Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pszczoła5

Reklamacja obuwia HD

Polecane posty

Witam. Półtora roku temu kupilam buty w HD. Przekonana,ze gwarancja obejmuje 12 m-cy,nie zglosilam ich do reklamacji,gdy po roku koszmarnie mi sie poprzecieraly na piętach, podeszwy przedziurawione na wylot. Przypadkiem jednak,gdy oddawalam do reklamacji buty męża, dowiedzialam sie, ze moje wciąż sa na gwarancji. Niestety, reklamacja na nie zostala oddalona, jeszcze nie wiem,z jakiego powodu,ale mam pytanie. Czy mogę sie odwołac od tej decyzji? Obuwie było używane zgodnie z przeznaczeniem, nie eksploatowane zanadto, nie przemoczone. Są szanse,że uznają mi reklamację?

Jeżeli nie upłynął jeszcze termin uprawniający do reklamacji (kiedyś ustawowo bylo na to 2 lata, nie wiem jak jest teraz, trzeba by poszperać w przepisach) to powinni ją uwzględnic, oczywiście jeśli nosiłaś buty zgodnie z przeznaczeniem, a wspomniałaś że ze tak. Jeśli oddalili reklamację, zgłoś się do miejscowego Rzecznika Praw Konsumenta, często działają przy Urzędach Miasta (ale nie zawsze) i przedstaw sprawę. Piszę o tym dlatego, że kolega miał identyczną sytuację. Najpierw złożył reklamację u sprzedawcy: odmowa. Później napisał do producenta że zrobili tandetę a sprzedawca nie chce uznać (w sumie nie wiem po co tam napisał, bo to u sprzedawcy sie reklamuje): tez odpowiedź że to z jego winy buty się rozsypały. W końcu poszedł do RZ.P.K., napisał stosowne pismo, oni się pod tym podpisali i z taka opinia poszedł do sprzedawcy. Teraz nie pamiętam czy dostał zwrot kasy czy wymienił buty na nowe, ale poskutkowało ;)

Aha, Mm sie zdarzyć, że RZ.P.K. odmówi wsparcia, jeśli uzna reklamacje za nieuzasadnioną :) Ale bądź dobrej myśli :) Pozdrawiam 🖐️

Dzięki. Nie upłynęły jeszcze dwa lata ( a wiem, ze mam dwa lata gwarancji). jeśli nie poskutkuje, nie omieszkam skorzystać z pomocy rzecznika. Szkoda by było, gdyby mnie odeslali, a obawiam sie tego, bo to juz nie pierwszy raz, jak skladam u nich reklamacje i zawsze rozpatrują pozytywnie. Mimo to nie mogę sie powstrzymać przed kupowaniem w HD, bo tylko tam buty mi się podobaja;) Dzięki i ruszam do walki:)