Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fiolka34

Proszę o przepis na jakieś eleganckie na chrzciny ciasto.

Polecane posty

Gość fiolka34

Ale takie które zwykle wychodzi .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gdf
mogę podać przepis na trzy ciasta: miodownik, sernik i popaprańca, zawsze wychodzą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gdf
Miodownik z orzechami ciasto: 60 dkg mąki 20 dkg margaryny 1 szkl.cukru 2łyżki miodu 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki mleka sodę rozpuścić z mlekiem, reszte skądników zagnieść i dodać do tego sodę z mlekiem, zagnieść i podzielić na dwie części /lub trzy w zalezności ile się chce mieć warstw ciasta/ Piec osobno w przepsie jest ok 15minut ale to nieprawda :) sama zobaczysz kiedy jest gotowe, ma mieć kolor miodu. na pierwsze ciasto /surowe/ nałożyć na wierzch warstwe masy orzechowej i z tą masa piec Masa orzechowa: 3łyżki miodu, 30-40dkg orzechó włoskich 5 dkg margaryny, 4 łyżki cukru orzechy posiekać i wszystkie składniki zagotować w garnku, tak je posmażyć, pięknie to pachnie powstają orzechy w karmelu :) Po upieczeniu wszystkich ciast na blaszce ukłąda się najpier: suchy placek, mase budyniową/jezeli ma się trzy placki to kolejny suchy placek, mase budyniiową/placek z orzechami Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe lub waniiowe bez cukru 1/2 litr mleka ,3/4 kostki margaryny 1/2 szkl cukru w przypadku gdy chcemy mieć ciasto z trzech warstw placka to zwiększamy proporcje, ja daje jeszcze jeden budyć i troche więcej mleka tak ok 3/4 litra rozpuszcamy budyń w mleku, reszte skłądników zagotować i zalać je budyniem, gotowac ciągle mieszając. ciasta przekłada się ciepłym budyniem Miodownik jest najlepszy na 2 dzień Na razie to, reszte napisze później

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do gdf
fajny ciekawy przepis na miodownik z orzechami, czekam na dalsze 2 ciasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zawsze wychodzi - upiecz biszkopt z 5 jaj, przygotuj 3 galaretki - wiśniową i kiwi - przygotuj w/g przepisu - ale na 1/4 l wody każdą - dobrze schłodź, trzecią galaretkę - cytrynową przygotuj tak samo ale gdy zacznie się ścinać -dodaj do ubitej na sztywno 0.5 l śmietany kremówki z 2 łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym, ściętą galaretkę wiśniową i kiwi pokroj na drobne kostki tak 1 cm i rozłóż na biszkopcie - te kolorowe kostki przykryj bitą śmietaną. Ciasto jest efektowne i pyszne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poproszę przepis na popaprańca,jeszcze nie słyszałam o takim ciachu :) podaj przepis na ciasto które ładnie wygląda,dobrze smakuje i nie trzeba przy nim tyle zachodu :) CAPPUCCINO 2 szklanki mleka w proszku 3 serki homogenizowane waniliowe 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2-3 opakowania biszkoptów 1 żółtko 3 galaretki wiśniowe lub truskawkowe(mają być takie same) 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki kawy rozpuszcalnej w 1 1/2 szklanki gorącej wody rozpuść 1 galaretkę i ostudź.Następnie nasącz biszkopty w tej galaretce i kładź jeden obok drugiego na wysmarowanej tłuszczem blaszce.Margarynhę,cukier,żółtko utrzyj na pulchną masę,następnie dodawaj bardzo powoli serki,mleko w proszku,rozpuszczoną w 2 łyżkach wody i ostudxoną kawę,cały czas ucierając.Pod koniec dodać letnią żelatynę rozrpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody.Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na biszkopty.Gdy masa zgęstnieje ponownie nasączyć biskzopty w galaretce i kłaść na masę.Ciasto włożyć na pół godziny do lodówki.2 galaretki przygotować wg przespiu na opakowaniu a gdy zacznie tężeć polać ciasto.Schłodzić,najlepiej podawać następnego dnia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To ja podam przepis na ciasto Snikers: upiec kruche ciasto (na pewno każdy umie i ma przepis) gdy ciasto wystygnie położyć na nie krem-karpatka Otekera na to wyłożyć orzeszki np.Felix nie solone. Mleczko słodzone w puszce gotować koło 3 godzin,aby powstał karmel i jeszcze lekko ciepły wylać na orzeszki. Zamiast tego mleczka można rozpuścić w garnku krówki ciągutki,wydaje mi się,że z nich będzie lepszy karmel. Na koniec wszystko polać stopioną czekoladą-2 tabliczki,lub zrobić polewę z kakao. Ciasto jest proste ,efektywne i smaczne :D .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aisia
witaj Kangurku!przepis na ciasto "Popapraniec"podawała Agripa w temacie -ciasta palce lizać...mniam, możesz skorzystać.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Daj sobie dziewczyno
spokoj z pieczeniem, zamow dobre ciasto w ciastkarni albo u kogos kto piecze na zmowienie. Masz byc kwitnaca mama a nie zestresowana, przepracowaną babą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Do ...temat postu
Spadaj. Radze dziewczynie z serca i z praktyki, sama przez to przechodzilam i wiem jak jest. Może pomysl zanim cos napiszesz, myslenie nie boli :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gdf
Popapraniec Ciasto: 5 jajek, 1 szklanka maki, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki oleju 1 łyzeczka proszku do pieczenia Masa: 1/2 l mleka, 2 budynie-śmietankowe lub waniliowe 1 masło, 1/2 szklanki cukru pudru- zrobić budyń na mleku, jak wystygnie zmiksować z masłem i cukrem pudrem Ciasto: białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po jednym żółtku, dodać mąkę z proszkiem i olej. Ciasto podzielić na 3 części: 1 część-1 łyżka kakao-wylać na blache 2 część- 1/2 szklanki maku /zwykły suchy/- wylać na 1 część 3 część-1/2 szklanki wiórek kokosowych- wylać na 2 część Upiec w temp 180 stopni i ostudzić, przeciąć na pół, nasączyć rumem lub wódką- lub innym alkoholem, posmarować połową masy, przykryć drugim krazkiem i nasączyć, posmarować wierzch resztą masy. Posypać orzechami włoskimi, rodzynkami, zrobić kleksy z dżemu z czarnej porzeczki i poleać to rozpuszczona czekoladą/ale nie tak dokłanie tylko zrobić takie nitki/ :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gdf
a teraz sernik Sernik z kokosem: ciasto: 1 1/2 szkl. mąki tortowej 1 jajko 1/3 kostki margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru Wyrobić ciasto, ponakłuwać po włożeniu na blache Masa serowa: 75dkg-1kg twarogu, zmielić 2-3 razy 1 paczka wiórek kokosowych, 1 szkl.cukru, 3 łyżki kwasnej śmietany 3 łyżki oleju 5 żółtek 1 budyń śmietankowy 1 olejek waniliowy 1 szklanka mleka Utrzeć żółtka z cukrem, dodać pozostałe składniki: zmielony ser, smietanę, olej. Dobrze zmiksować na puszystą masę. Do 1 szkl. mleka wsypać budyń, wymieszać i wlać do masy serowej. Wymieszać łyżką i zmiksować /masa dosyć rzadka/ Wylać na ciasto, piec ok 45 minut- oczywiście trzeba piec dłużej- ser ma być przyrumieniony. Pod koniec pieczenia ubić 5 białek, dodać pomału 1/3 szkl.cukru, 2 płaskie łżki mąki ziemniaczanej i 1/2 paczki wiórek kokosowych, wymieszać z pianą i wylać na ciasto, posypać resztą wiórek. Piec ok 15-20 minut na złoty kolor. Piany nie można ubić wcześniej bo białak opadną, po ubiciu z resztą skłądników mieszać łyzką

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×