Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdolne mamuski

mamuski - dzieci - gotowanie

Polecane posty

Gość zdolne mamuski

Czy sa tu moze jakieś zdolne mamuski , które podzieliły by sie swoimi zdolnosciami kulinarnymi podajac przykładowe jadłospisy dla dzieci które już interesuja sie dorosłym jedzeniem ale jeszcze nie skończyły roczku? np. 10 miesieczniaków? A moze by załozyć topik o gotowaniu?? Ciagle padaja jakies pytania o sniadania ,obiady ,kolacje?? Co wy na to??

Gość zupka z kaszką manną
I z marchewką była dzisiaj u nas po raz pierwszy- i bardzo smakowała.

Mój mały ma prawie 11 miesięcy i w ogóle nie jada obiadków słoiczkowych - pluje nimi na odległość. gotuję mu różne zupki, z mrożonych mieszanek warzywnych, ostatnio dostał delikatną ogórkową, ale najbardziel uwielbia koperkową i krupniczek. Na drugie danie daję mu gotowany ryż lub kaszę (za ziemniakami nikt u mnie w domu nie przepada - on też nie za bardzo) z sosikiem. Sosy robię tak: do gotującej wody dodaję: 1. startą na drobnej tarce marchewkę, pietruszkę i seler 2. mieszankę kalafiora, brokuła i marchewki 3. marchewkę z groszkiem potem leciutko to solę i za chwilę wrzucam: 1. bitkę z piersi kurczaka 2. bitkę z polędwiczki wieprzowej 3. pulpecik ze zmielonego własnoręcznie mięska wymieszanego z namoczoną bułeczka i jajkiem. Jak się ugotuje, zagęszczam mąką i dodaję odrobinę śmietany, ewentualnie natkę lub koperek. Kombinacje powyższych składników dowolne. Widzisz - jeden przepis i mnóstwo możliwości. Mój mały uwielbia te sosy.

i- cin - już zanotowałam.Ola też uwielbia sosy,ale jeszcze nie dawałam na smietanie- spróbuję.

Gość to ja mama
co dzisiaj gotujecie???

Gość niedoswiadczona taka
a czy któras gotowała już płatki owsiane? Może jakieś proporcje- myślę o mleku modyfikowanym.

Nie mam pojęcia jak z płatkami, ale dawałam małemu deserki z Hippa, są właśnie takie z płatkami i owocami albo z musli i chętnie zjadał. A dziś na obiadek dla maluszka zupka koperkowa. Dla chętnych przepis: woda + mięsko (np. podudzie z kurczaka lub pierś) + odrobinka soli + kawałek listka laurowego + kulka ziela angielskiego. Jak się zagotuje dodaję potarte na drobnej tarce marchew, pietruszkę i troszkę selera. Później dodaję ziemniaczki, a jak jest już wszystko miękkie to pół łyżeczki śmietany i kilka kropli soku z cytryny (niekoniecznie). no a na koniec garść posiekanego koperku. Pycha!

A u nas dzisiaj tradycyjnie; ziemniaczki duszone z masłem i mlekiem i do tego żółtko +marchewka.

Szwedzia, napisałaś, że twoja Ola lubi sosy. A jakie ty robisz?

jak do tej pory to jadła kilka razy normalne nasze sosy z naszym miesem.Czyli tradycyjnie mięso duszone na tłuszczu i potem zageszczone mąką; mąkę mieszam z zimna woda i to wlewam i mieszam z wywarem miesnym Ale ten sos jest chyba jeszcze za tłusty- dlatego dostała tylko pare razy.

Pewnie masz rację - chyba są za tłuste. Mój Rafał też kilka razy dostał troszkę, bo jak my jemy obiad, to on też nie odpuści :-) Dlatego własnie staram się robić mu coś chociaż trochę podobnego do normalnego obiadu.

Gość zdolne mamuski
Nie ma wiecej zdolnych mamusiek??? Podajcie jeszcze pare przepisów!!!!!!!Może jeszcze jakies deserki albo jakieś dania mleczne?? Moja niunia nie chce słoików a jakis anty-talent ze mnie.

Gość elinova
zdolna mamusiu podaj e-malla to przeslę Tobie książeczkę z przepisami dla malucha. Są proste, tanie i smaczne :-)

elinova, czy ja także mogłabym prosić o maila z przepisami? Córcia co prawda skończyła dopiero 4 miesiące, ale warto już poczytać coś na temat późniejszego gotowania i troszkę się przyuczyć:) Pozdrawiam, mój mail to eszira@poczta.fm

ja tez poprosze o przepisiki w formie emaila z gory dziękuje agnieszkkaa@vp.pl

Gość pati85
Czesc Mamuski, uwazam,za to bardzo dobry topik z tymi przepisami i chetnie sie przylacze. ELINOVA- ja tez bardzo prosilabym o ta ksiazeczke na adres: patrycja.wajda@interia.pl INESKA- moja coreczka jest zaledwie 3tyg. mlodsza od twojej- 14 sierpnia 2006, na imie ma Oliwia

Gość elinova
Dziewczyny--własnie Wam wysłałam książeczkę z przepisami. Życzę miłego gotowania. Pozdrawiam

Gość jeżeli dziecko
nie skończy 12-15 m-cy należy zwrócić uwagą na seler oraz rybę ! seler może uczulac ! jężeli dodany do zupy w większej ilości . Natomiast ryby mają to do siebie ,że uczulać mogą ale nie koniecznie za pierwszym razem !Dziecko zje 2-3 razy a za piątym wysypie ... lekarka zwróciła mi na to uwagę ...:)

Gość elinova
A tak nawiązując do tematu to ja uwielbiam gotować dla Mojej Pchełki. Jej ulubionym daniem są gotowane klopsiki. Przepis: mięso/ pierś kurczaka, cielęcinka, filet dorsza lub innej rybki/ należy zmielić i połaczyć z bułką tartą bądź kleikiem ryżowym i żółtkiem i dodać odrobine przegotowanej wody by się ładnie połączyło. Wszystko razem mieszamy. Formujemy malutkie klopsiki. W garnku należy zagotować wodę z listkiem laurowym, zielem ang. i odrobiną soli. Do tego dodać starte warzywa - jakie kto uważa ja zazwyczaj daję marchewkę, pietruszkę, seler, kalarepkę i por - korzeń. Jeśli warzywa będę już prawie gotowe to dorzucam klopsiki i gotuję jeszcze jakies 5 min. Danie podaję z ziemniaczkami z masełkiem bądź ryżem. Niekiedy same klopsiki z warzywami. :-) Jeśli chodzi o deserki to polecam kisiel: 100 ml wody, 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej, 1 łyżeczka cukru, sok malinowy. Wodę zagotować z cukrem, odlewając troszkę by rozmieszać w niej mączkę. Do gotujacej wody wlać resztę z maczką i sok malinowy wg uznania. Można zamiast soku dać starte i zaparzone jabłko.

Gość elinova
jeżeli dziecko---zgadzam się z Tobą jeśli chodzi o alergeny zawarte w rybach czy też warzywach. Zresztą podając nowy składnik zawsze należy zwrócić uwagę czy przypadkiem nie uczula dziecka. No i oczywiście wszystko zależy od wieku dziecka.

Gość jeżeli dziecko
tak tez może być z mlekiem krowim ...:(długo robiłam budynie nz mleku NAN-2R ,dobre też są kisielki z utartym jabłkiem . Dla roczniaka do zupki jarzynowej można dodać też ugotowane jajko lub samo żółtko :)

Gość Evitkka
ja swoim dzieciom gotowałam zawsze jarzynki z mrożonek . z masełkiem, kartofelki przetarte do tego i zazwyczaj gotowane mięso albo na parze np . rybka. a na desre robiłam kisiel ale nie taki z torebki tylko troszke wody, cukru mąki ziemiaczanej ...jak gęstnieje wrzucam np truskawki zmiksowane posiekaną brzoskwinię. lub jakikolwiek owoc

Gość jeżeli dziecko
można też do kisielku wykorzystac owoce gerber w słoiczkach ... ja robiłam kaszke z bobo-vity i do tego dodawałam własnie te owoce ,prawda wyglądało to nie apetycznie ale smak ok. i mały zjadał :)

Hej mamy!!! Ja wam powiem jak robie jajecznicę na parze; Do naczynia z goraca wodąwstawić kubek lub spodekz niewielką iloscia masła.( mała łyzeczkę)Zawartosc jajka wlać na spodek.W czasie ogrzewaniakilkakrotnie zamieszać jajko,Ogrzewać do całkowitego sciecia jajka. Ja ustawiam mały garnuszek z wodą na gazie i na do daję spodek z jajkiem.

Gość zdolne mamuski
Hej! Ja mam ksiazke kucharska dla niemowlat!!! Jednak uwazam że takie przepisy które tu sie poleca są bardziej smakowite. Zawsze jakas mama cos wykombinuje i moze tu własnie na tym topiku sie z nami podzieli. Czy wy dawałyscie już całe jajko 10 miesiecznym maluszkom?? A czy to moze stanowić samodzielny posiłek np.na sniadanie?

Gość jeżeli dziecko
nie jest uczulone na białko to możesz zrobic próbe daj najpierw do zupki połowe gotowanego jajka i rozetrzyj ... mój synek to alergik i niestety takie dzieci jakoś podswiadomie nie chca tego jesc ... ale jeżeli nic mu nie jest .. problem ponoć stanowi gluten,moja pediatra poradziła mi aby nie ryzykować i pieczywo podać jak skończy 10-11 m-cy ja odczekałam rok ... Tyle dzieci ma teraz nietolerancje glutenu a najgorsze jest to,że choroba może sie ujawnić nawet w wieku 10 lat ...!

Gość zdolne mamuski
Hej. gotowałam dziś zupke koperkowa i muszę wam powiedzieć że przepis super,małej smakowało bardzoooo.Polecamy!!!!!!