Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ojoj nie wiem

Prosze o pomoc PIT 37 a umowa o dzieło

Polecane posty

Gość ojoj nie wiem

pracowałam w 2006 roku miesiac na umowe o dzielo i uzyskalam 670 zl dochodu. Wypelniłam PIT 37, obliczyłam podatek, mama zaniosła do urzedu, a Pani powiedziała ze to jest zle, bo kwota byla mala i kazala poskreslac kilka pol wypelnionych. Problem w tym ze mama nie wie jakich i nie byla w stanie mi przekazac. Nie wiem o co chodzi? czy to ze mialam nie obliczac 19% podatku?

Gość ojoj nie wiem
ech..prosze o pomoc, bo musze sie uporac jeszcze z jednym podobnym PItem siostry i nie wiem, co oznacza fakt ze dochod byl tak niski..

Gość ojoj nie wiem
dzieki.. próbuje to sobie wyobrazic która zatem kolumne nieprawidlowo wypelnilam, tzn. nie potrzebnie na górze na pewno trzeba bylo wpisac przychod, dochod, koszty i zaliczki pobrane przez platnika, kolumny razem... na dole podstawe opodatkowania, czyli dochod i to bedzie ok 670 zl tylko pewnie nie potrzebnie obliczalam niżej 19% od podstawy, tak? to pole powinno pozostac puste? i dalej kolejne pola bedace konsekwencja obliczonego podatku ( ktorego tu nie ma wiec w nich tez wartość 0?)

Gość ojoj nie wiem
och..zwariowac przez to można, a ja robie to pierwszy raz - i to takie latwe a mam problem jazda to bedzie z pITem Siostry, ktora mi go zostawila do zrobienia i wyjechala za granice..może ktos cos poradzi.. ona w 2006 roku pracowala 3 mce na umowe o dzielo (i tu jakos bedzie na krawedzi zwolnienia od podatku), a pozniej rozpoczela wlasna działalność która prowadzila kilka miesiecy. Wiem jedynie ze rozliczalo ja biuro rachunkowe, ale nie wiem na jakich zasadach. Ech..nie wiem co z tym zrobic. Czy wypelnic jej tylko PIT 37 z tych umów, czy z działalnosci tez jeszcze musze cos robic. Wydaje mi sie, że skoro prowadziala dzialalnosc to byla rozliczana z podatku na bieżąco i zadnego PITa rocznego nie powinna skladac, no ale specjalista w tym nie jestem...ech..prosze o rady!

Gość niekoniecznie
przecież dostałaś chyba PIT 8B z instytucji dla której pracowałaś. Trzeba było wszystko wpisać to co tam było dopisując swoje dane i tyle

Gość niekoniecznie
poza tym Dziennik i Gazeta Wyborcza dawały bezpłatne płytki do rozliczania PIT-ow. Wejdż na stronę GW może można stamtad ściągnąć? Wtedy raz dwa wypełniasz i po kłopocie. Sama płytka wpisuje co trzeba zadając ci pytania

Gość niekoniecznie
masz tu link http://www.pity.org.pl/ ściągnij na komputer, wypełnij i zobacz gdzie powstał błąd. Powodzenia

Za siostrę musisz złożyć PIT-36, gdzie OBOWIĄZKOWO wpisujesz dochody z działalności gosp. oraz doliczasz dochód z umowy o dzieło.

Natomiast u siebie w PIT-37 wypełniasz pola 41, 42, 43 i 45 przepisując kwoty z PIT-8B jaki dostałaś od pracodawcy, te same kwoty przepisujesz odpowiednio do pól 56, 57, 58 i 59. Jeśli to był jedyny dochód (te 670 zł), to w polu 99 wpisujesz kwotę \"0\", bo podatku od takiej kwoty nie ma, natomiast zaliczka pobrana przez pracodawcę zostanie Ci zwrócona.

Gość niekoniecznie
jeśli użyjesz tego programu to komputer sam wskaże jakiego rodzaju ma byc PIT

Gość ojoj nie wiem
bardzo dziekuje za rady - z programem musze sie wstrzymac bo mam linuxa a to jest oczywiscie pod windows..:/ z tym PITem siostry to sie zmartwilam..nie mam pojecia skad mam wziac te jej dane, bo to tak wyszlo dziwnie, ona sie zwinela, ja nigdy jej rachunkowosci nie prowadzilam.. nie mam pojecia jakie miala przychody wiec...no nie jest dobrze. Nie wiem, jak sie do tego zabrac.. czyli to nie jest tak ze rozliczana byla co miesiac wiec juz rocznego PIta nie sklada?

Gość ojoj nie wiem
dzieki ci o wielbicielu 70 B juz wiem co źle zrobilam, Niepotrzebnie wpisalam w pole 98 podstawe (uznałam ze bedzie nia dochod) i obliczylam 19% podatku :) ech..no fakt - proste to teraz sie wydaje:) sluchajcie w ogole jaka sytuacja: ja w dodatku studiuje administracje, wiec cala rodzina mysle ze to pestka, a na calych studiach nie nauczono mnie takich rzeczy robic, wiec sie praktycznie do zycia nie nadaje...ech...porażka taka...

W pole 98 akurat podstawę musisz wpisać - jeśli nie masz żadnych odliczeń, to będzie to suma z pola 58. Tylko że jeśli kwota tam wpisana będzie mniejsza niż 2.790 zł, to podatek od niej = 0.

Jeśli chodzi o siostrę, musisz wyciągnąć te dane z biura rachunkowego, lub ewentualnie im zlecić zrobienie PIT-36, wtedy tylko zaniesiesz do nich PIT-8B siostry z tymi umowami o dzieło.

Gość ojoj nie wiem
dzieki bardzo :) juz rozumiem a tym biurem to lekka porażka...300 km od miejsca zamieszkania..no to ładnie namieszla, bo kto tak teraz pojedzie to ja nie wiem

Gość ojoj nie wiem
a moze macie jakis pomysl jak mozna by "wydobyc" te informacje od biura.

Gość biuro
rachunkowe to raczej robi rozliczneie roczne swoim klientom :))

Jeśli jest zobowiązane umową, to tak. Niemniej jednak, żeby mogli je sporządzić prawidłowo, trzeba dołączyć pit z umowy o dzieło.

Gość Szczepan
wejdź na stronę Ministerstwa Finansów www.kip.gov.pl, znajduje się tam telefon do Krajowej Informacji Podatkowej. Pomoc jest bezpłatna, tylko zadzwonić trzeba. Warto również przejrzeć stronę www.e-deklaracje.gov.pl gdzie można złożyć PIT przez Internet Powodzenia