Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fabe

Potrzebuję pomocy - Wychowawczy w kawałkach???

Polecane posty

Gość fabe

Ludzie teraz wracam do pracy po macierzyńskim. Jestem mamą 3 maluszków. Dzieci chodzą do przedszkola i żłobka. Czy jeśli teraz wrócę do pracy to będę mogła wziąść w lipcu i sierpniu wychowawczy a potem znowu wrócić do pracy? Chodzi o to że nie mam z kim dzieci zostawić a złobek jest w sierpiniu nieczynny, przedszkole w lipcu. Czy pracodawca moze mi odmówić??

Gość do 4 lat dziecka
moze trwac wychowawczy, podzielony max na 3 czesci

Gość Urlopik
Nie na 100% ale wychowawczy możesz chyba odebrać w ciągu pierwszych 3 lat.

Gość fabe
Słyszałam że może być dzielony na 3 części max ale nie wiem czy moze trwać tylko 2 miesiące. Niestyty sytuacja finansowa zmusza mnie do pracy, tylko w te wakacje coś muszę z dziećmi zrobić.

zgodnie z kodeksem pracy nie musisz wykorzystywać urlopu wychowawczego w sposób ciagły, mozesz podzielić go na części, moga to byc maksymalnie 4 części, no i wykorzystac go mozesz do ukończenia przez dziecko 4 roku zycia

Gość fabe
Aha, ale mogą to być nawet takie krótkie częsci np 2 miesiące??

w kodeksie pracy nie ma okreslonego minimalnego trwania jednej z części tego urlopu, ale nie wiem jak to wyglada w praktyce

Gość ale o co ty dokładnie pytasz
Pracodawca udziela urlopu wychowawczego maksymalnie na 3 lata, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 4 lat. Warto podkreślić, że nie ma obowiązku wykorzystywania całego urlopu wychowawczego w sposób ciągły; nie ma zatem przeszkód, by okres urlopu podzielić na części. Jednak zgodnie z przepisami może być on wykorzystany najwyżej w 4 częściach.

Gość fabe
bardzo Wam dziękuję za pomoc.Teraz popytam w zakładzie czy mi udzielą na 2 miesiące.

do fabe---->> Jak będą ci robili jakies problemy z udzieleniem tego urlopu na 2 miesiace to powołaj sie na kodeks pracy, że tam nie ma okreslonego minimalnego okresu. Pozdrawiam

Gość fabe
yola13 dzięki za słuszną uwagę!