Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość misia8644

Trudne pytania

Polecane posty

Gość misia8644

Jak odpowiedzieć dziecku na pytanie typu skąd sie biorą dzieci?

Gość zalezy ile dziecko ma lat
bo jak 18 to bez owijania w bawełnę

Gość misia8644
Jak ma 18 to samo wie. Chodzi o dzieci 5-6 letnie bo przecież w takim wieku są najbardziej ciekawe świata.

Prawdę, ale nie dosadnie. Jeżeli dziecko ma ok7 lat, powiedz że rodzice jak się kochają to mama zachodzi w ciąże, rośnie jej brzuszek i po kilku miesiącach rodzi się dzidziuś. W księgarni możesz kupić książkę chyba \"atlas człowieka\" zapytaj - jest tego cała seria. Tam fajnie jest opisany ten problem. Warto przy okazji zakupić coś innego z tej serii. O bocianie zapomnij, to nie te czasy :). Informacji udziel zdawkowo, czyli jakie pytanie taka odpowiedz. Małemu dziecku wystarczy bardzo ogólnikowo, jak będzie starsze a nie zrobisz z tego tematu tabu, zapyta o więcej.

A wracając do książki, oczywiście jest to seria dla maluchów.(6-8 lat). Jest też \"atlas świata\" i inne.

Gość alfa nie omega
kiedy mamusia i tatus chca miec dziecko tatus musi mamusie mocno do siebie przytulic i wtedy do brzuszka mamusi dostaje sie ziarenko z ktorego przez dziewiec miesiecy rosnie w brzuszku dziecko, a gdy jest juz takie duze ze w brzuszku brakuje mu miejsca, wtedy wychodzi na swiat :)

Gość jabol jabolek
cipką przecież

szczerze mowiac dla mnie tego typu pytania w ogole nie sa \"trudne\".myslalam,ze chodzi o pytania o smierc i Boga. co do seksu i skad sie biora dzieci mam zamiar odpowiadac wprost na wszystkie pytania,zaleznie od wieku-wyczuje jak i ile mowic.przede wszystkim ani troche innym tonem niz o sloneczku i kwiatkach.zupelnie naturalnie. tutaj u nas juz w wieku 4 lat dzieci maja zajecia w przedszkolu z ksiazeczka,gdzie bardzo ladnie narysowany jest (kreskowka) stosunek,tzn najpierw kobieta i mezczyzna,potem stosunek i potem kobieta z brzuszkiem i w koncu dzidzius jak wychodzi. mnie sie to bardzo podoba.moja corka (2 latka) czesto kapie sie z tatusiem i np niedawno powiedziala,ze chce mu umyc pupe:-D tatus najzwyczjniejszym tonem odpowiedzial jej,ze pupe umyje sobie sam,bo nie lubi jak ktos go tam dotyka. i juz-zadnych tabu,zmyslonych historyjek. przeciez seks to cos pieknego,tak samo cialo ludzkie,nawet taty i mamy.

Gość troche nie
a propos, ale w temacie i ladne. corka znajomych na samym poczatku (miala jakies 4 lata) dowiedziala sie, ze dzieci biora sie z milosci. po czym miala jakis zatarg z ojcem i grobowym glosem oswiadczyla "skad sie biora dzieci to ja wiem, ale skad sie biora tatusiowe to juz wcale, bo ja mojego tatusia to wcale nie kocham"... teraz jest pelno madrych ksiazeczek dla dzieci, zawsze mozna sobie pomoc w co trudniejszych pytaniach. i zainteresowac sie, o co tak naprawde pyta dziecko - w jakiej ksiazeczce dla rodzicow czytalam jak to pewien chlopiec poprosil mame o wytlumaczenie dlaczego kolezanka z przedszkola powiedziala, ze ona jest inna od niego. mama zrobila dostosowany do wieku dziecka wywod o roznicach plciowych, po czym chlopiec popatrzyl i powiedzial "ale mamo, ona powiedziala, ze jest chinka, a ja nie"... :D