Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość porażka życiowa

co podpisujecie w zakrystii przed ślubem?do męzatek prośba

Polecane posty

Gość porażka życiowa

Mam ptanie które mnie nurtuje. Ostatnio w zakrystii podpisywaliśmy z parą Młoda jako świadkowie jakis dokument.Niebardzo wiem co to było, czy akt ślubu czy co? Potem dostali coś w jakijś teczce, moze to ten dokument? Teraz pytanie. Czy ten dokument trzeba zanieść do USC by dostac akt małżeństwa(będe zona niebawem). Czy może ksiądz wysyła jakies dokumenty i potem usc wysyła mi akty małzęństwa? jak to jest dokładnie?

Gość Zachrystia
a nie zakrystia...

to powinno sie podpisywac po a nie przed slubem i to jest w przypadku slubu konkordatowego to jest akt slubu, wczesneij trzeba to załatwic w USC w trzech egzemplarzach dają i zat o sie płaci tzn placi sie za znaczki u mnei to było 80 zł, po slubie ksiądz jedno daje młodej parze, drugi zostawia sobie a trzeci w ciągy tygodnia ma obowiązek wysłac do USC i jak wysle to potem mozna odebrac skrócone akty slubu.

Gość porażka życiowa
to powinno sie podpisywac po a nie przed slubem i to jest w przypadku slubu konkordatowego to jest akt slubu, wczesneij trzeba to załatwic w USC w trzech egzemplarzach dają i zat o sie płaci tzn placi sie za znaczki u mnei to było 80 zł, po slubie ksiądz jedno daje młodej parze, drugi zostawia sobie a trzeci w ciągy tygodnia ma obowiązek wysłac do USC i jak wysle to potem mozna odebrac skrócone akty slubu. tu jakąs nieściłośc widzę. Podpisuje sie tam akt slubu potem jeden dostaje ja, drugi ksiądz a trzecie wysyła się do USC i wtedy moge odebrac skrócone akty małzęństwa? no przeciez juz dostałam ten jeden egzemplarz po slubie to poco jakies kolejne akty slubu jeszcze?

Gość baraneczek
są 3 akty urodzenia czyli jeden oryginał i 2 odpisy chyba, albo 1 oryginał a 3 odpisy.Niepamietam. Tez mnie zastanawia w jaki sposób otrzymam te akty, czy 3 od księdza czy 1 od księdza a reszte mi doślą? Trzeba poczekac na męzatki to sie wypowiedzą.

Gość jak to co
podpisaliście dokument stwierdzający,że w waszej obecności ,tacy a tacy ludzie zawarli związek małżeński !!!!Akt ślubu wystawia sie na podst.tegoż dokumentu.Akt ślubu jest w 3 egz. odbiera sie go w urzedzie stanu cyw. odp.dla adr.zam.około 2 tyg.

Gość prażka życiowa
odp.dla adr.zam.około 2 tyg. CO TO ZNACZY? czyli tak jak myslałam,podpisuje sie kawałek świstka i na jego podstawie idziemy do usc i tam daja nam akt slubu który na nas czeka już. No chybaze nie dadzą nam od razu tylko trzeba bedzie czekać. Beaz aktu slubu nie moge wymienic dowodu.Bez dowodu nie mogę zmienic danych w US, w bankach, u pracodawcy, w gazowni, elektrowni, administracji.....

Gość prażka życiowa
ale ten swistek to ksiądz wysyła do usc czy my wysyłamy swój>bo zakłądam ze jeden swistek podpisany daje mi ksiądz a drugi bierze sobie a trzeci odsyła do usc.Więc czy ja swój swistek tez mam donieść do usc ?poco skoro ksiądz im wysle?

Porazka zyciowa kobieto jakie niescisłości??? brałam slub i to konkordatowy poł roku temu wiec pamiętam to jest jakby szczegółowy akt zawarcia małżenstwa, tak pisał ktos wczesniej >> dowód na to ze doszło do zawarcia małżenstwa wami, ten akt wysyła ksiądz do USC ty swoj trzymnasz w domu czy gdzie tam chcesz, na tej podstawie USC odnotowuje u siebie twoje dane i dane małzonak oraz wystawai skrócony akt małżeństwa. Piszesz ze po cio ci on??? a np po to zeby isc do gminy i złozyc wniosek o nowy dowód osobisty, czy do pracy, czy do szkoły zeby zeminiono twoje dane jesli uległy zmianie.

Gość prażka życiowa
pytam poco mi ten swistek. Czyli na podst tego świstka czyli rozszerzonego aktu urodzenia moge dowód juz wyrabiać? a dodatkowo dostane odpisy tego aktu skrócone? to juz rozumiem.

Gość faktycznie porażka życiowa.
ciemna masa