Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nic nie poradze że się boje

czy badanie cytologiczne jest bolesne

Polecane posty

j/w Bardzo się boje, wiem wiem co napiszecie że niemądra jestem, Napiszcie czy to bardzo nieprzyjemne i czy długo trwa

Gość ryszarda_P
Trwa dosłownie chwileczkę i moim zdaniem jest prownywalnie nieprzyjemne do badania ginekologicznego. Ale nie boli.

Nie nalezy do najprzyjemniejszych. Trwa około pół minuty, jesli nie krócej nawet :)

Gość nie uczeń
nie masz sie czego bac, chyba że wizyty podczas której usłyszysz wynik. Takie oczekiwanie bywa stresujace, bo nigdy nie jest się pewnym...

dziękuje:)

Gość nie uczeń
Na czym polega takie badanie? Lekarz najpierw wprowadza do pochwy wziernik, a przez niego małą trójzębną szczoteczkę na dość długiej rączce. Na szczoteczkę pobiera z dwóch miejsc próbki złuszczonego nabłonka szyjki macicy wraz ze śluzem. Każdą próbkę przenosi się na osobne szkiełko, potem barwi ją i ogląda pod mikroskopem. Wynik cytologii jest zazwyczaj gotowy po trzech, czterech dniach. Czy cytologia jest badaniem nieprzyjemnym, bolesnym? Jest bezbolesna. Niektóre pacjentki mówią jedynie, że czują jakby lekkie pocieranie w trakcie pobierania próbki.