Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Xaba

Dzis usłyszałam swój wyrok STWARDNIENIE ROZSIANE

Polecane posty

Gość Xaba

Wiem, że takie tematy już były.Mam przed sobą wynik rezonansu, taką małą karteczkę, na której jest mój wyrok. Bardzo liczne zmiany deminizacyjne... Boje się zasypiać, bo nie wiem co czeka mnie jutro. Może jest ktoś, kto niedawno też dowiedział się, że ma SM ?

Gość Nidelka
Przytulam mocno...

Gość Bardzo
bardzo współczuje i całuje wiem że to niewiele ,musisz walczyć nie wolno sie poddawac

Gość Xaba
Dziekuję, tego mi chyba teraz trzeba.

Gość akunia
wspolczuje ci bardzo.trzymaj sie.

Gość fghgfhb
kochana a ile masz latek?? błagam powiedz czy mialas jakies powazne objawy??:( obawiam sie ze cierpie na to samo:(

Myślę,że to żaden wyrok ale zdiagnozowana choroba.Lepiej wiedzieć o niej i podjąć leczenie.Pewnie,że nie jest to dobra nowina i na pewno takiej wiadomości nie chciałaś usłyszeć.Ale teraz trzeba w sobie oswoić i żyć,żyć jak najlepiej można.

Gość Xaba
mam 29 lat i myślałam,że moje życie dopiero się zaczyna. Niestety...nie

Gość faaa
Nie wolno się poddawać. I nie mów "wyrok". Musisz myślec poztywnie. Myślenie ma siłę sprawczą.

tak mi przykro :( bardzo Ci współczuję niewiele wiem o tej chorobie, ale przypomniał mi się właśnie jeden z odcinków \"Rozmów w toku \" - występowała tam kobieta od lat chora na stwardnienie rozsiane oprócz tego że była śliczna, to była bardzo dzielna, nie poddała się chorobie i wyglądała na zupełnie zdrową, tak ładnie się uśmiechała i miała iskierki w oczach..:) Do tej pory ja pamiętam, chociaż to kilka lat temu oglądałam. Życzę Ci dużo sił i pogody ducha, bo ona pomaga, naprawdę, staraj się nie załamywać, wiem że to trudne :(

Gość Xaba
pozytywnie? o tym, że za 10, 15 lat moze więcej jak dobrze pójdzie czeka mnie wózek? że na leczenie betaferonem lub rebifem nie mam szans przynajmniej w tym roku, bo NFZ ich nie sfinansuje....

Gość faaa
Musisz wierzyś, że będzie to raczej za 15 lat niż za 10. Zadręczanie się tylko to przyspieszy.:(

Gość kochanie miej sile..
xaba a czy mialas jakies objawy powazne ?prosze napisz:( mój facet ma podejrzenie tego:(:(

Gość Xaba
wiem, że nerwy tylko pogarszają sprawe, ale łatwo mówić. I jak tu nie załapać doła?

Gość kochanie miej sile..
XABA PRZECIEZ NIE MASZ OBJAWOW Z TEGO CO PISZESZ ZADNYCH WIEC MOZE MASZ LEKKI STAN NA RAZIE TEGO SM,, CO INNEGO GDYBYS MIALA JAKIES OBJAWY ..

Gość Xaba
każdy ma inne objawy. Jedne lekarze wiążą z SM a inne nie. 3 lata temu miałam zapalenie nerwu trójdzielnego twarzy, niby z przewiania..., teraz pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego.

Gość Xaba
objawy mam i są rzeczywiście niewielkie w stosunku do zmian w mózgu jakie wykazał rezonans. Ale mam stwierdzone SM

Xaba, 15 lat to dużo czasu, wiesz jakie postępy robi codziennie medycyna ?! Codziennie nowe badania i odkrycia naukowe ! zobacz, ostatnio opublikowano nowe fakty na temat cukrzycy, może niedługo pojawi się lek, który będzie z cukrzycy leczył całkowicie, zrób sobie choć trochę miejsca na nadzieję, nie można tak :( chociaż rozumiem jak się czujesz, na Twoim miejscu przezywałabym teraz rozpacz, szok i niedowierzanie, to takie trudne

Gość Xaba
Powiedzieli, że jeśli choroba rozpoczyna sie od zapalenie nerwu pozagałkowego to zazwyczaj przebiega łagodniej. Ale kto to wie. I,że jak na tak duże zmiany w mózgu to mam nieznaczne rzuty choroby.

Gość mamamia
trzymaj się dziewczyno!!! Psychika jest b. ważna! Nie możesz się poddawać! Mam koleżanki z SM, które pomimo choroby założyły rodziny a jedna ma nawet dziecko, nie mają rzutów jak na razie i nawet nie biorą już sandoglobuliny, nawet leków nie biorą, bo choroba jakoś się zatrzymała. Trzymam kciuki za Ciebie i głowa do góry! Pamiętaj, psychika...

Gość Xaba
tak, teraz są leki które łagodzą przebieg choroby. Tylko,że podaje sie je ludziom, u których niedawno stwierdzono SM, bo u tych chorujących od lat nie ma sensu. I tak bedzie z nowymi lekami, moze za pare, parenaście lat pojawi się coś nowego, koszmarnie drogiego, ale nie dla nas, bo zmiany w mózgu itd będą tak duże,że nie będzie sensu ich brać, bo niczego już nie odwrócą.

Gość Xaba
muszę sie trzymać, też mam dziecko.

Skoro lekarze powiedzieli, że przebieg łagodny, to uwierz w to ! miałam przez ostatnie lata kontakt z kilkoma lekarzami, w tym onkologami i wiem, że oni teraz nie oszczędzają żadnego pacjenta - walą prawdę prosto z mostu, choćby nawet była najgorsza i choćby pacjent nie chciał jej usłyszeć, wiem coś o tym skoro tak Ci powiedzieli, to jest dobrze :)

Gość mamamia
Nie poddawaj się! Zrób to dla dziecka, musisz dla niego żyć.

Gość Xaba
narazie mam tylko jeden obraz przed oczami - moją córkę pchającą wózek z matką, za ileś tam lat. Czarna perspektywa...

Gość Xaba
cztałam parę stron tego topiku, mają tak dobry humor i pozytywne nastawienie, że aż zazdroszcze takiej pogody ducha