Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Vegaaa

Do WEGETARIANEK--jak wygląda wasz jadłospis??

Polecane posty

Gość lizetka
krótko mowiąc należy wzorem dżdżownic jeść ziemię bo to najnaturalniejsze bo nikogo nie krzywdzisz.... A wiesz że nawet na liściu sałaty są MILIONY bakterii które pożerasz???NIC NIE WOLNO JEŚĆ.Amen.

udowodniono naukowo - juz lata temu - podlaczono jakiegos kfiotka do calej baterii drucikow i diodek i cholera wie czego jeszcze. i potem cieli kwiatkowi liscie. i co? wykresy wykazaly, ze z roslina dzieje sie cos takiego jak w naszych ukladach nerwowych kiedy ktos zadaje nam bol fizyczny!!! nie pamietam jak dawno, ale bardzo dawno mial ten experyment miejsce. poza tym - ja nie jadlam miesa przez 8 lat. a i teraz jem b. b. rzadko - mnie po prostu odrzuca i kompletnie nie smakuje. ale nie usiluje powiesic tego pod zadna ideologie czy mode. to co jeszcze gotujecie z tych warzywek? macie jakies ulubione proste i szybkie dania?

pd osoba ktora odrzuca WSZYSTKIE produkty pochodzenia zwierzecego to veganin, a nie wegetarianin...

Gość Vegaaa
No właśnie, miało być o potrawach ;) Ja jem bardzo dużo kasz z warzywami, jakaś marchewka duszona, brokuły, brukselka i kotlet sojowy do tego, dużo zielonych warzyw ogólnie. Poza tym zapiekanka z makaronem, pieczarkami cebulą i serem ( wiem o podpuszczce, ale nie wiem jakie sery jej nie zawierają) W ogóle zamierzam kupić jakąś książkę z potrawami wege... :D

Gość Silverka
proste szybkie dania no to jedziemy ;-) pasta na kanapki - groszek konserwowy - cebula cebule podsmazyc dodac groszek zielony ;-). Zmiksowac drugi pasztet - 2 macherki - 1 por Marchewki pokric w talarki tak samo jak i por. Por podsmazyc a amrchew ugotowac. Dolozyc por i gotowac razem pare minut. Zmiksowac ;-) Szybkie danie sycace na obiad - ryz - soczewica - koncentrat pomidorowy - tymianek - 2 cebule - pare pieczarkow Ryz i soczewice ugotowac. Cebule i pieczarki podsmazyc. Dodac przyprawe. Dodac ugotowana soczewice i ryz. Wymieszac z koncentratem pomidorowym. Zjesc http://www.puszka.pl/po_nazwie.php3 :-)

Gość sima
Jak widze co poniektorzy powinni wziasc sie za lekture i uswiadomic swoje umysly na czym polega WEGETARIANIZM a na czym WEGANIZM.A nie wypisywac bzdur ze jak ktos je jajka czy jogurt to nie jest wegetarianinem.

Gość a ja kim jestem
jak sie nazywa taka osoba, ktora je tylko ryby i piers z kurczaka? no i oczywiscie nabiał, jajka... semiwegetarianin? ja też uważam, ze to nie moda. nie jem innych mięs bo mi po prostu stoja w gardle... zwierzat mi szkoda i tych ryb i kurczat tez nie jem za czesto no ale czasem zjem bo nawet lubie. zwlaszcza ryby. wiec nie mow, ze to moda... a co do mleka i porownania do gwalcenia... nie znam sie na krowach, ale slyszalam ze je trzeba raz czy dwa razy dziennie wydoic bo inaczej to cos im sie stanie... a porownanie ze zabieranie kurom jajek to jak zabieranie kobiecie dziecka... no bez przesady... przeciez wiekszosc jajek nawet nie jest zaplodniona to jakim cudem kurczak mialby z tego byc? zabieranie kurczat to tak, ale nie jejek!

Gość Silverka
tu chodzi o sama idee weganizmu. Nie jemy mleka i jajek dlatego ze kury i krowy sa źle przechowywane w hodowlach. Kury sa najczesciej przechowywane tak, ze jedna na drugiej skladaja jaja i gniezdza sie. Czesto sa im obcinane dzioby tylko dlatego by sie nie pogryzly i nie odczuwaly agresji. Obcina im sie nieraz nozki. Zamyka ich sie w hodowlach tak zeby zmylic ich. Zaslaniaja slonce, by 24 skladlay jajka. Co do krow to jesli chodzi o mleko, to cielaki to odbierane matkom w wieku niecalych pary tygodni wiec matka nie ma zzasu awet na ich wykarmienie. Do tego sa ladowane hormonami wzrostu zeby krowa doila o wiele wiecej mleka niz to jest NORMALNE. (to tak w skrocie) Cdo do tych co jedza drob to tak to sie nazywa semi albo peskowegetarianizm

Gość bzdura****
ja nie jadam mięsa, moje dzieci tez nie A morfologie mamy OK :) I nikt mnie nie zmusi dojedzenia mięsa

Gość Vegaaa
Mi mięso zaczęło śmierdzieć...po prostu. Ja też mam morfologię ok. Ja lubię jeszcze ciemny ryż + gotowane brokuły + kotlet sojowy Zraziki z płatków ryżowych, trzeba nieco wprawy , bo na początku mi się rozwalały :P Gotujemy płatki ryżowe w bulionie ( może być w wodzie, w bulionie nabierają nieco smaku) gotujemy jajka, kroimy je, podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę drobną, mieszamy to wszystko, doprawiamy, wbijamy żółtko aby się jakoś trzymało i obtaczamy w bułce tartej. MAkaron z papryką, Paprykę smażymy, dodajemy cebulę, przecier pomidorowy ( to akurat na okres letni, ja mam działkę i mnóstwo warzyw w lecie) Oczywiscie moecie kupić sobie gotowy sos, ja jednak uważam na to, co się wnich znajduję i w miarę możliwości wystrzegam się tego.

Gość LampkaNocna
A nie można być wegetarianinem nie z powodów poglądów, ale dlatego, że po mięsie ktoś się źle czuje czy np. po prostu nie lubi mięsa?? To głupie, że jak ludzie mówią że są wegetarianami, to zaraz rzuca się na nich tłum szalonych ekologo-wegan, którzy twierdzą : NIE MOŻECIE być wegetarianami, bo tamto czy siamto!! Ludzie dajcie spokój!! WSZYSTKO możemy. Jak nie chcę jeść mięsa to nie jem i już!!! I nie potrzebuję do tego jakiejś specjalnej filozofii.