Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

agatuś

jak to jest z tymi druhnami?

Polecane posty

Myślałam, że na ślub potrzebni są świadkowie i wszystko ;) A tu parę razy spotkałam się z \"druhanami\", albo, że ktoś nie jest świadkową, tylko \"1 druhną\". To jak to jest?

Gość iwwkaa
w niekturych miejscowosciach sa druchny i jest ich pare i osobno swiadkowie oczywiscie ja na przykalad na swoim weselu niemialam druchen

Gość iwwkaa
u mojej kuzynki bylo ich z 8 wraz z osoba towrzyszaca w sumie niewiem poco wiem ze jada wszyscy na zdjecia

Gość wiika
to jest taka ozdoba

Gość melisssssssja
chciałabym byc druhną:) mają fajne sukienki, kwiatki we włosach ma ktoś fotki:)? może wlei:) chętnie pooglądam:)

Gość może to się przyda
W moich stronach jest podział na drużbów/drużki i świadków. Świadkowie (osoby które podpisują dokumenty w kościele) to mogą być dowolne osoby, a 1 drużba/1 drużka to "prawa ręka" pana młodego/panny młodej. Stoją w kościele przy młodych itd. Właściwie co kraj to obyczaj :P

Gość to jest staroswieckie

Gość jak staroświeckie to nie znacz
y że niefajne... Druhenki u nas są "potrzebne", by przyprowadzić pana młodego do pani młodej przed ślubem...wychodzą z domu narzeczonej, idą (jadą) po narzeczonego, biorą go pod boki (:D ) i wracają z nim do przyszłej panny młodej...

Gość melisssssssja
chciałabym byc druhną jest jakas agencja co je zatrudniai wypozycza na sluby:P jak tak prosze o info:)

Gość bisiak
U nas z panem mlodym przyjeżdżają rodzice i rodzeństwo pod dom panny młodej. Ale o druhnach też już słyszałam. Osobiście nie podoba mi się ten pomysł. Chcę być jedyną kobietą, która idzie pod ołtarz a nie, że będzie ze mną stało 10 druhen.

Gość jedyn anie bedziesz
bo jeszcze swiadkowa i tak pójdzie :P

Gość Siewierzanka
U nas - okolice Siewierza (śląskie) są drużbowie. U mnie np. będzie ich ~15 par (byłam na takim weselu gdzie było ich aż 20). Drużbami są najczęściej znajomi - tylko panny i kawalwerowie. Przed weselem młodzi organizują wieczorek zapoznawczy, żeby cała ekipa sie poznała (jakiś tydzień lub dwa przed weselem). Dzień przed weselem (najczęściej w piątek) drużbowie spotykają się na "koronie" i wspólnie stroją domy młodych - wieszają korone (długi "sznur" ze świerczyny ozdobiony kokardami) i robią brame z balonów. Drużbami zarządzają starsi drużbowie, który najczęściej są świadkami na ślubie. Często drużbowie zrzucają się i dają jeden wspólny prezent lub kase. Na weselu wspólnie się bawią, jadą na zdjęcia z młodymi (robią zd. grupowe i w parach - każda osobno), uczestniczą w oczepinach, siedzą przy jednym stole z młodymi. I to chyba tyle.

Gość Tarnowianin
Zazwyczaj druhny są ładne,piękne,seksowne,milutkie...ot i urok całego wesela,są antidotum na to co mija,odchodzi prędzej,czy póżniej.Stąd wniosek kochajmy druhny:)