Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tez czlowiek

ZAŚWIADCZENIE O NIEKARALNOŚCI - KILKA PYTAŃ

Polecane posty

Gość tez czlowiek

Chcialabym wiedziec gdzie mam sie udac - czy wystarczy do najblizszej komendy policji? jezeli nei to do ktorej w Szczecinie? I ile to kosztuje? I ile czasu sie czeka na wsytawienie? Będę starała sie o prace w przedszkolach w Irlandii i zauważyłam że potrzeba w wielu zaświadczenie o niekaralności z gardy, więc chyba wystarczy to polskie przetłumaczone? dzięki za odpowiedzi!!

Gość tez czlowiek
help :P

Hej, musisz się udać do Sądu Rejonowego w swoim mieście. Wypełnić druk na miejscu i zrobić opłatę skarbową, nie wiem ile, czeka się parę dni chyba do 7. A najlepiej wpisz \"KRK o osobie\" czyli Krajowy Rejestr Karny o osobie w google i swoje miasto i wszystko powinno być jasne.

Gość tez czlowiek
dzięki Olilla :)

sprawdz u pracodawcy (potencjalnego chocby) w irlandii. nie wiem jak jest tam, ale w anglii musisz miec ich zaswiadczenie, ja mialam polskie i nikt nawet na to nie popatrzyl, szkoda bylo wydawac pieniadze na zaswiadczenie i potem tlumacza przysieglego. byc moze w irlandii jest podobnie. tutaj po dostaniu oferty pracy wypelniasz odpowiedni papier, twoj potencjalny pracodawca wypelnia swoja czesc i wysyla do odpowiedniego urzedu (za to sie placi, czasem pracodawca, czasem ty, czasem po polowie, zalezy od zatrudniajacego). czeka sie 4-6 tygodni, czasem dluzej, dostaje papierek i wtedy dopiero mozna zaczas prace. nazywa sie to CRB check albo police check.

Gość domina86
hej,ja tez potzrebowalam zaswiadczenie do pracy,i jako ze bylam w anglii a przez amsade dlugo to zchodzi to moi rdzice mi zlaatwili. nie pamietam dokladnie gdzie oni poszli chyba do sadu rejonowego. z internetu sciagnelam formularz ktory nazywa sie zapytanie o osobie jak dobre pamietam,popatrz na krajowy rejestr karny , numerek formularza to chyba 10 albo 11. czeka sie godzine i placi 50 zl,potem muziz przetluamaczyc przez tlumacza przysdieglego ,ja placilam 40 zl za stone \9tluamcozne w polsce nie w anglii) i takie zaswidczenie zostalo uznane bez zadnego problemu

bo to zalezy gdzie sie chce pracowac. do pracy z dziecmi, osobami uposledzonymi, starszymi, chorymi potrzebne jest angielskie zaswiadczenie, do innych prac niekoniecznie. takie jest prawo i bez tegoz zaswiadczenia nie mozna zaczac pracy (wiem, bo sama przez to przechodzilam kilka razy). ma to wyeliminowac np. osoby skazane za znecanie sie nad dziecmi czy potencjalnych pedofilow (pare lat temu wybuchla afera z molestowaniem dzieci w tzw. boarding school (przez lata) i stad sie to wzielo). do tego to zaswiadczenie jest wazne 6 miesiecy. tzn. dopoki pracujesz w jednym miejscu jest ok, ale jak chcesz zmienic prace ale wziac druga w podobnym zakresie to jesli stare zaswiadczenie bylo wydane wiecej niz 6 miesiecy temu, trzeba wystapic o nowe (ale ono na ogol jest szybciej wydawane niz pierwsze).

Gość tez czlowiek
HEY, witam po roku;) tyle zajęło mojej szefowej irlandzkiej uświadomienie sobie, że potrzebuje też zaświadczenie o niekaralności z Polski;) Mam teraz pytanie: czy mogę upoważnić rodzicw do odebrania tego zaświadczenia?będę w Polsce 2 tygodnie więc chyba nie uda mi się załatwić...Ile się czeka w Szczecinie?

Gość madzik.k1
ja odbierałam zaświadczenie o niekaralności mojego męża. Po 1 potrzebne jest Ci upoważnienie - a raczej jest ono potzrebne twoim rodzicą. musisz napisac że upoważniasz ich do odbioru tego dokumentu i je im wysłąć. po 2 Twoi rodzice z tym upoważnieniem muszą iść do najblizszego sądu rejonowego (adres na pewno znajdziesz w necie). Tam wypełnią podanie i kupią znaczek skarbowy za 50 złotych. Po 3 nie dostaną tego zaświadczenia do ręki al;e przyjdzie do domu (to było dość d\ziwne - swoje dali mi do ręki a na męża musiałam czekac). tyle

Gość arger
w Wielkiej Brytanii twoj pracodawca daje ci taki dokument do wypelnienia nazywa sie to disclosure i wysyla to. Podaje sie tam numer konta i pobieraja jakas oplate. Watpie, zeby przetlumacozne z Polski sie nadawaly zwlaszcza z Brytyjska mentalnoscia... tak przynajmnije bylo w Szkocji, zytaj pracodawce o disclosure