszcze goracej butelki i chyba dlatego zapach by艂 bardzo intensywny. Teraz u偶ywam go nawet bez dodatku eterycznego i zapach jest fajny, taki lekko sezamowy. Nawet szybko wnika w sk贸r臋 - co by艂o dla mnie zaskoczeniem. Smarowa艂am nim stopy Ma艂ej bo mia艂a takie twarde paznokietki i ju偶 jest lepiej. Wczoraj zrobi艂am sobie maseczk臋 z siemienia lnianego z zio艂ami - rozgotowanego na ARKTIKA: Medow j, ja mam problem z zanieczyszczaniem cery ale tylko do po艂udnia, potem ju偶 mi normalnieje i troche wysycha, od zi贸艂 i olek贸w na pewno mi bardziej znormalnia艂a, ostatnio pozna艂am kosmetyczke, preferuj膮c膮 nature i narurlane kosmetyki, polecialam mi krem z kurkumy , fakt drogi - 100 zl , ale dobry ( ja go naby艂am przez znajmo膮 troch臋 taniej) , no i bez chemii , www.lakshmi.pl , seria kapha , poleca艂a mi te偶 rewelacyjne podobno kosmetyki firmy alva , ale nie testoswa艂am jedna wa偶na rzecz- trzeba buzie przemywa膰 po myciu czym艣 kwa艣nym, 偶eby sie nie przet艂uszcza艂a, Ja mam t艂ust膮 sk贸r臋, 艣wiec臋 sie ju偶 po paru godzinach, za par臋 miesi臋cy sko艅cz臋 30-tk臋 i widze ju偶 pierwsze zmarszczki mimiczne. WOLFI: TONIK NA BAZIE HAMAMELISU, R脫呕Y ORAZ LAWENDY (ze starego wydania \"M贸j piekny ogr贸d\"). Tonik ten od艣wie偶a sk贸re, mo偶e by膰 u偶ywany jako 艣rodek do demakija偶u, 艂agodzi stany zapalne sk贸ry. Sk艂ad: 100 ml wody r贸偶anej (pyta艂am si臋 dzisiaj pani w zielarni - m贸wi, 偶e w lato mo偶na ja dostac bez problemu, teraz na zam贸wienie, kosztuje do 10 z艂. Widzia艂am j膮 dzisiaj w Rossmanie, ale 艣wi艅stwo mia艂o denaturat i pare jeszcze substancji - lepiej szukaj w zielarskich) 100 ml wody z hamamelisu (to samo) 2 艂y偶ki sto艂owe soku ze 艣wie偶ej cytryny 3-5 艣wie偶ych, kwitn膮cych 艂odyg lawendy (jak nie masz, to si臋 nie przejmuj, mo偶esz zastapi膰 olejkiem z lawendy, dawkuj go wg gustu, albo zi贸艂kami jakimi艣 - polecam rozmaryn) Sk艂adniki dok艂膮dnie ze soba mieszmay, nastepnie dodajemy 艂odygi lawendy (je艣li masz), odstawiamy. Po dw贸ch dniahc tonik nadaje si臋 do u偶ycia. Spos贸b pielegnacji twarzy - bez zmian, nasaczasz wacikiem i przemywasz. Mo偶esz doda膰 艂y偶eczk臋 octu jab艂kowego, on lepiej zakonserwuje tonik. BALSAM DO CIA艁A Z OCTU JAB艁KOWEGO: Pomaga przywr贸ci膰 kwa艣dny odczyn pow艂oki chroniacej sk贸ry, pielegnuje sk贸re g艂owy i twarzy. Przed zastosowaniem balsamu, rozcie艅czy膰 go z wod膮. Sk艂膮d: 750 ml octu jab艂kowego (mo偶e byc inny owocowy) 50 g dowolnych suszonych zi贸艂 (jak chcecie taki 艂膮dnie pachnacy, to oni tu polecaja: 25 g kwiat贸w lawendy, po 5 g melisy, mi臋rt, pokrzywy, r贸偶y, malwy, ale jak chcecie taki oczyszcajacy i tonizuj膮cy, to polecam sza艂wie, lipe, rozmaryn, ewentualnie do tego nagietek - zreszta to 艂atwiej dostac) Zio艂a uk艂adami warstwami w szklanym naczyniu, zalewamy ca艂kowicie octem. Butelke szczelnie zamykamy, odstawiamy na OSIEM TYGODNI w zacienione miejsce o pokojowej temparturze. Filtrujemy przez gaz臋, wlewamy do czystej butelki. Mo偶na u偶ytkowa膰 nawet przez rok! przed zastosowaniem rozcienczyc - na p贸艂 litra wody przypadaja 2-3 艂yzki octu. WOLFI: Qd艂ata, to ja wpad艂am na pomys艂 na taki puderek do buzi: propolisan (puder leczniczy, do odparze艅 , ran itp.), tormentiol, pasta cynkowa i mas艂o kakaowe (NIE KARITE, TYLKO KAKAOWE - dla ciemniejszego koloru). Ale nadal mam watpliwosci, bo pasta cynkowa wysusza buzie, tormentiol i propolisan tez sie nadaja bardziej do sk贸ry tradzikowej, podczas gdy ja ostatnio pryszcza mia艂am ojj baaaardzo dawno, wiec nie chce sobie nadwere偶a膰 buzi. Ale je偶eli macie jakies problemy tr膮dzikowe, to wydaje mi si臋, 偶e taki puderek nie do艣膰, 偶e zakry艂by to, to jeszcze leczy艂. Ale zaznaczam, 偶e to tylko pomys艂, nie wiem, czy nie ma tu haczyku jakiego艣. Dziewczyny, doradzajcie. Ja chyba przestane juz produkowac w艂asne kremy, bo znalaz艂am krem ze sk艂adem idealnym - krem dla dzieci i niemowl膮t firmy Bubchen. Jest taki jeden, on jest w takim pod艂uznym kartoniku i po porstu nie mog艂am uwierzyc,ze ma taki 艣wietny sk艂ad. Kosztuje tylko 12 z艂 za 30 ml. Nie wszystkie kosmetyki tej firmy by艂y ok, w niekt贸rych by艂 propylen glikolu, a w szamponie SLS. Ale ten kremik mia艂 certyfikat tego OKO czy co艣 - tej niemieckiej gazety co ocenia sk艂ad kosmetyk贸w i mia艂 ocen臋 sehr gut. Jutro pobiegne go kupic, od razu dwa, jeden dla mnie, drugi dla chrze艣niaczka A mi w艂asnie takiego kremiku trzeba - 偶adnego zapychacza por贸w, kremik pieelegnujacy i nawilzajacy, no i nie ma szans na potencjalne uczulenie. Rewelacja!! WOLFI: Ciuniu, co do tego kremu,w kt贸rym rozdzieli艂a si臋 si臋 woda i t艂uszcz, to musze si臋 przyzna膰, 偶e trzy pierwsz moje kremy by艂y w艂asnie takie. Spos贸b na to,zeby woda sie nie oddzieli艂a jest taki: wod臋 dodawaj po kropelce, mieszaj w ciep艂ej kapieli wodnej mikserem na niskich obrotach, potem prze艂贸偶 s艂oiczek do lodowatej wrecz kapieli wodnej i mieszaj dalej mikserem przez 5 min, albo nawet i d艂uzej - dop贸ki krem nie ostygnie i nie zrobi si臋 jak budy艅. Potem w艂贸偶 do go lod贸wki albo na zimny parapet (teraz ciep艂o jest, wiec lepiej do lod贸wki). Aha - trzeba miesza膰 wod臋 z olejem w konkretnych proporcjach - nie pamietam jak dok艂adnie, bo jestem teraz na wyje藕dzie, ale jak wr贸c臋 do domku, to sprawdze te proporcje - chyba 25 g t艂uszczu sta艂ego (10 g wosku i 12 lanoliny ja robi艂am), 40-50 ml t艂uszczu ciek艂ego (ja da艂am chyba mniej) i 40 ml wody. Ale nie jestem pewna, sparwdze jutro i podam proporcje jeszcze raz. Ale ja tez ko艅cz臋 wszystkie moje kremy domowej roboty i kupuje Bubchena - cho膰 krem cytrynowy kt贸ry zrobi艂am na wagry jest rewelacyjny!! Wagr贸w jest duuuuzo mniej na nosie, a na policzkach juz prawie w og贸le, czo艂o czy艣ciutkie. Chyba bede go uzywa膰 co jakis czas,zeby mi te wstretne wagrzyska nie wr贸ci艂y. Mysle, ze mozna by by艂o zmiesza膰 mase艂ko karite, olej kokosowy i mase艂ko kakaowe, jak dorwe karite, to zrobie sobie taki kremik do opalania. O ma艣le kakaowym jako kosmetyku do opalania dowiedzia艂am si臋 z dw贸ch 藕r贸de艂 - od kleryka kt贸ry uwielbia si臋 opala膰 (serio!!) i od pani w zielarskim - jednej z tych lepiej wykszta艂conych . Rzeczywiscie, mas艂o kakaowe nie jest ciemne, ale jest najlepszym i najzdrowszym sposobem na uzyskanie 艂adnej opalenizny przy jak najkr贸tszym przebywaniu na s艂o艅cu. Co do jego w艂asciwosci ochronnych, no nie ejstem pewna - mimo 偶e dwie wymienione wyzej persony zachwalaj膮 je pod niebiosa, dlatego ciekawy mi si臋 wydaje kosmetyk 艂膮czacy mase艂ko karite i olej kokosowy oraz to mase艂ko kakaowe. Wiecie, ja wyjde dwa razy na s艂o艅ce i jestem br膮zowiutka, bo mam tak膮 oliwkow膮 sk贸re, kt贸ra bardzo syzbko si臋 opala. Ciunia, nie m贸wisz dodawa膰 lanoliny (cho膰 b艂ogos艂awi臋 owieczki za ten wspania艂y dar) , wa偶ne 偶eby mniej wiecej w kremach by艂y takie proporcje:25 g t艂uszcz贸w sta艂ych, 50 ml olej贸w ciek艂ych, 50 ml wody. Do takiego kremiku dodaje sie 2 krople olejku. Ok, zdradze Wam ten sekret, ale pod warunkiem, 偶e nikomu nie powiecie krem Bubchen w pod艂u偶nym kartoniku znalaz艂am w aptece kosmetycznej (po艂膮czenie apteki z drogeria z bardzo profesjonalnymi kosmetykami) w Koszalinie. W Szczecinie tak偶e jest tych krem贸w pe艂no. Mieszka kto艣 na Pomorzu? Je艣li tak, to podam konkretne namiary.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰
WOLFI: Qd艂ata, to ja wpad艂am na pomys艂 na taki puderek do buzi: propolisan (puder leczniczy, do odparze艅 , ran itp.), tormentiol, pasta cynkowa i mas艂o kakaowe (NIE KARITE, TYLKO KAKAOWE - dla ciemniejszego koloru). Ale nadal mam watpliwosci, bo pasta cynkowa wysusza buzie, tormentiol i propolisan tez sie nadaja bardziej do sk贸ry tradzikowej, podczas gdy ja ostatnio pryszcza mia艂am ojj baaaardzo dawno, wiec nie chce sobie nadwere偶a膰 buzi. Ale je偶eli macie jakies problemy tr膮dzikowe, to wydaje mi si臋, 偶e taki puderek nie do艣膰, 偶e zakry艂by to, to jeszcze leczy艂. Ale zaznaczam, 偶e to tylko pomys艂, nie wiem, czy nie ma tu haczyku jakiego艣. Dziewczyny, doradzajcie. Ja chyba przestane juz produkowac w艂asne kremy, bo znalaz艂am krem ze sk艂adem idealnym - krem dla dzieci i niemowl膮t firmy Bubchen. Jest taki jeden, on jest w takim pod艂uznym kartoniku i po porstu nie mog艂am uwierzyc,ze ma taki 艣wietny sk艂ad. Kosztuje tylko 12 z艂 za 30 ml. Nie wszystkie kosmetyki tej firmy by艂y ok, w niekt贸rych by艂 propylen glikolu, a w szamponie SLS. Ale ten kremik mia艂 certyfikat tego OKO czy co艣 - tej niemieckiej gazety co ocenia sk艂ad kosmetyk贸w i mia艂 ocen臋 sehr gut. Jutro pobiegne go kupic, od razu dwa, jeden dla mnie, drugi dla chrze艣niaczka A mi w艂asnie takiego kremiku trzeba - 偶adnego zapychacza por贸w, kremik pieelegnujacy i nawilzajacy, no i nie ma szans na potencjalne uczulenie. Rewelacja!! WOLFI: Ciuniu, co do tego kremu,w kt贸rym rozdzieli艂a si臋 si臋 woda i t艂uszcz, to musze si臋 przyzna膰, 偶e trzy pierwsz moje kremy by艂y w艂asnie takie. Spos贸b na to,zeby woda sie nie oddzieli艂a jest taki: wod臋 dodawaj po kropelce, mieszaj w ciep艂ej kapieli wodnej mikserem na niskich obrotach, potem prze艂贸偶 s艂oiczek do lodowatej wrecz kapieli wodnej i mieszaj dalej mikserem przez 5 min, albo nawet i d艂uzej - dop贸ki krem nie ostygnie i nie zrobi si臋 jak budy艅. Potem w艂贸偶 do go lod贸wki albo na zimny parapet (teraz ciep艂o jest, wiec lepiej do lod贸wki). Aha - trzeba miesza膰 wod臋 z olejem w konkretnych proporcjach - nie pamietam jak dok艂adnie, bo jestem teraz na wyje藕dzie, ale jak wr贸c臋 do domku, to sprawdze te proporcje - chyba 25 g t艂uszczu sta艂ego (10 g wosku i 12 lanoliny ja robi艂am), 40-50 ml t艂uszczu ciek艂ego (ja da艂am chyba mniej) i 40 ml wody. Ale nie jestem pewna, sparwdze jutro i podam proporcje jeszcze raz. Ale ja tez ko艅cz臋 wszystkie moje kremy domowej roboty i kupuje Bubchena - cho膰 krem cytrynowy kt贸ry zrobi艂am na wagry jest rewelacyjny!! Wagr贸w jest duuuuzo mniej na nosie, a na policzkach juz prawie w og贸le, czo艂o czy艣ciutkie. Chyba bede go uzywa膰 co jakis czas,zeby mi te wstretne wagrzyska nie wr贸ci艂y. Mysle, ze mozna by by艂o zmiesza膰 mase艂ko karite, olej kokosowy i mase艂ko kakaowe, jak dorwe karite, to zrobie sobie taki kremik do opalania. O ma艣le kakaowym jako kosmetyku do opalania dowiedzia艂am si臋 z dw贸ch 藕r贸de艂 - od kleryka kt贸ry uwielbia si臋 opala膰 (serio!!) i od pani w zielarskim - jednej z tych lepiej wykszta艂conych . Rzeczywiscie, mas艂o kakaowe nie jest ciemne, ale jest najlepszym i najzdrowszym sposobem na uzyskanie 艂adnej opalenizny przy jak najkr贸tszym przebywaniu na s艂o艅cu. Co do jego w艂asciwosci ochronnych, no nie ejstem pewna - mimo 偶e dwie wymienione wyzej persony zachwalaj膮 je pod niebiosa, dlatego ciekawy mi si臋 wydaje kosmetyk 艂膮czacy mase艂ko karite i olej kokosowy oraz to mase艂ko kakaowe. Wiecie, ja wyjde dwa razy na s艂o艅ce i jestem br膮zowiutka, bo mam tak膮 oliwkow膮 sk贸re, kt贸ra bardzo syzbko si臋 opala. Ciunia, nie m贸wisz dodawa膰 lanoliny (cho膰 b艂ogos艂awi臋 owieczki za ten wspania艂y dar) , wa偶ne 偶eby mniej wiecej w kremach by艂y takie proporcje:25 g t艂uszcz贸w sta艂ych, 50 ml olej贸w ciek艂ych, 50 ml wody. Do takiego kremiku dodaje sie 2 krople olejku. Ok, zdradze Wam ten sekret, ale pod warunkiem, 偶e nikomu nie powiecie krem Bubchen w pod艂u偶nym kartoniku znalaz艂am w aptece kosmetycznej (po艂膮czenie apteki z drogeria z bardzo profesjonalnymi kosmetykami) w Koszalinie. W Szczecinie tak偶e jest tych krem贸w pe艂no. Mieszka kto艣 na Pomorzu? Je艣li tak, to podam konkretne namiary.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰
MEADOW: M贸j ostatni nabytek to pasta do z臋b贸w z glink膮 Argiletz, fajniutka i ta艅sza niz parodontax. Co do mycia z臋b贸w sod膮 oczyszczon膮 to opinie nawet wsr贸d dentyst贸w sa podzielone, niekt贸rzy uwa偶aj膮 偶e sciera szkliwo, ja u偶ywam jej czasem, raz dwa razy w miesi膮cu (z paroma kroplami cytryny i szczypta imbiru), bardzo 艂adnie sciera osad, ale cze艣ciej bym nie ryzykowa艂a. Z ekologicznego w艂asnie zam贸wi艂am mleczko do czyszczenia i drug膮 butl臋 p艂ynu do mycia naczy艅 - pierwsza starczy艂a mi na 3,5 miesi膮ca i naprawde nie mialam wysuszonej sk贸ry r膮k. Po u偶yciu takiego cifu np. od razu mam wysypk臋 na r臋kach, zobaczymy jak bedzie czy艣ci艂o to mleczko. Mija czwarty miesi膮c jak odstawi艂am chemi臋 i przerzuci艂am sie na eco-cosmetics i Apothekera , tonik z octu jab艂kowego i maseczki z siemienia, zi贸艂 i innych kuchennych specyfik贸w. Poprawa cery i w艂os贸w jest ogromna. Do w艂os贸w stosuj臋 oleje - jojoba, migda艂owy, rycynowy. Mam g艂adk膮 sk贸r臋, kiedy艣 mialam tak膮 tylko par臋 dni po oczyszczaniu u kosmetyczki, teraz mam g艂adk膮 ca艂y czas. K艂opoty - powa偶ne z cer膮 mia艂am od 13 roku 偶ycia, teraz w ko艅cu i mam nadzieje 偶e ju偶 na zawsze o nich zapominam. Podtrzymuje tez臋 偶e to co wyczyniaj膮 w ogromnej wiekszo艣ci firmy kosmetyczne to spisek przeciwko dobrej kondycji naszej sk贸ry. QUDLATA str.126 dobra jest tez maseczka aspirynowa na tradzik rozgniesc 2-3 aspiryny zwykle bez otoczki lub polopiryne S-to samno a jest tansza zalac paroma kroplami wody i dodac troszenieczeczke jogurtu naturalnego. Nalozyc na buzie na 20 minut a potem rozetrzec jak piling dodam ze kwas acetylosalicylowy (aspiryna,polopiryna)to poniekad naturalna substancja powstala z plesni ANGELA str.128 Po przej艣ciu na natur臋 mia艂am problem z w膮grami, czasem mi te偶 jaka艣 wi臋ksza niespodzianka wyskoczy艂a - ale bez tragedii. Zgadzam si臋 z kilkoma wcze艣niejszymi opiniami - zielona glinka i du偶o wody Pozdrawiam RENA(nie k膮zdemu to samo s艂u偶y..)str.128 iziaczku bubchen jak zauwa偶y艂a艣 to sama natura, jednak w przypadku mojej cery najwyra偶niej nie by艂 najlepszym rozwi膮zaniem poniewa偶 po jego zastosowaniu sk贸ra pozostawa艂a wyra藕nie t艂usta i zacz臋艂y tworzy膰 si臋 podsk贸rne wypryski trudne do usuni臋cia... pozdrawiam PRISTINA str.503 Czesc cos sie tu ostatnio rzadko pojawiam, choc podczytuje topik w miare regularnie zrobilam sobie ostatnio oczyszczanie organizmu, tylko minus jest taki, ze schudlam, a ja juz chudnac raczej nie powinnam moze teraz za to cos sie ruszy i bede lepiej wszystko wchlaniala, musze sie zaczac jakos lepiej, tresciwiej odzywiac z kosmetycznych spraw, to na zime zrobilam sobie bardzo przyjemny, nawilzajacytonik, miksujac hydrolat z zelem aloesowym, troszke sciaga, ale skora jest nawilzona i wszystkie kremy wchlaniaja sie na tym do matu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰
BRUNECIA str 215 Moka ---> to by艂 szampon rozmarynowy, ale z kasztanowym wobec tego bedzie pewnie podobie, wog贸le nie podoba mi si臋 偶e chocia偶 opakowanie jest metalowe (tubka) to nie ma metalowej os艂onki, kt贸ra trzeba przebi膰, tak jak np. w kosmetykach hauschki, to samo z maseczk膮 weledy - skusi艂am sie na migda艂ow膮 i to samo: brak os艂onki, co mo偶e 艣wiadczyc o tym 偶e kosmetyk jest mniej poddatny na psucie i utrate drogocennych sk艂adnik贸w, czyli tym samym zawiera co艣 co go dobrze konserwuje maseczka wog贸le jest fajna, wczoraj na艂ozy艂am pierwszy raz i bardzo 艂adnie nawil偶a poza tym ma w艣cielkle 偶贸lty kolor ale og贸lnie sadzi艂am 偶a weleda to firma bez zastrze偶e艅 a tu prosz臋, ju偶 sama nie wiem co mam o tym s膮dzi膰... myde艂ka alva zatem chyba sobie podaruj臋, mysla艂am o weledzie (r贸偶ane) ale skoro firma podejrzana... w sumie mydelko oliwkowe mocca z lavea by艂o super! tyle tylko 偶e nie do konca jestem pewna o sk艂ad, u mnie o wiele lepiej sprawdzaja sie myde艂ka ni偶 偶ele bo to wychodzi taniej i starczaja na d艂u偶ej, mam wi臋cej problem贸w ze sk贸ra twarzy i wole zainwestowa膰 kas臋 w kosmetyki do jej piel臋gnacji - dlatego zwyk艂e myde艂ko wystarczy, o w miare 艂adnym zapachu i niepodejrzanych sk艂adnikach, do tego peeling kawowy 2xtydz. i cia艂ko jest super g艂adkie wiecie co zaczynam coraz bardziej myslec o tym 偶e znalezienie firmy kt贸ra nie stosuje niczego podejrzanego w calym swoim asortymencie graniczy z cudem (w Polsce), trzeba by samemu robic kosmetyki, bardzo kr贸tkiej wa偶nosci przy wykorzystaniu zi贸艂 z ekologicznych upraw, dlatego manasa jest szcz臋sciar膮 a innym pozostaja eksperymenty albo gotowe kosmetyki, przecie偶 jak weleda czy hauschka ma conajmniej dwuletni okres wa偶no艣ci, to nie ma cud贸w, 偶eby sk艂ad by艂 nieskazitelny MANASA str.215 sok aloesowy jest OK na sk贸r臋, ale trzeba uwa偶a膰 na konserwanty, niestety popularny sok z aloesu, kt贸ry jest w aptekach jest konserwowany, ma kr贸tki termin wazno艣ci, chodzi mi o sok z firmy Laboratoria Natury, ten akurat sprawdzi艂am http://www.laboratorianatury.pl/index.php< br /> ale mo偶na sokiem aloesowym smarowac bezpo艣rednio ca艂膮 twarz, trzeba dok艂adnie sprawdzi膰 MEADOW str.215: Rozmawialyscie tutaj na temat wplywu diety na cere. Ja mysle ze to co jemy ma ogromny wplyw na to jak wygladamy. Kiedys czytalam w National Geographic, ze skora wyglada swietnie gdy je sie duzo lososia i tunczyka. Od jakiegos czasu kupuje sobie tunczyka w sosie wlasnym - wlasciwie kanapki jej juz tylko z ta rybka i rzeczywiscie - swietnie dziala na cere, nie zostawia tez niemilego zapachu. Co do zelu do mycia dla mnie wciaz najlepszy jest z eco. Mam tez kolejne opakowanie ich szamponu i zauwazylam ze teraz wlosy juz tak mi sie nie placza po myciu jak kiedys.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰
AKIKO:str 215: Postudiowa艂am sobie troch臋 strony Hauschki i ich filozofi臋 piel臋gnacji. Postanowi艂am par臋 rad wzi膮膰 sobie do serca m.in. kwesti臋 dbania o nienaruszanie bariery ochronnej sk贸ry, tzn. nie u偶ywanie peeling贸w, nie wycieranie twarzy po umyciu r臋cznikiem itd. ?Co s膮dzicie o proponowanym przez Hauschk臋 sposobie u偶ywania mleczka do demakija偶u? • Jako podstawowy zabieg oczyszczaj膮cy nale偶y na艂o偶y膰 Mleczko do demakija偶u na wilgotn膮 powierzchni臋 twarzy, r贸wnomiernie je rozprowadzaj膮c. Nast臋pnie preparat nale偶y usun膮膰, obficie sp艂ukuj膮c wod膮. Ten rodzaj zabiegu zalecany jest jako podstawowa piel臋gnacja oczyszczaj膮ca dla cery szczeg贸lnie wra偶liwej i suchej. Spr贸bowa艂am to zastosowa膰 do mleczka Alverdei by艂o spoko, chyba mleczko jest wtedy wydajniejsze. Tak w og贸le, to mi wychodzi, 偶e ja si臋 nie 艂api臋 pod 偶aden z typ贸w sk贸ry, jakie rozr贸偶nia Hauschka, zawsze mia艂am cer臋 mieszan膮, tyle tylko, 偶e strefa T teraz odwodniona i z krostkami i do tego mocno wra偶liwa, a oni tam zak艂adaj膮 偶e wra偶liwe i suche s膮 raczej policzki, a krostki to ju偶 im si臋 w og贸le mieszcz膮 tylko w typie t艂ustym. Hmm. Zastanawiam si臋 tylko, czy wg tej ca艂ej filozofii nale偶y w og贸le zaprzesta膰 stosowania peeling贸w? Sama widz臋, 偶e mi one nie s艂u偶膮, nawet jednak te enzymatyczne ostatnio, tylko mia艂am g艂臋bokie przekonanie, 偶e raz w tygodniu obowi膮zkowo trzeba. Jak zwykle noc膮 mam wen臋 POzdr贸wka Rumijczyk str.215 Do Akiko Ten spos贸b dr.H. nie jest szczeg贸lnie oryginalny bo poleca go wiele kosmetyczek ale wg mnie mleczka nie czyszcz膮 dok艂adnie albo tylko powierzchownie o ile nie zawieraj膮 np. betain czyli 艣rodk贸w powierzchniowo czynnych. Clarins poleca Sci膮ganie mleczka z twarzy d艂o艅mi zaniast wacikami -pozostawie to bez komentarza. Ja niestety musze my膰 wod膮 bo inaczej mam zatkan膮 podra偶nion膮 sk贸re zw艂aszcza ,偶e wi臋kszo艣膰 mleczek zawiera p艂ynn膮 parafine i to du偶o bo jest tania i super zwi臋ksza obj臋to艣膰 i rozrzedza co si臋 tylko da ale inaczej koncerny kosmetyczne nawet Loreal by splajtowa艂y bo wiadomo jojoba jest znacznie dro偶sza ,a mas贸wka wymusza tandete no i jako艣 trzeba sprzeda膰 produkt uboczny w produkcji benzyny, dlatego nawet kremy za tysi膮c z艂otych obfituj膮 w parafine ciek艂膮. BRUNECIA str.215 zmywanie mleczka jest jak najbardziej wskazane, a co do peeling贸w twarzy to np. przy zask贸rnikach wog贸le nie mozna stosowac peeling贸w mechanicznych bo to podobno pobudza sk贸r臋 do wiekszej produkcji 艂oju, ewentualnie enzymatyczne, moim zdaniem peelingi moga w pewnym sensie \'og艂upia膰\' sk贸r臋 bo warstwa wierzchnia powinna sie sama naturalnie z艂uszcza膰, a gdy my to robimy za ni膮 to potem moze naturalne procesy odnowy nask贸rka s膮 zaburzone ani hauschka ani weleda nie maja peeling贸w - cos jest na rzeczy Rumijczyk ---> Clarins te偶 poleca zmywanie mleczka wod膮 a nak艂adanie tylko za pomoca przyk艂adania i odrywania d艂oni bo wtedy na zasadzie \'zassania\' wch艂ania zanieczyszczenia, podobny spos贸b proponuje hauschka z kremem do mycia twarzy, wtedy nie zostaje zaburzona warstwa hydrolipidowa, ale oczywi艣cie sk艂ady clarinsa zostawiam bez komentarza...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰
JUSTA(na zbyt opalone cia艂o)str.86 Panthenol Farmony, 偶el aloesowy, wapno... JUSTA str.86: wolfi, ja u偶ywam tego dezodorantu: http://www.nuskin.com/eu/pl/polish/products/ns /epoch-deodorant.shtml to w艂a艣ciwie m贸j pierwszy nie-antyperspirant od d艂u偶szego czasu i jestem zaskoczona jego skuteczno艣ci膮, my艣la艂am, 偶e b臋dzie gorzej a co do uczule艅, to nie znam sk艂adu super deo, ale naturalne sk艂adniki te偶 przecie偶 cz臋sto uczulaj膮. IWECO str.86: Gdzie艣 mi sie obi艂o o oczy , 偶e ten Alum... (chyba z super deo?) mo偶e uczula膰, czy te偶 drazni膰. Wiele ludzi nie toleruje rumianku, a wydawa艂oby sie taki 艂agodny. Jest bardzo uczulaj膮cy, ale dla konkretnych os贸b Niestety uczula膰 mo偶e wszystko, z tymi produktami naturalnymi na czele. Moja znajoma urodzi艂a w艂a艣nie dziecko i okazuje sie, 偶e ma艂a jest starszliw膮 alergiczk膮, toleruje jedynie ry偶 i tyle pozostaje jej matce do jedzenia przez najblizszy czas EWUNIA 74 str.86: polecam krem dla dzieci z nagietkiem z weleda.jest tlusty,wiec raczej na noc.super lagodzi ,nawilza,buzka sie robi mieciutka.mam cere tlusta i balam sie,ze bedzie zatykal,bo on tez jest tlusty,ale nic takiego sie nie dzieje.czasem mam bardzo wysuszona skore od brevoxylu i mnie ratuje.sa dwa rodzaje jeden jest z cynkiem ,a drugi bez. probowalam oba. ten z cynkiem to raczej puktowo,jest bardziej gesty,pastowaty.a ten drugi zamienia sie na buzi w cos takiego jak olejek. MOKA str.86: Mnie Super Deo nie uczuli艂...o.0 Wolfi a mo偶e to : http://www.tensimed.com/english/start.html strona anglo-jezyczna ale te produkty s膮 w Polsce. Sa dwa dezodoranty i podane sk艂ady. Nie s膮 idealne al nie maj膮 aluminium. Mysle ,偶e jest bardzo prawddpodobne to co pisa艂 brroger. Na innych forach niekt贸re dziewczyny tez maj膮 k艂opot z przejsciem na natur臋. MEADOW str.86: Taki masaz to dobry pomys艂, kiedys widzia艂am takie cwiczenia na obrazkach, kosmetyczki robia podobne ruchy wykonujac masaz twarzy. Mo偶e je opisz臋 jak bede miala troche czasu. odk膮d uzywam dezodorantu z ekologicznego i super deo w艂a艣ciwie nie zdarzy艂o mi sie czuc nieswie偶o, poc臋 sie oczywi艣cie ale zapach jest duzo delikatniejszy, moge nawet nie u偶ywac dezodorantu - gdy sp臋dzam ca艂y dzien w domu - i prawie nie czuj臋 zapachu potu, kiedys by艂oby to nawet nie do pomyslenia. przedtem mia艂am dezodorant z Avonu, po 2 godzinach w pracy dyskomfort by艂 straszny. Wiec cos w tym musi by膰. ostatnio, w ramach wyszukiwania sobie zaj臋膰, aby tylko nie pisa膰 pracy magisterskiej, posz艂am na kurs masa偶u twarzy - warto by艂o, facet pokaza艂 ciekawe sztuczki; od kilku dni powtarzam niekt贸re konfiguracje, np. podczas wcierania kremu czy wklepywania toniku (zawsze chyba lepsze to ni偶 bezmy艣lne wcieranie) dobry masa偶 nie tylko relaksuje, ale jest te偶 biernym 膰wiczeniem mi臋艣ni my艣l臋 jednak, 偶e lepiej jest, kiedy kto艣 robi taki masa偶 - zawsze, kiedy sama pr贸buj臋, czuj臋 g艂贸wnie zm臋czenie r膮k, a nie relaks mi臋艣ni twarzy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰
Magfi str.86 wczoraj kupilam tonik reguluj膮cy i olejek do t艂ustej cery dr Hauschka - razem 127zl (to dla mnie du偶o) - napisz臋 o efektach, kiedy jakie艣 zauwa偶臋 po 2 tyg. u偶ywania Rhassoul, kremu z alvy - sama nie wiem, nie jest gorzej, ale lepiej chyba te偶 nie od kiedy pani dermatolog antybiotykami pozbawi艂a mnie pryszczy, pr贸buj臋 zmieni膰 moj膮 przet艂uszczaj膮c膮 si臋 cer臋 z bliznami, zapchanymi do艂kami i porami (10 lat tr膮dziku) w co艣 艂adnego - widz臋, ze po glince jest poprawa na jeden dzie艅, a potem pory i przebarwienie wracaj膮 do swoich zwyk艂ych (czyt. wielkich) rozmiar贸w miesi膮c u偶ywania toniku z octu jab艂kowego i cytryny - i 偶adnej poprawy skoro ju偶 nie mam pryszczy, to zdecydowa艂am, 偶e p贸jd臋 na czyszczenie do kosmetyczki WOLFI str 38: mo偶e jestem ju偶 nudna, bo ci膮gle to powtarzam, ale jest 偶el do cia艂a bez SLS za 10 z艂 w rossmanie firmy dresdens essenz i jest po prostu genialny. Mam aloesowy i chyba ma najlepszy z wszystkich sk艂ad, szczerze m贸wi膮c, nie mam si臋 do czego doczepic - ale fakt, 偶e specjalistk膮 nie jestem. Po co si臋 tru膰 SLS w johnsonie, nawet jesli jest na kt贸ryms dalej miejscu, skoro mo偶na si臋 nie tru膰 i u偶ywa膰 dresdenss essenz - A TAM SLS NIE MA NA PEWNO!! tez nie by艂am od razu przekonana do dresdenz essenz, poleci艂 mi go kumpel, kupi艂am i naprawde jestem zadowolona, mam aloesowy, ale nastepny kupie sobie z wyciagiem z mas艂osza, ma wiecej sk艂膮dnik贸w, nie sprawdza艂am ich jeszcze, ale pono膰 艣licznie pachnie. Podaje sk艂ad dresdensa: woda sodium c14-16 olefin sulfonate (szuka艂am, ale nic nie mog艂am o tym znale藕膰) wyciag z aloesu, cocamidopropyl betaine (bez SLS pono膰 nieszkodliwy), parfum, cocoglucoside (nieszkodliwe), glyceryl oleate i panthenol - nieszkodliwe, oryza sativa (nie mam pojecia co to jest), citrus dulcis, sodium cocoyl glutamate - R贸偶a艅ski nie wymienia, wiec chyba nieszkodliwe, isostearic acid, citric acid, phenoxyetanol (jedyne, co wg R贸偶a艅skiego,mog艂oby potencjalnie zaszkodzic - ma powodowa膰 pokrzywk臋 na sk贸rze), benzoic acid , dehydroacetic acid, buthylphenyl methylproponional (R贸偶a艅ski nie wymienia jako szkodliwy), linaool, citronellol, hexyl cinnamal, limonene, phytic acid no i to by by艂o na tyle. Zreszt膮 pisza wczesniej na etykietce: BEZ tlenku etylenowego i poliglykolu etylenowego, bez SLS, bez olejk贸w mineralnych i silikonowych, bez barwnik贸w. A poza tym - firma z Niemiec, to te偶 o czym艣 艣wiadczy Angela str.38 SODIUM C14-16 OLEFIN SULFONATE to synonim Sodium Alpha Olefin Sulfonate. \"It is a foaming agent combining cleaning activity for liquid soaps, washing compounds and liquid detergents. It provides acid resistance and biodegrability. It is used in emulsion polymerization\" A tu bardzo fajny link: http://www.elysiandream.com/liquid_hand_soap.h tml I tu, na dole w tabelce, podaj膮, 偶e szkodliwy MOKA str.38 No i jeszcze o herbatkach te偶 z ekologicznego : Yogi Tea Imbirowo-cytrynowa - jak dla mnie do艣膰 ostra i nie wp艂ywa ma mnie w 偶adnym stopniu Yogi Tea Ginkgo - super, md艂a ale umys艂 \"otwiera si臋\" na 艣wiat Yogi Tea Dobry Nastr贸j - dobra, nastr贸j faktycznie sie poprawia

Udost臋pnij ten post

Go艣膰
To na razie tyle... Pojutrze wyje偶d偶am i nie bedzie mnie przez tydzie艅 :-( Szkoda,bo teraz w艂a艣nie mog臋 troszke popisa膰 na ulubionym topiku:-( Za tydzien reszta kopii:-) Mozemy sie um贸wi膰 ktora z Was kopiuje ktore strony,wtedy bedzie 艂atwiej:-) Wy艂uskujcie najcenniejsze informacje:-) Pozdrawiam cieplutko~!!!! Wczesnowiosennie:-) p.s.musze Wam powiedzie膰 ze taka \"esencja\" naszego starego watku bardzo mi sie przyda:-)Ju偶 widze ile przegapi艂am lub niedoczyta艂am:-) Zreszt膮 ka偶da z nas skorzysta:-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰
Dla Nowych CZYTELNIK脫W!!! Tu nie zadajemy pyta艅-tu czytamy:-) Zreszta s膮 tutaj same najwa偶niejsze informacje. Nie za艣miecaj膮c w膮tku pytaniami 艂attwiej b臋dzie wszystkim przyswoic sobie to,co najistotniejsze:-) PYTANIA -ROZMOWY,w linku poni偶ej: http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3416702

Udost臋pnij ten post

Go艣膰
Wr贸ci艂 nasz stary w膮tek!!! Ale moze tutaj kopiujmy najwaznbiejsze informacje storna po stornie a tam dalej rozmawiajmy:-))) Przynajmniej bedzie lu藕niej. Jak kto艣 bedzie mial pytania-odsylajcie tutaj-do skarbnicy informacji:)))

Udost臋pnij ten post

Go艣膰
Zapraszamy do czytelni:-)

Udost臋pnij ten post

o, widz臋 偶e tu du偶o m膮drych i do艣wiadczonych os贸b si臋 wypowiada:) porad藕cie mi co艣 na czerwone poliki, kt贸re nie znosz膮 偶adnych krem贸w na naczynka, na ka偶dy reaguj膮 histerycznie...b臋d臋 wdzi臋czna za ka偶d膮 rad臋!

Udost臋pnij ten post

chyba zada艂am pytanie na niew艂a艣ciwym topicu, przepraszam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰
Hannah:-) Dobrze,ze sie spostrzeg艂a艣:-) Tutaj znajdziesz informacje co zrobi膰,zeby tych czerownych polik贸w nie by艂o.Wystarczy tylko poczyta膰.Dzieczyny co jakis czas beda wklejaly najcenniejsze informacje ze straego topiku-na pewno znajdziesz odpowiedz:-) A tak ode mnie: tonik-napar z arniki i kasztanowca(robic jak zwykla zilwa herbatke) stosowac jak tonik:-)) Oklad z zaparzonego ziela arniki i kasztanowca(kwiaty)-lekko cieply(taki letniawy)nakladac na twarz,przykryc gaza-trzymac tak okolo 20 minut:-) Wejdz na www.mazidla.com tam masz mnostwo informacji o polproduktow na naczynka-wszystko mozesz zrobic sama:-)tonik,krem,serum..co tylko chcesz!!i Naturalnie!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰
Kolejna porcja informacji w przyszlym tygodniu:)

Udost臋pnij ten post

Wow! widz臋 偶e trafi艂am na specjalist贸w! ciesz臋 si臋, dzi臋ki Narnijko!

Udost臋pnij ten post

i jeszcze kilka linkow ode mnie: http://www.wizaz.pl/images/oleje_eteryczne/ te strony sa w j.angielskim: http://solarkateco.blogspot.com/ http://www.essentialdayspa.com/forum/viewthread.php?tid=11902 http://www.pioneerthinking.com/cgi-bin/mb/YaBB.pl?board=beauty http://www.boloji.com/ayurveda/index.htm Pamietajcie, ze w naturalnej kosmetyce chodzi przede wszystkim o wspieranie naturalnych sil obronnych skory. Skore, nawet tlusta, nalezy traktowac z delikatnoscia, a nie \"jak podloge w kuchni\" ;) Rowniez naturalne srodki moga byc wysuszajace i silnie dzialajace, ale radze uzywac ich sporadycznie np raz na kilka dni, gdyz po pewnym czasie skora sucha zacznie piec, a tlusta mocniej sie przetluszczac. Lepiej wiec zrezygnowac z silnych srodkow oczyszczajacych, a potem na sciagnieta skore nakladac gruba warstwe kremu nawilzajacego... lagodniejsze srodki do mycia i tonik/hydrolat oraz kilka kropli oleju daja lepsze rezultaty :) Wiele osob pisze, ze natura jest droga, ze polecamy sobie rozne drogie kosmetyki. Pielegnacja moze byc dostosowana do kieszeni, cenowa rozpietosc kosmetykow jest duza, mozna je takze robic samemu, wykorzystujac zarowno proste recepty \"z kuchni\" jak i profesjonalne przepisy z zastosowaniem emulgatorow i substancji czynnych. Demakijaz - mozna stosowac: -mleczko lub zel naturalny, dostepne np tu www.apmp.natura.xip.pl, innym sklepie internetowym lub sklepach ze zdrowa zywnoscia -zwykly olej roslinny, -olej zmieszany z emulgatorami tzw hydrofilny, ktory latwo miesza sie z woda, najprostszy do olej z czysta lecytyna sojowa, wiele przepisow jest na stronie www.mazidla.com, tam tez mozna kupic emulgatory -domowe mleczko-> olej+lecytyna+woda zmiksowane razem (taka miksture nalezy przechowywac w lodowce ok tydzien, gdyz zawiera wode a jest bez konserwantow i latwo sie psuje) Do mycia twarzy i ciala: -naturalne zele do ciala -zel Babydream z Rossmanna (polecam, bardzo lagodny i dobry, choc nie jest to typowy kosmetyk tzw organiczny) -naturalne mydla z Ekosensu www.ekosens.pl i Biolandera www.biolander.com -ziemie wulkaniczna, zmielone platki owsiane czy orzechy/migdaly, ziola, glinke, make - mozecie to zmieszac z woda, naparem ziolowym, jogurtem, mlekiem, dodac miod i olejki eteryczne - powstaja bardzo lagodne myje bez detergentow, ja to stosuje rano do mycia twarzy Kremy i balsamy: -zakupione naturalne produkty, takze produkty Babydream -zimnotloczone oleje roslinne na mokra skore - mozna wymieszac je na dloni z hydrolatem, zelem aloesowym czy kwasem hialuronowym, albo z sokiem z cytryny -masla kosmetyczne: karite, maslo kakaowe, awokado, mango -samodzielnie zrobione kremy i balsamy, swietne przepisy sa na www.jaworek.net/kosmetyki/index.php, a takze na stronie ecospa www.ecospa.pl czy mazidel www.mazidla.com Szampony i odzywki do wlosow: chyba najciezsza sprawa ;) -generalnie mozna je robic samodzielnie, ale to juz skomplikowana sprawa, zainteresowanych odsylam do mazidel -szamponow serii dzieciecych Babydream i Hipp nie polecam, za to dobry do mycia wlosow jest zel do ciala Babydream -niektorzy myja mydlem, stosujac po umyciu plukanke z wody z octem -mozna stosowac niezupelnie naturalne produkty np fitomedu -mozna zakupic gotowy szampon, bardzo dobre sa szampony Alepii z Biolandera oraz szampony Ecocosmetics -odzywki - gotowe lub tzw domowe sposoby wliczajac oleje, zoltko - przed myciem wlosow, plukanki z octem lub ziolami, siemie lniane - po umyciu, a takze piwo czy olej kokosowy na koncowki -swietny na wlosy jest jedwab hydrolizowany z Mazidel oraz sera na wlosy z receptariusza tamze Makijaz: -wiele naturalnych firm wypuscilo swoja kolorowke, min Lavera, Hauschka, Logona, Sante -bardzo dobre sa kosmetyki mineralne: www.rhea.com.pl -zamiast pudru do twarzy sprawdza sie skrobia ziemniaczana lub kukurydziana (jest specjalna mikronizowana w Mazidlach), albo puder jedwabny do ciala Hauschki, mozna dodac sobie pigmentow (np mineralnych rhea), niektorzy dodaja odrobine cynamonu (dziala przeciwzapalnie) lub nawet kakao, aby puder nie byl zupelnie bialy Piling: -mozecie praktycznie kazda drobnoziarnista substancje zmieszac z czymc kleistym na paste i tak powstaje piling, w wiec slynny kawowy, ze zmielonych migdalow, soli czy cukru, a takze grubo zmielonych przypraw (swego czasu swietnie sluzyl mi kumin) -zrodla zluszczajacych kwasow AHA to m.in ocet i soki owocowe -zrodlo kwasu BHA to aspiryna, z ktorej mozna zrobic maseczke i tonik -naturalne enzymy bromelaina z ananasa (kapsulki z ananasa Ortis lub z Mazidel), papaina z papai -czarne mydlo do pilingu z Biolandera (dobre, delikatne i skuteczne) -rekawica turecka do pilingu z Ekosensu lub Biolandera No i najwazniejsze - rozwijajcie kreatywnosc :) dodawajcie olejkow eterycznych do kremow i olejow, tworzcie wlasnie kompozycje, nie bojcie sie robic wlasnych kosmetykow i przerabiac w miare mozliwosci tych, ktore Wam nie pasuja, np wzbogacajac slabo nawilzajacy krem czy wysuszajacy zel kropla oleju, przerabiajac mydlo na plynne z dodatkiem oleju, wosku i naparu z ziol, dodajac skrobie do slabo matujacego pudru. W naturalnych kosmetychach najfajniejsze jest to, ze mozecie je dostosowac do wlasnych potrzeb :)

Udost臋pnij ten post

-zrodlo kwasu BHA to aspiryna, z ktorej mozna zrobic maseczke i tonik -naturalne enzymy bromelaina z ananasa (kapsulki z ananasa Ortis lub z Mazidel), papaina z papai -czarne mydlo do pilingu z Biolandera (dobre, delikatne i skuteczne) -rekawica turecka do pilingu z Ekosensu lub Biolandera No i najwazniejsze - rozwijajcie kreatywnosc :) dodawajcie olejkow eterycznych do kremow i olejow, tworzcie wlasnie kompozycje, nie bojcie sie robic wlasnych kosmetykow i przerabiac w miare mozliwosci tych, ktore Wam nie pasuja, np wzbogacajac slabo nawilzajacy krem czy wysuszajacy zel kropla oleju, przerabiajac mydlo na plynne z dodatkiem oleju, wosku i naparu z ziol, dodajac skrobie do slabo matujacego pudru. W naturalnych kosmetychach najfajniejsze jest to, ze mozecie je dostosowac do wlasnych potrzeb :) TONIK DO CERY TLUSTEJ: zrobic napar z krwawnika lub szalwii, dodac kilka kropli olejku eteryczngo lub ich mieszanke (z lawendy, cyprysu, drzewka herbacianego, pichty lub tymianku- z tym ostatnim nie przesadzac, jest b.silny), mozna dodac octu jablkowego lub soku z cytryny; mozna dodac alantoiny i/lub panthenolu (do nabycia w Mazidlach) - maja dzialanie lagodzace TONIK DO CERY SUCHEJ I WRA呕LIWEJ: zrobic napar z rumianku lub nagietka, ewentualnie (nie w przypadku cery nadwrazliwej!) dodac kilka kropli olejku eterycznego lub ich mieszanke (lawenda, geranium, drzewko rozane), mozna dodac alantoiny i/lub panthenolu (dzialanie lagodzace) ODZYWKA DO WLOSOW: -olej kokosowy (rozpuscic w lazni wodnej) + rycynowy + lecytyna stosowac przed myciem wlosow -po lyzce oleju rycynowego, soku z cytryny, esencji z mocnej herbaty, 1 zoltko, ewentualnie kilka kropel wit. A+E - wmasowac w skore glowy i nasade wlosow, zawinac folia i recznikiem i zostawic na 20min, a nastepnie umyc wlosy

Udost臋pnij ten post

i co daje taki tonik z aspiryny? wybiela tylko? czy cos jeszcze? jak go zrobic? i 2 pytanie- czy do toniku z octu winnego( co on w zasadzie daje? przebarwienia usuwa ale czy zmatowieje mi skore?) mo偶na dodawac jakies olejki? mam herbaciany a stezenie toniku to 1:4

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 podnosze_up_up
tonik z aspiryny oczyszcza skore i dziala przeciwzapalnie, zeby go zrobic musisz rozgniesc ok 20 aspiryn lub polopiryn i rozpuscic w wodzie, tylko nie pamietam ilosci, czy to na 100ml czy wiecej, na dnie beda paprochy z tej aspiryny, ale nie trzeba sie tym przejmowac, tylko smarowac druga strona wacika do toniku octowego spokojnie mozesz dodac olejek eteryczny, z moich doswiadczen wynika, ze swietnie dziala on na skore, ale nie zmniejszy lojotoku

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 mimina
Jejku, jak szkoda, 偶e skasowano ten stary topik, czyta艂am go zawsze z przyjemno艣ci膮, szkoda, 偶e nie zd膮偶y艂am przeczyta膰 wszystkiego... Mam jedno pytanie, mam nadziej臋. 偶e kt贸ra艣 z was mi pomo偶e. Chodzi o sk艂adnik guar hydroksypropyltrimonium chloride - chyba na stronie www.luskiewnik.gover.pl podaj膮, 偶e m.i. uzale偶nia on w艂osy, natomiast p. R贸偶a艅ski w og贸le nic na ten temat. A sk艂adnik ten jest np. w szamponach firmy Lavera. Czy to znowu chodzi o jeden sk艂adnik pod dwoma postaciami- pochodzenia naturalnego i chemicznego? Jest on te偶 np.w szamponach Herbal Essences. wi臋c jak z tym jest. B臋d臋 wdzi臋czna za pomoc w rozwi膮zaniu tego dylematu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 No co偶
jaki w膮tek podnosisz???

Udost臋pnij ten post

Ja jestem zainteresowana,poniewaz na oryginalnym topiku ,,natura gora,, dziewczyny nowym zadko odpowiadaja na pytania.Rozumiem je,bo juz troche siedza w temacie, wymieniaja poglady miedzy soba i pewnie maja dosyc w kolko odpowiadac na te same pytania. Ja niestety moja przygode z natura dopiero zaczynam i jezeli sa jacys chetni na tym samym poziomie to chetnie popisze. Pozdrowienia dla Narnijki!!!

Udost臋pnij ten post