Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .................///////

Ile kosztuje akt urodzenia w USC?

Polecane posty

Jak w temacie. Jaka jest za to oplata?

Gość koronki
akt urodzenia potrzebny do ślubu nie kosztuje nic.

dziekuje Ci slicznie:)

naprawdę? ja musiałam zapłacić. może jeszcze ktoś się wypowie?

Gość fakjhdfja
Z tego co wiem za pierwsze trzy odpisy aktu urodzenia się nie placi, trzeba zaplacic dopeiro rpzy kolejnym

Gość ja płaciłam 15 PLN

mam w domu te darmowe odpisy - wydane wtedy gdy się urodziłam, ale są nieważne - w 84 roku weszły nowe druki. mój facet też płacił. może koronki pomyliła z aktem chrztu -to na pewno za darmo

Np. jeśli się urodziło i bierze ślub w Wawie to odpisy aktu urodzenia są za darmo. W przeciwnym wypadku płaci się 22 zł od aktu. Nie wiem jak jest w innych miastach.

ja biorę ślub w innym mieście niż się urodziłam. na podaniu wyraźnie napisałam ze to ma być do slubu. w sumie mała kasa ale tak właściwie to za co? to nie moja wina że im się druki zmieniły i mój uznali za nieważny

Gość bałaganka
płaci się 22 zł, jeśli sie urodziło w innym mieście niż sie bierze ślub. Jeśli w tym samym, to akt nie kosztuje nic, bo sami biorą numer z księgi. Wiem, bo mój przyszły mąż urodził sie w innym mieście, więc najpierw musieliśmy załatwić jego akt tam - kosztował 22 zł, i przywieźliśmy go do urzędu gdzie zamierzamy brać ślub. Jeśli chodzi o mnie, Pani urzędniczka, wyciągnęła tylko z szafy wielką księgę, z moim rokiem urodzin, wyszukała tam zapisku o moim urodzeniu i wpisała to do dokumentów - to NIC nie kosztowało

Gość a jak sie pisze takie podanie
zeby wyslani akt urodzenia potrzebny do slubu?

Gość pogadaj z nimi -to ludzie też
koronka ma rację- jezeli napiszesz w prośbie ze potrzebujesz akt urodzenia do ślubu to wyślą ci za darmo . ja tak miałam, mój narzeczony.Tylko trzeba powiedziec ze do ślubu. Inaczej oczywiście sie płaci za każdy akt.Nie ma czegoś takiego ,że płacisz za akt dopiero po któryms razem a za 1,2,3, razem nie płacisz. Gdzie tak masz? Jeżeli wyszłas za mąż i chcesz dac akt urodzenia do wniosku to juz nie musisz bo mają w ratuszy ten akt i sobie sprawdzą czy faktycznie taki osobni brał ślub i dostarczał akt urodzenia do ślubu w danym ratuszu.. No ale do rzeczy jak juz pisałam, w swoim mieście tam gdzie się rodziliście oczywiście mówicie- chce akt urodzenia potrzedbny do slubu.I nie płacisz nic.

Zwracam się z uprzejmą prośbą o wydanie mi odpisu aktu urodzenia niezbędnego do przedstawienia go w Urzędzie takim i takim W Koziej Wólce.celem jest zawarcie związku małżeńskiego dnia tego i tego. Moje dane: Joanna KUpeczka ur. 2 wrzesnia 2009 roku w Kzłach Duzych Córka: Jana Kupeczki i Teodory Kupeczki z domu Zych. Adres zamieszkania: ............................

ja se rodziłam w Ząbkach Wielkich a ślub biorę w Kartuzach małych. Zwróciłam się z prośbą o akt do Ząbek Wielkich i za drarmo mi wysłali, tylko trzeba powiedziec ze to do ślubu bo inaczej się płacić będzie. Płaci się jak np. chcesz nowy dowód wyrobic i prosisz o akt - wtedy płacisz. Widocznie nie powiedziałas ze chcesz akt do ślubu .

wiosna ma rację- za darmo dostaje sie akt jak się dziecko rodzi i jak potrzJesli masz skońćzony kurs do bierzmowania, lub chodziłas na religię w liceum i masz świadectwo ze szkoły lub dogadasz się z księdzem to da Ci karteczkę do bierzmowania z którą my do slubu i nie ma znaczenia gdzie się rodziłyśmy. MI dały za darmo , a biore ślub w zupełnie innym mieście niż sie rodziłam

akt chrztu tez wyciągnełam z innego miasta niz mieszkam i dałam księdzu w kopercie 20 zł za ten druk chrztu. No ale za odpis aktu urodzenia tak jak koronka pisała, nie pobieraja nic. Nie dajcie się zwariowac bo zdzierają z was nieprawnie.

Gość Nikia1
Odpis aktu urodzenia do dowodu osobistego nic nie kosztuje, natomiast do zawarcia związku małżeńskiego 22 zł, chyba, że bierzesz ślub tam gdzie się urodziłaś, to wtedy samigo wyciągają. Ja chciałam użyć tego samego odpisu do zawarcia małżeństwa co przedstawiałam wyrabiając dowód, lecz okazało się, że musze wpłacić 22 złna konto USC, bo tylko do dowodu jest bezpłatny

Gość gość
To was rozczaruję bo obecnie skrócony odpis aktu urodzenia do ślubu kosztuje 25 zł opłata skarbowa tak się to nazywa teraz moi drodzy

Gość gość
Wydawane są odpisy skrócone, zupełne i międzynarodowe (w zależności od przeznaczenia, które określa interesant). Należy wypełnić na miejscu odpowiedni wniosek, można go też pobrać ze strony internetowej urzędów. WYSOKOŚĆ OPŁATY SKARBOWEJ: 33,00 zł - za sporządzenie odpisu zupełnego aktu urodzenia 22,00 zł - za sporządzenie odpisu skróconego aktu urodzenia 22,00 zł - za sporządzenie odpisu skróconego na druku międzynarodowym Nie podlegają opłacie skarbowej podania i odpisy aktów pobierane do wydania dowodu osobistego, spraw alimentacyjnych, przysposobienia, ubezpieczeń społecznych, szkół. Opłata skarbowa płatna w kasie Urzędu Miasta, w niektórych urzędach można płacić kartą. Odbiór aktu po uiszczeniu opłaty. *** Ślub brałam w 1998, posiadałam w domu akt urodzenia ze znaczkiem skarbowym z roku 1974 i Pani urzędniczka powiedziała, że nie muszę wnioskować o nowy akt, ponieważ na starym mam opłatę skarbową.

Gość gość
Też składałam akt urodzenia wydany w 1978 roku, a mój chłop nie miał i musiał wyciągnąć ze swojego USC i zapłacić 22 zł.